Ce este dieta DASH – un regim popular de slăbit 

Publicat:

Ce este dieta DASH – un regim popular de slăbit

Dieta DASH este considerată în prezent unul dintre planurile alimentare care ajută la pierderea kilogramelor într-un mod sănătos, fără înfometare sau riscuri pentru sănătate. Este o dietă populară pentru slăbit și datorită faptului că are la bază consumul alimentelor cu un conținut nutrițional ridicat, dar și un aport de calorii echilibrat.

Ce este dieta DASH Dieta DASH, acronim pentru Dietary Approaches to Stop Hypertension, reprezintă planul alimentar pentru încetinirea hipertensiunii arteriale. Scopul principal al dietei este acela de a reduce și de a preveni hipertensiunea arterială, dar și de a menține o greutate corporală optimă.


Alimente permise în dieta DASH

Fructe și legume proaspete – acestea sunt bogate în vitamine, minerale și fibre și îi pot furniza organismului resursele de care are nevoie pentru a funcționa optim întreaga zi. De asemenea, consumul de fructe și legume ajută la menținerea unui indice de masă corporală normal, și la scăderea tensiunii.

Cerealele integrale – au un conținut bogat de fibre și reprezintă o sursă importantă de energie pentru organism. În același timp, cerealele bogate în fibre contribuie și la controlul greutății.

Grăsimile nesaturale – mențin tensiunea în limite normale și pot reduce cantitatea de colesterol, deoarece determină apariția hipertensiunii arteriale.

Carnea slabă – carnea de pasăre are un conținut ridicat de proteine, dar sunt recomandate și fructele de mare și carnea de pește.

Lactatele degresate – au un conținut bogat de calciu și pot contribui la menținerea sănătății osoase. Alimentele interzise în dieta DASH Grăsimile saturate – se regăsesc preponderent în produsele de origine animală, în carnea roșie și lactate nedegresate.

Grăsimile trans – grăsimile care rezultă în urma proceselor de hidrogenare a uleiurilor vegetale și care se regăsesc în margarină, prăjeli, produse de patiserie sau alimente procesate.

Alimentele sărate – dieta DASH are la bază reducerea consumului de sare, iar printre astea se numără: mezelurile, brânzeturile foarte sărate, conservele, murăturile. Dulciurile bogate în zahăr sau îndulcitori artificiali – zahărul poate avea multe efecte negative asupra sănătății inimii.

Principiile dietei DASH Dieta Dash presupune schimbarea regimului alimentar pe termen lung, în mod treptat, prin adăugarea în alimentația zilnică a produselor care ajută metabolismul să funcționeze în parametrii normali.

De asemenea, este considerată o dietă de slăbit sănătoasă, deoarece implică mesele principale ale zilei, dar și gustări ce îi pot suplini organismului nevoile. Regimul alimentar se bazează pe consumul de alimente din toate grupele alimentare, porții zilnice de fructe și legume, cereale integrale, oleaginoase lactate degresate și carne slabă. Se pot consuma săptămânal:

Până la 4-5 porţii de legume. Legumele sunt recomandate la începutul mesei, pentru a limita absorbţia ulterioră de amidonoase. Până la 4-5 porţii de fructe pe săptămână;

Până la 6-8 porţii de amidonoase sau de cereale integrale. O porţie corespunde unei felii de 35 g de pâine integrală. Până la 2-3 porţii de lactate degresate.

O porţie înseamnă până la 100 g de brânză de vaci degresată sau 50 g de brânză slabă. Până la 2 porţii de carne slabă sau de peşte pe săptămână. O porţie înseamnă 100 g de carne. Până la 2-3 porţii de grăsime săptămânal.

O porţie de grăsime înseamnă o lingură de ulei sau o linguriţă de unt. Este recomandată folosirea uleiului vegetal bogat în omega 3 (ulei de răpiţă, nuci). Până la 4-5 porţii de oleaginoase şi leguminoase pe săptămână.

O porţie înseamnă 10 nuci, alune de pădure, migdale sau fistic. Ca în orice altă dietă, și în regimul alimentar Dash mişcarea este obligatorie.

Sportul îți va permite să arzi calorii şi contribuie şi la scăderea tensiunii arteriale. Poți opta pentru sporturi de anduranţă, care întăresc puterea inimii şi duc la un control mai bun al tensiunii, însă este de ajutor și mersul pe jos, plimbări zilnice în aer liber.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ferrari a generat venituri de 1,58 miliarde de euro, în creștere

Ferrari a generat venituri de 1,58 miliarde de euro, în creștere Ferrari tocmai și-a publicat rezultatele financiare pentru primul trimestru al anului 2024, demers care...

Kevin Spacey, vizat de un nou proces la Londra, acuzaţia fiind de agresiune sexuală

Kevin Spacey, vizat de un nou proces la Londra, acuzaţia fiind de agresiune sexuală Actorul american Kevin Spacey se confruntă cu un nou proces la...

Tom Cruise, star al ceremoniei de închidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024

Tom Cruise, star al ceremoniei de închidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 Actorul Tom Cruise va fi una dintre vedetele ceremoniei de închidere...

Fanii englezi, sfătuiți de poliție să se manifeste cu bun-simț la Euro 2024

Fanii englezi, sfătuiți de poliție să se manifeste cu bun-simț la Euro 2024 Poliția engleză îi sfătuiește pe fanii care vor merge la turneul final...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.