Burduja: România va contribui decisiv la securitatea energetică a R.Moldova

Publicat:

Burduja: România va contribui decisiv la securitatea energetică a R.Moldova

România va contribui decisiv la securitatea energetică a Republicii Moldova, transmite luni Sebastian Burduja, ministrul Energiei, după semnarea Memorandumului de Înțelegere cu Guvernul Republicii Moldova privind proiecte pentru interconectare cu gaze naturale şi energie electrică.


Cele două guverne vor finaliza proiectele de interconectare a rețelelor naționale de transport gaze naturale și energie electrică, precum și celelalte proiecte necesare pentru a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, potrivit mediafax.

Citeşte şi: Siegfried Mureșan explică de ce este nevoie de Moldova în UE

„Prin semnarea Memorandumului de Înțelegere între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova, România va contribui decisiv la securitatea energetică a Republicii Moldova și integrarea în piața de energie europeană. Îi vom sprijini pe frații noștri de peste Prut cu tot ceea ce putem, pentru că este datoria noastră să facem asta. Energia nu trebuie să fie folosită ca armă de șantaj, așa cum a făcut Rusia, ci ca instrument de integrare și dezvoltare economică.

Memorandumul angajează cele două guverne să realizeze lucrările complementare interconexiunii Iași – Ungheni – Chișinău pentru a asigura regimurile de debit și presiune pentru transportul gazelor naturale în ambele direcții; să facă demersuri pentru a asigura stocarea gazelor naturale pe teritoriul României; să construiască urgent infrastructura pentru Linia Electrică Aeriană de 400 kV Suceava – Bălți și a altor proiecte de transport a energiei electrice și să cupleze piețele de energie electrică, integrând astfel Moldova în piața internă a Uniunii Europene.

Burduja: România va contribui decisiv la securitatea energetică a R.Moldova

Acesta este un nou pas, crucial pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Prin acest Memorandum și prin demersurile recente, Republica Moldova se integrează efectiv și ireversibil în piața unică energetică europeană, în același timp, sporindu-și securitatea energetică.

Securitatea energetică se poate realiza în primul rând prin diversificarea surselor şi rutelor de aprovizionare. Având în vedere agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, este mai important decât oricând să eliminăm dependențele Republicii Moldova și ale Europei față de Rusia, dezvoltând atât capacitățile de producție de energie, cât și proiectele de interconectare, care pot asigura un flux neîntrerupt, indiferent de situație.

Ministerul Energiei demonstrează angajamentul ferm pentru securitatea energetică a Republicii Moldova și pentru integrarea ei în piața europeană de energie. Totodată, ne-am oferit tot sprijinul pentru conturarea de programe de investiții în sectorul energetic, în perspectiva accesării fondurilor de preaderare și aderare de către frații noștri,” transmite Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Citeşte şi: Presa de peste Prut ne dă speranţe! Avem proiectul declarativ pentru începerea demersului de aderare a Moldovei la UE

Burduja: România va contribui decisiv la securitatea energetică a R.Moldova

Republica Moldova este hotărâtă să realizeze integrarea în piața energetică europeană chiar înainte de aderarea la UE

 

România a realizat investiții substanțiale în dezvoltarea capacităților de producție și transport a gazelor naturale și a energiei electrice, precum și conectarea cu țările vecine. Victor Parlicov a menționat că Republica Moldova este determinată să realizeze integrarea în piața energetică europeană chiar înainte de aderarea la UE.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Oraşul spaniol Valencia închide trei plaje afectate de o deversare de petrol

Oraşul spaniol Valencia închide trei plaje afectate de o deversare de petrol Consiliul municipal al oraşului spaniol Valencia a închis marţi trei plaje la Marea...

Taylor Swift, onorată pe Aleea Celebrităţilor din oraşul german Gelsenkirchen

Taylor Swift, onorată pe Aleea Celebrităţilor din oraşul german Gelsenkirchen Oraşul Gelsenkirchen, din vestul Germaniei, a dezvelit o plachetă în onoarea lui Taylor Swift pe...

Alte patru cazuri umane de gripă aviară confirmate în SUA

Alte patru cazuri umane de gripă aviară confirmate în SUA Alte patru cazuri umane de gripă aviară înalt patogenă au fost confirmate în statul american...

Telescopul James Webb dezvăluie detalii despre sălbaticele condiţii atmosferice de pe două pitice brune

Telescopul James Webb dezvăluie detalii despre sălbaticele condiţii atmosferice de pe două pitice brune Oameni de ştiinţă au folosit Telescopul Spaţial James Webb pentru a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.