Ce spune legea despre angajarea persoanelor cu dizabilități

Publicat:

Rata de ocupare a persoanelor cu dizabilități este de trei ori mai mică față de cea a persoanelor fără deficiențe, deși angajatorii cu cel puțin 20 de salariați sunt obligați să ia la lucru oameni cu nevoi speciale. Din păcate, adesea, aceste persoane nu-și cunosc drepturile și renunță atunci când aud: „Nu vă putem angaja”.

Natalia are 31 de ani și are o deficiență de auz de la naștere. Cu toate acestea, cu ajutorul unui aparat auditiv, femeia poate desluși sunetele în proporție de 50%.


Citeşte şi: Ruşii au provocat daune majore în zona portului Ismail

Femeia are trei copii, de 3, 4 și 12 ani. Aceasta spune că primește o pensie de 1.800 de lei pentru gradul accentuat de dizabilitate. Însă acești bani nu-i ajung Nataliei pentru întreținere, așa că, după ce a ieșit din concediul de maternitate cu ultimul său copil, a încercat să-și găsească un loc de muncă, însă fără succes.

„În luna iulie, am văzut un anunț precum că grădinița nr. 3 din Chișinău caută ajutor de educator. M-am bucurat foarte mult, pentru că, înainte de concediul de maternitate, am lucrat doi ani ca ajutor de educator și știam că mă voi descurca. Copiii mă adorau și părinții, la fel. Am fost invitată pe 16 iulie și am discutat cu directoarea despre postul de muncă și dacă mă poate accepta așa cum sunt”, povestește Natalia.

Directoarea grădiniței i-ar fi promis că o va angaja și i-a spus să aducă certificatul medical necesar, dar, la scurt timp, a anunțat-o printr-un mesaj că nu o poate lua la lucru din cauza dizabilității.

Chiar dacă a fost respinsă, Natalia nu s-a plâns nicăieri. Femeia a încercat doar să-și recupereze cheltuielile pentru controlul medical, însă nu a reușit. „Nu vreau să fac rău nimănui. Vreau doar să fiu angajată fără probleme”, spune femeia.

Ce spune legea despre angajarea persoanelor cu dizabilități

Constituția R. Moldova spune că persoanele cu dizabilități beneficiază de protecție specială din partea întregii societăți, iar legislația națională prevede că, dacă angajatorul are 20 sau mai mulți angajați, cel puțin 5% din aceștia ar trebui să fie cu dizabilități.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2022, în R. Moldova erau 168.000 de persoane cu dizabilități, dintre care doar 14% angajate în câmpul muncii. Asta în timp ce rata de ocupare a persoanelor fără dizabilități a fost de 43,1%.

Citește și : Maia Sandu le cere moldovenilor din Olanda să se întoarcă acasă

 

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețurile la cacao au explodat. Producătorii de dulciuri ar putea reduce dimensiunea produselor lor

Prețurile la cacao au explodat. Producătorii de dulciuri ar putea reduce dimensiunea produselor lor Producătorii de dulciuri ar putea reduce dimensiunea produselor lor pentru a...

Cei mai mari CEO ai SUA se înghesuie din nou să-l susţină pe Trump

Cei mai mari CEO ai SUA se înghesuie din nou să-l susţină pe Trump Banii nu au culoare politică: Cei mai mari CEO ai Americii...

Weekend stropit cu alcool. Mai mulți șoferi s-au ales cu dosare penale după ce au fost prinși băuți la volan

Weekend stropit cu alcool. Mai mulți șoferi s-au ales cu dosare penale după ce au fost prinși băuți la volan Peste 3700 de încălcări ale...

Întreprinderea Info Bon va fi absorbită de Termoelectrica

Întreprinderea Info Bon va fi absorbită de Termoelectrica Societatea cu răspundere limitată „Info Bon”, care asigură calculul și facturarea lunară a serviciilor de alimentare cu...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.