Ce se întâmplă în creierul tău când dai scroll continuu pe telefon

Publicat:

Ce se întâmplă în creierul tău când dai scroll continuu pe telefon

Uneori îți dai seama după câteva ore că ai stat cu ochii în telefon și ai scrollat fără sens pe cele mai cunoscute rețele de socializare. Mulți specialiști au încadrat timpul exagerat petrecut pe telefon la dependențe, unii denumind aplicațiile de socializare „droguri digitale”. 

Dar, ce se întâmplă mai exact cu creierul nostru atunci când „înghițim” conținut la nesfârșit, de ce mai multe ori shorturi care nu au nicio legătura unele cu celelalte și care vin pe banda rulantă din marea bază de date a internetului? Am vorbit cu psihologul Radu Leca despre această dependență în încercarea de a vedea care sunt consecințele unei astfel de dependențe, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : George Simion nu-i rămâne dator lui Recean: ‘Vrem o singură ţară!’

Nu pierdem doar timpul, dar și creierul nostru devine mai puțin eficient de la cantitatea atât de mare de informație procesată, unii spunând că este distrusă și caracteristica exclusiv umană a creativității.

„Flexibilitatea mentală este pusă în pericol. Totalitatea gândurilor noastre cuprinde sunete, lumini, culori, în exces din cele forțat introduse emoțional în minte, prin expunerea la conținut repetitiv.”, ne-a spus psihologul Radu Leca.

 

Scrollatul pe telefon excesiv ne sabotează mai spune specialistul, iar efectele cele mai puternice le resimțim atunci când suntem privați de conținut. Mulți dintre noi le resimt atunci când sunt la muncă, la școală sau în diferite situații în care accesul la conținut nu este favorabil, ducându-ne într-o zonă a sevrajului. Stresul, în cele din urmă, își face apariția.

„Sabotajul scrollat-ului poate determina apariția episodului anxios și/sau depresiv, impunând stresul ca formă secundară de manifestare.”, a mai spus psihologul.

În final, sevrajul este forma finală a dependenței de scrollat – și momentul în care ar trebui să te întrebi dacă într- adevăr este o problemă (deși întrebările ar trebui să apară atunci când observăm că petrecem un timp nefavorabil de mult pe rețelele de socializare).

„Tot scrollingul determină apariția manifestărilor tip sevraj în lipsa existenței lui, dar determină si o stare profundă de agitație interpretativă.”, a mai spus Radu Leca, pentru DC News.

Specialistul merge până într-acolo unde compară consumul excesiv de conținut online scurt și insignifiant cu consumul de stupefiante.

„Acest tip de agitație seamănă cu manifestările post consum de stupefiante.”, a încheiat psihologul Radu Leda.

Citeşte şi: Moscova acuză British Council de spionaj pentru Ucraina

Una dintre metodele cele mai populare (tot de pe internet – ironic) pentru a reduce timpul petrecut ca un zombie în fața telefonului scrollând interminabil este de a descărca aplicații care monitorizează activitățile petrecute pe diferite aplicații. Acestea ne pot semnala când am întrecut măsura și contorizează de asemenea orele din online. Astfel, o persoană poate vedea dacă a reușit să reducă din timpul „furat” de numeroasele platforme de socializare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

UE cere o anchetă independentă asupra gropilor comune descoperite în spitalele din Fâşia Gaza

UE cere o anchetă independentă asupra gropilor comune descoperite în spitalele din Fâşia Gaza Uniunea Europeană a anunţat miercuri, prin vocea unui purtător de cuvânt,...

Liderii mai multor formațiuni politice cer punerea sub învinuire a asociaților fugarului Șor

Liderii mai multor formațiuni politice cer punerea sub învinuire a asociaților fugarului Șor Liderii a patru partide politice cer autorităților de drept să pună...

Comisarul european pentru parteneriate internaţionale, Jutta Urpilainen, efectuează o vizită la Bucureşti

Comisarul european pentru parteneriate internaţionale, Jutta Urpilainen, efectuează o vizită la Bucureşti Comisarul european pentru parteneriate internaţionale, Jutta Urpilainen, efectuează miercuri şi joi o vizită...

Piața imobiliară se schimbă radical în Europa și România: Apartamentele nu mai prezintă interes uriaș

Piața imobiliară se schimbă radical în Europa și România: Apartamentele nu mai prezintă interes uriaș Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.