Cancerul pulmonar amenință și nefumătorii, mai ales cei de vârstă mijlocie

Publicat:

Cancerul pulmonar amenință și nefumătorii, mai ales cei de vârstă mijlocie

Deși mulți asociază cancerul pulmonar doar cu fumatul, o realitate alarmantă arată că această boală gravă poate afecta și nefumătorii, mai ales cei de vârstă mijlocie. Motivul este radonul, o substanță radioactivă prezentă în sol, care se poate infiltra în case.

Aproximativ 15-20% dintre victimele cancerului pulmonar nu au fumat niciodată, iar vârsta medie a diagnosticului este de 40-50 de ani. Cercetările sugerează că expunerea prelungită la radon joacă un rol important în apariția bolii, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Moldova SUSPENDĂ Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa

Radonul este un gaz incolor și inodor, făcând imposibilă detectarea sa cu simțurile umane. Singura modalitate de a afla dacă cine este expus riscului este testarea casei.

Deși prezent în aer liber la niveluri scăzute, concentrația radonului poate fi mult mai mare în anumite zone, notează Science Daily.

Un studiu american a relevat că 75% dintre americani nu și-au testat casele pentru radon, iar peste jumătate nu sunt conștienți de pericolul expunerii la această substanță.

Dr. David Carbone, medic oncolog toracic, subliniază gravitatea problemei: “Oricine are plămâni poate dezvolta cancer pulmonar. Radonul este una dintre principalele cauze ale bolii la nefumători, dar expunerea sa poate fi redusă prin testare și acțiuni simple.”

Instalarea unui sistem de remediere a radonului, creșterea fluxului de aer prin ventilație și etanșarea crăpăturilor din casă pot contribui semnificativ la reducerea riscului.

Citește și : Rusia este pregătită să reia negocierile de pace cu Ucraina pe baza acordului nefinalizat la Istanbul

Creșterea fluxului de aer prin deschiderea ferestrelor și utilizarea ventilatoarelor sau ventilarea în casă și etanșarea crăpăturilor din podele, pereți și fundație este, de asemenea, importantă.

Detectarea precoce a cancerului pulmonar oferă șanse mari de vindecare (90-95%). Din păcate, multe cazuri sunt depistate târziu, când boala a avansat considerabil, reducând semnificativ șansele de supraviețuire.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Programul Prima Casă Plus devine accesibil din iulie

Programul Prima Casă Plus devine accesibil din iulie Programul Prima Casă Plus devine accesibil din luna iulie curent. Citește și: Încă o parohie a trecut la...

Reacţia fostului procuror general după ce a scăpat de toate acuzaţiile

Reacţia fostului procuror general după ce a scăpat de toate acuzaţiile Fostul procuror general Valeriu Balaban a venit cu o reacție după ce a fost...

Gribincea a trecut cu bine de concursul CSJ

Gribincea a trecut cu bine de concursul CSJ Dosarul lui Vladislav Gribincea pentru funcția de judecător la CSJ, a fost declarat admisibil de Consiliul Superior al...

Premierul Recean și-a luat rămas bun de la ambasadorul Kent D. Logsdon

Premierul Recean și-a luat rămas bun de la ambasadorul Kent D. Logsdon Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.