Cardinalul George Pell, implicat într-un proces de abuzuri sexuale, a murit la 81 de ani

Publicat:

Cardinalul australian George Pell, unul dintre principalii conservatori din sânul Bisericii Romano-Catolice şi fost oficial de rang înalt la Vatican, achitat în 2020 într-un proces în care era acuzat de abuzuri sexuale, a murit marţi la vârsta de 81 de ani, a anunţat secretarul acestuia, potrivit Reuters şi agerpres.

Părintele Joseph Hamilton a confirmat pentru Reuters că George Pell a decedat într-un spital din Roma marţi noapte. Peter Comensoli, arhiepiscop de Melbourne, a declarat că Pell a decedat din cauza unor complicaţii cardiace în urma unei intervenţii chirugicale la şold.


Citește și : Uniunea Europeană va impune noi sancţiuni împotriva Belarusului pentru sprijinul acordat Rusiei

O curte de apel din Australia a anulat în 2020 condamnarea lui Pell pentru agresiuni sexuale săvârşite împotriva a doi băieţi de cor în anii 1990.

După achitare, Pell a fost eliberat din închisoarea unde a fost încarcerat timp de 13 luni, la finalul unui proces care a vizat cel mai înalt oficial din sânul Bisericii Catolice acuzat de abuzuri sexuale.

Pell, fost arhiepiscop de Melbourne şi Sydney, a fost secretar pentru Economie la Vatican din 2014 până în 2017, când şi-a luat concediu pentru a reveni în Australia şi a înfrunta acuzaţiile.

Înainte de acuzaţiile de abuzuri sexuale, Pell a fost o figură controversată de-a lungul celor două decenii în care a dominat ierarhia Bisericii Catolice australiene, venerat de catolicii conservatori, dar desconsiderat de liberali pentru opoziţia fermă împotriva căsătoriilor persoanelor de acelaşi sex şi a hirotonirii femeilor.

A locuit la Roma după achitare şi a avut mai multe întâlniri cu papa Francisc. Pell asista deseori la liturghiile celebrate de suveranul pontif, iar papa Francisc l-a apreciat public după revenirea la Vatican.

În ziua achitării lui Pell în 2020, papa Francisc a dedicat slujba de dimineaţă tuturor celor care suferă în urma unor condamnări nedrepte, pe care le-a comparat cu persecuţiile îndurate de Isus.

După întoarcerea la Roma, Pell a devenit o prezenţă familiară la Vatican, deşi se retrăsese din activitate. Reşedinţa sa a devenit un punct de întâlnire al conservatorilor care îşi pregăteau platforma pentru alegerea unui potenţial succesor al papei Francisc.

A fost un prieten apropiat al papei emerit Benedict al XVI-lea, care a murit luna trecută. Nu era însă de acord cu decizia lui Benedict de a purta în continuare veştminte albe care, spunea Pell, derutează credincioşii. Într-un interviu acordat Reuters după revenirea la Roma, a declarat că Biserica are nevoie de reguli referitoare la papii care se retrag din funcţie.

Citește și : NATO şi UE se angajează să-şi intensifice cooperarea

George Pell a fost condamnat în martie 2019 la şase ani de închisoare pentru viol şi agresiuni sexuale comise asupra a doi copii dintr-un cor religios în 1996 şi 1997 în catedrala St. Patrick din Melbourne, unde era arhiepiscop.

Condamnarea lui, confirmată în apel în august 2019, a fost în cele din urmă anulată în aprilie 2020 de Înalta Curte de Justiţie din Australia, care l-a achitat la cinci capete de acuzare formulate împotriva sa pentru violenţe sexuale, în baza prezumţiei de nevinovăţie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de incidente la alegerile locale noi și parțiale în nouă localități

Zeci de incidente la alegerile locale noi și parțiale în nouă localități În urma alegerilor locale noi și parțiale în cele nouă localități din Republica...

Un chiriaș a ucis gazdele – mama și fiul – cu toporul

Un chiriaș a ucis gazdele - mama și fiul -  cu toporul O crimă săvârșită cu deosebită cruzime a bulversat raionul Drochia la sfârșitul anului...

Picioarele umflate? Cinci alimente și băuturi care ar putea cauza astfel de probleme

Picioarele umflate? Cinci alimente și băuturi care ar putea cauza astfel de probleme Deși cauzele umflării picioarelor și gleznelor sunt diverse, există cu siguranță și...

Reforma justiției și combaterea corupției sunt cele mai importante angajamente pe care R. Moldova și le-a asumat față de cetățeni. Urmează să avem condamnări...

Reforma justiției și combaterea corupției sunt cele mai importante angajamente pe care R. Moldova și le-a asumat față de cetățeni. Urmează să avem condamnări...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.