Cânepa industrială ar putea fi cultivată în Moldova

Publicat:

Cânepa industrială ar putea fi cultivată în Moldova

Cânepa industrială va putea fi cultivată în R. Moldova. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare lucrează asupra unui proiect de lege cu privire la importarea, cultivarea, prelucrarea și exportarea cânepei industriale, transmite portalul agromedia.md.   

Citește și: Deputatul Nantoi despre „fața ”maldavenească” a fascismului putinist: „trebuie să fii bou încălțat”


Potrivit secretarului de stat  Vasile Șarban, cânepa nu ar fi trebuit să fie scoasă din lista de culturi agricole atunci când s-a adoptat Legea cu privire la creșterea culturilor cu efect stupefiant.

„Nu s-a ținut cont de faptul că cânepa industrială este absolut inofensivă și nu face parte din această categorie. Ea fost pusă împreună cu Marijuana, dar s-a produs o mare greșeală”, a declarat Vasile Șarban.

Cânepa industrială este rezistentă la secetă și are peste 25 de mii de utilități: combustibili, sisteme izolante, textile, alimente, medicamente, în industria mașinilor, aviație etc.

„Veniturile pot fi și foarte mari. În cazul în care vom profita maxim de toate utilitățile acestei plante, de la polen până la rădăcină. Un exemplu –  în cazul utilizării doar a semințelor în scop alimentar, venitul este de 1500-2000 de euro la hectar. Profit net ar fi de 200-400 euro la hectar. Dar mai avem masa vegetală, rădăcină. Cel mai paradoxal este faptul că noi importăm făină, ulei, semințe de cânepă, exportând banii din țară. Produse pe care le putem produce în Republica Moldova”, a explicat Șarban.

Potrivit Secretarului de Stat, Proiectul de lege cu privire la importarea, cultivarea, prelucrarea și exportarea cânepei industriale este la a 2-a avizare. S-a ajuns la concluzia că e nevoie de modificarea mai multor legi pentru a introduce autentificarea producătorilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Niciun ban din salarii și sute de mii din donații. Liderul „Victorie” și-a etalat averea

Niciun ban din salarii și sute de mii din donații. Liderul „Victorie” și-a etalat averea Nu a câștigat niciun ban di salarii, dar a obținut...

Un avion de luptă s-a prăbuşit în SUA

Un avion de luptă s-a prăbuşit în SUA Un avion de luptă F-16 'Fighting Falcon' s-a prăbuşit marţi într-un parc naţional din New Mexico, în...

Premierul încurajează fuzionarea USM cu UTM

Premierul încurajează fuzionarea USM cu UTM Universitatea de Stat din Moldova (USM) și Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) ar putea fuziona. Subiectul a fost discutat...

20 de ani de la cel mai mare val de extindere a UE

20 de ani de la cel mai mare val de extindere a UE Se împlinesc 20 de ani de la cel mai mare val de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.