Casa Dior a prezentat noua sa colecţie de croazieră, care omagiază reginele şi războinicele din Scoţia

Publicat:

Casa Dior a prezentat noua sa colecţie de croazieră, care omagiază reginele şi războinicele din Scoţia

Folosind tartan cu accente punk, lanţuri cu zale şi rochii de bal ce păreau desprinse din basme, casa de modă franceză Dior a adus un omagiu, luni seară, tradiţiilor şi spiritului rebel al Scoţiei, unde a prezentat colecţia sa croazieră pentru anul 2025 pe peluza unui castel maiestuos, informează AFP.

În afara evenimentelor din seria “Fashion Week” (“Săptămâna Modei”), marile case de modă au făcut un obicei din a invita celebrităţi şi reprezentanţi ai acestei industrii la veritabile călătorii în jurul lumii prin intermediul unor colecţii “croazieră”, defilări spectaculoase organizate în timpul sezonului de primăvară în diverse zone ale lumii, potrivit stiripesurse.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

După Atena, Sevilla şi Ciudad de Mexico, directoarea artistică pentru colecţiile feminine ale casei Dior începând din 2016, Maria Grazia Chiuri, s-a inspirat de această dată din folclorul Scoţiei şi a ales somptuosul Castel Drummond din comitatul Perthshire pentru a-şi dezvălui creaţiile.

Luni seară, influenceri, creatori şi celebrităţi au fost primiţi între acele ziduri încărcate de istorie, cu vedere spre delicatele grădini în stil renascentist ale castelului, spre care se grăbeau o armată de chelneri în elegante kilturi negre.

În faţa mai multor vedete care deţin statutul de imagine oficială a casei Dior – Jennifer Lawrence, Anya Taylor-Joy, Rosamud Pike şi Laetitia Casta – şi sub un soare radios, manechinele au apărut în faţa spectatorilor în sunete de cimpoi, coborând scări impunătoare din piatră înainte de a se îndrepta spre un labirint format din garduri verzi şi arbori centenari.

De după arbuşti, au apărut atunci siluetele unor războinice, cu cozi lungi pe spate, îmbrăcate în haine din piele, cămăşi de zale şi platoşe sclipitoare.

În scenă au intrat apoi alte modele, de această dată feerice, cu gulere din dantelă, pelerine, rochii grele de bal, confecţionate din catifea şi cu corsete brodate cu perle.

Stilurile s-au întrepătruns şi în curând fustele au avut croieli cu vedere spre cizme din piele înalte până la coapse, au luat apoi forma unui kilt sau au făcut loc pentru apariţia pantalonilor scurţi, ciorapilor înalţi şi colierelor din piele şi argint de inspiraţie punk.

În centrul acestei colecţii s-a aflat tartanul, celebra stofă scoţiană în carouri, prezent în majoritatea articolelor din noua colecţie Dior, în tonuri de violet, maro-auriu şi roşu, cu un spirit grunge pe deplin asumat.

Maria Grazia Chiuri a combinat această ţesătură tradiţională cu cultura punk, “dând dovadă de foarte multă graţie (…), a fost magnific”, a declarat actriţa franceză Camille Cottin după defilare.

Dorind să asocieze “trecutul şi viitorul”, prezentarea colecţiei Dior a combinat totodată muzica cimpoaielor cu stilul pop al anilor 1980, aducând un omagiu grupului Eurythmics şi solistei sale scoţiene, Annie Lennox.

Arta broderiei

Directoarea artistică a casei Dior, care îşi plasează în general colecţiile sub semnul unei “siluete feminine puternice”, s-a inspirat de această dată din Maria Stuart, regina Scoţiei şi tragica moştenitoare a tronului Angliei.

Ţinută în închisoare aproape 20 de ani înainte de a fi executată, fosta regină scoţiană, o femeie liberă şi puternică, a realizat broderii impresionante “pentru a-şi găsi alinare, a reflecta şi a se exprima”, a explicat Maria Grazia Chiuri pe Instagram.

Ea a dorit astfel să reînvie arta broderiei în noua sa colecţie, punând la loc de cinste motive specifice Scoţiei, precum unicornul şi ciulinul.

În Scoţia, ţara textilelor, Dior, o casă de modă haute couture care este deţinută de liderul mondial din industria produselor de lux, grupul LVMH, s-a asociat încă o dată cu artizani şi creatori locali. Dior a colaborat în special cu Samantha McCoach, fondatoarea brandului Le Kilt, care reinterpretează acest celebru articol vestimentar scoţian.

Defilarea de luni seară a adus totodată un omagiu istoriei casei de modă şi pasiunii pe care fondatorul ei, Christian Dior, o avea faţă de Scoţia şi tradiţiile sale.

În urmă cu aproape 70 de ani, Christian Dior a organizat o defilare spectaculoasă în sala de bal a Hotelului Gleneagles, la câţiva kilometri distanţă de Castelul Drummond, urmată de un seară dansantă la care a participat înalta societate din acele vremuri.

Pentru casele de modă precum Dior, aceste defilări “croazieră” în spaţii excepţionale joacă un rol major pentru promovarea imaginii de marcă, într-o perioadă în care industria produselor de lux se străduieşte să îşi revină după pandemia de COVID-19.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Grupul LVMH s-a confruntat cu o scădere a vânzărilor sale cu 2% în primul trimestru din 2024 în raport cu anul trecut. Principalele cauze sunt inflaţia, care frânează cumpărăturile în Europa şi Statele Unite, şi consumul, care încă nu a reînceput să crească în China.

Indiferent de vânzări, sosirea casei Dior la Castelul Drummond “va atrage privirile lumile întregi” asupra Scoţiei, a declarat Caroline Warburton, una dintre directoarele agenţiei VisitScotland.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cum a distrus Generația Z flirtul. Mesajele pe rețelele de socializare, noua metodă de ‘agățat’

Cum a distrus Generația Z flirtul. Mesajele pe rețelele de socializare, noua metodă de 'agățat' Nici flirtul nu mai este ce era cândva. În era...

Dorin Recean,întrevedere cu Stella Kyriakides, comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară

Dorin Recean,întrevedere cu Stella Kyriakides, comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară Cooperarea moldo-comunitară în vederea consolidării sistemului național de sănătate, precum și evoluțiile pe...

Maia Sandu, întrevedere cu comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară

Maia Sandu, întrevedere cu comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară Președinta Maia Sandu a avut astăzi o întrevedere cu Stella Kyriakides, comisara europeană pentru...

Mitropolitul Vladimir s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la Chișinău

Mitropolitul Vladimir s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la Chișinău Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove, subordonată Patriarhiei Rusiei, a anunțat vineri că l-a primit în vizită...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.