Cât au cheltuit aleșii poporului pentru deplasări în străinătate

Publicat:

Cât au cheltuit aleșii poporului pentru deplasări în străinătate

Numărul deplasărilor deputaților moldoveni peste hotare, dar și a cheltuielilor destinate sunt în creștere. Cel puțin așa arată ultima analiză de profil a experților Promo-Lex.

Citește și: Mai mulți funcționari din primărie au ajuns în vizorul CNA


În perioada monitorizată, au fost emise în total 82 de dispoziții de delegare în deplasare, cu 14 dispoziții mai puține decât în perioada ianuarie – iunie 2023. În scopul onorării invitațiilor, din bugetul Parlamentului, au fost cheltuite 1,9 milioane de lei, cu 0,4 milioane mai puțin decât în semestrul I al anului 2023.

67% din totalul cheltuielilor au fost efectuate pentru deplasările de serviciu în străinătate ale deputaților fracțiunii PAS – cu 2% în creștere față de perioada precedentă de monitorizare, 27% – pentru cele ale personalului Secretariatului Parlamentului, iar 6% – pentru deplasările deputaților din fracțiunea BCS – cu 2% mai puțin față de perioada precedentă de monitorizare. Similar perioadei anterioare de monitorizare, constatăm că deputații independenți și cei neafiliați nu au avut nici o deplasare de serviciu în străinătate.

Cea mai mare parte a cheltuielilor efectuate au fost pentru achitarea diurnelor persoanelor delegate (43,6%), pentru transport (39,2%), și pentru serviciile de cazare (21,7%).

Conform datelor, președintele Parlamentului din partea PAS a avut cele mai mari cheltuieli pentru  deplasările peste hotare. Cele mai puține cheltuieli au fost înregistrate tot de un deputat PAS –   Petru Frunze.

Din totalul celor 82 de dispoziții de delegare în deplasare analizate, deputații fracțiunii PAS au fost delegați în 66%  – 54 de deplasări, angajații Secretariatului Parlamentului – în 49% – 40 de deplasări, iar deputații fracțiunii BCS – în 9% – 7 deplasări.

În funcție de destinația deplasărilor de serviciu în străinătate, cele mai multe au fost efectuate în SUA (7), urmate Belgia (6), România (5), Franța, Austria, Cehia, Germania și Italia (câte 3 fiecare), Georgia, Danemarca, Norvegia, Spania, Finlanda, Lituania, Polonia și Serbia (câte 2 fiecare), Estonia, Japonia, Marea Britanie, Suedia, Țările de Jos, Croația, Grecia, Macedonia de Nord, Irlanda, Portugalia, Slovacia, și Israel (câte 1 fiecare).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un nou drum expres se construiește în România: o zonă a țării prinde o viteză fulminantă

Un nou drum expres se construiește în România: o zonă a țării prinde o viteză fulminantă Preşedinţii Consiliului Judeţean Suceava şi Consiliului Judeţean Botoşani, Gheorghe...

Iron Dome a fost activat în Israel: Numeroase sirene de avertizare de rachete, aproape de granița cu Libanul

Iron Dome a fost activat în Israel: Numeroase sirene de avertizare de rachete, aproape de granița cu Libanul Numeroase sirene de avertizare de rachete au...

Parlamentul a luat act de demisia lui Alexandr Berlinschii din funcția de membru al Comisiei Electorale Centrale

Parlamentul a luat act de demisia lui Alexandr Berlinschii din funcția de membru al Comisiei Electorale Centrale Parlamentul a luat act de cererea de demisie...

BNM spune că locuitorii Găgăuziei nu vor putea folosi cardurile ruseşti promise de guvernatoarea regiunii

BNM spune că locuitorii Găgăuziei nu vor putea folosi cardurile ruseşti promise de guvernatoarea regiunii Banca Naţională a Republicii Moldova (BNM) a transmis vineri...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.