Căpetenia kayapo, Raoni Metuktire, decorat cu Legiunea Străină de Macron, pe Insula Combu, noaptea, în natură

Publicat:

Căpetenia kayapo, Raoni Metuktire, decorat cu Legiunea Străină de Macron, pe Insula Combu, noaptea, în natură

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a decorat cu Legiunea de Onoare pe căpetenia Raoni Metuktire, în vârstă de 90 de ani, un simbol mondial al apărării Amazoniei şi culturii aborigene, într-o ceremonie nocturnă, în pădure, în Brazilia, relatează AFP.

Atmosfera a fost departe de cea a protocolului ceremoniilor de decorare la Palatul Élysée, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Cum a ajuns Rusia în vizorul ISIS

Decorarea a avut loc pe Insula Combu, în apropiere de Belém, un oraş situat în nordul Braziliei, unde şeful statului francez a început marţi o vizită în Brazilia, în prezenţa omologului său brazilian Luiz Inacio Lula da Silva.

Nonagenarul Raoni este la fel de impozant cu penele colorate pe care le poartă pe cap şi emblematicul disc din buză.

Emmanuel Macron l-a ridicat marţi seara la rangul de Ofiţer al Legiunii de Onoare pe bătrânul cap autohton şi l-a strâns în braţe.

Raoni a stat între cei doi şefi de stat, îmbrăcaţi în cămăşi, cu mânecile suflecate, zâmbind.

”Niciodată nu v-aţi oprit, niciodată nu vă opriţi”, l-a omagiat  preşedintele francez, care i s-a adresat când la persoana a duoua plural, când la pertu

”Da, Raoni, ai purtat această luptă poate mai departe ca alţii (…). Foarte modest, aş vrea să spun că o vom continua alături de tine”, a declarat el.

”Îl consider pe Lula fratele meu, pe Macron ca fiul meu”, a declarat Raoni.

”Foarte îngrijorat” de faptul că ”omul alb va continua să distrugă natura”, el i-a îndemnat să-l ”susţină” pentru ca să existe ”şi mai multe pământuri indigene”, date popoarelor autohtone.

PREMIUL NOBEL PENTRU PACE

Procesul de omologare a teritoriilor rezervate indigenilor, care a stat într-un punct mort în timpul mandatului preşedintelui de extremă dreapta Jair Bolsonaro (2019-2022), a fost reluat în actualul mandat al lui Lula.

Însă aceste teritorii sunt ameninţate în continuare de despădurire, înaintarea exploatării agricole, miniere şi traficului de tot felul.

Raoni le-a cerut sprijnul celor doi preşedinţi ”pentru a primi Premiul Nobel pentru Pace”.

El este citat cu regularitate ca posibil laureat al prestigioasei recompense.

Lula a primit mesajul.

”Pot să-ţi spun, camarade Raoni, că nu există nimeni pe planeta Terra care să merite să câştige Premiul Nobel pentru Pace mai mult ca tine”, i-a spus el.

Conducătorul poporului kayapo a fost prezenta la ceremonia de învestire a lui Lula, la revenirea acestuia la putere, anul trecut.

Citește și : Cine este oligarhul care deține mall-ul în care a avut loc atacul terorist din Moscova

În 1989, cu ajutorul cântăreţului britanic Sting, Raoni a ieşit pentru prima oară din Brazilia şi a lansat un apel la ajutor în 17 ţări.

El nu a încetat de atunci să apere, pe lângă marile puteri, supravieţuirea popoarelor indigene, ameninţate de despădurire.

Acuzat de către Jair Bolsonaro de faptul că se află în solda puterilor străine, căpetenia l-a denunţat, la rândul său, la Curtea Pneală Internţaională (CPI) cu privire la ”crime împotriva umanităţii”, acuzându-l de ”persecutarea” popoarelor autohtone prin distrugerea habitatului acestora şi prin călcarea în picioare a drepturilor lor fundamentale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Deconectări de lumină sâmbătă, 27 aprilie

Deconectări de lumină sâmbătă, 27 aprilie Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S Premier Energy Distribution S.A. anunţă că sâmbătă, 27 aprilie 2024, vor avea loc lucrări programate de întreținere,...

27 aprilie – Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova

27 aprilie - Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova În această zi de sărbătoare, cinste și recunoștință îndreptată către simbolul nostru național, care poartă...

Statul va acorda indemnizații neimpozabile pentru sporirea accesului la învățământ de calitate

Statul va acorda indemnizații neimpozabile pentru sporirea accesului la învățământ de calitate Parlamentula votat PROIECTUL de lege pentru modificarea unor acte normative din domeniul educației. Astfel, părinții...

Vitali Gavrouc este noul președinte al Grupului parlamentar pentru susținerea Belarus Democrat

Vitali Gavrouc este noul președinte al Grupului parlamentar pentru susținerea Belarus Democrat Deputatul din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” Vitali Gavrouc este noul președinte al...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.