China denunţă o ingerinţă a PE în Hong Kong

Publicat:

China a denunţat vineri rezoluţia Parlement European ce condamnă represiunea din Hong Kong, Beijingul apreciind că este vorba despre un amestec ”flagrant” în afacerile sale interne, transmite AFP, potrivit agerpres.

Purtătoarea de cuvânt al MAE chinez, Hua Chunying (foto), a făcut un apel către eurodeputaţi de a ”admite faptul că Hong Kong a fost restituit Chinei” de Regatul Unit în 1997.


Citeşte şi: Orban nu se gândeşte la relaxarea restricţiilor în Ungaria: ‘Ar fi prematur!’

Potrivit reprezentantei diplomaţiei chineze, unii eurodeputaţi au ”amestecat binele şi răul” recurgând la ”o ingerinţă flagrantă în afacerile Hong Kong-ului, care aparţine Chinei”.

Parlamentul European trebuie să ”înceteze orice formă de ingerinţă”, a subliniat Hua Chunying în faţa jurnaliştilor.

Eurodeputaţii au adoptat joi, cu 597 voturi pentru, 17 voturi împotrivă şi 61 de abţineri, o rezoluţie care condamnă reprimarea activiştilor pro-democraţie din Hong Kong şi apreciază că recentul acordul UE-China privind investiţiile pune în pericol credibilitatea Europei în materie de drepturi ale omului.

Textul rezoluţiei cere eliberarea imediată şi necondiţionată a reprezentanţilor opoziţiei democrate şi a activiştilor arestaţi în Hong Kong în primele două săptămâni ale acestui an, precum şi a tuturor celor deţinuţi anterior pentru acuzaţia de subminare, formulată în conformitate cu Legea privind securitatea naţională pentru Hong Kong.

Acelaşi lucru este valabil pentru toţi protestatarii, activiştii şi membrii opoziţiei paşnici ce au fost arestaţi pe motive politice. Printre aceştia se află Joshua Wong, Ivan Lam şi Agnes Chow, fiind necesar să se renunţe la toate acuzaţiile contra lor, susţin eurodeputaţii.

Citeşte şi: Stat Islamic a revendicat atentatele sângeroase din Bagdad

De asemenea, PE le solicită ţărilor membre să ia în considerare introducerea unor sancţiuni punctuale contra unor persoane din Hong Kong şi China, printre care lidera executivului hongkonghez Carrie Lam, în conformitate cu Regimul global de sancţiuni privind drepturile omului al UE.

Autonomia regiunii Hong Kong a fost garantată prin acordul ‘O ţară, două sisteme’ inclus în Declaraţia comună semnată în 1984 de premierii britanic şi chinez de la acea vreme, Margaret Thatcher şi Zhao Ziyang. După ce a fost concesiune britanică timp de 99 de ani, Hong Kong a revenit sub autoritatea Beijingului în 1997, ca regiune semiautonomă cu sisteme administrativ, juridic şi economic diferite de cele din China continentală. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cum a distrus Generația Z flirtul. Mesajele pe rețelele de socializare, noua metodă de ‘agățat’

Cum a distrus Generația Z flirtul. Mesajele pe rețelele de socializare, noua metodă de 'agățat' Nici flirtul nu mai este ce era cândva. În era...

Dorin Recean,întrevedere cu Stella Kyriakides, comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară

Dorin Recean,întrevedere cu Stella Kyriakides, comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară Cooperarea moldo-comunitară în vederea consolidării sistemului național de sănătate, precum și evoluțiile pe...

Maia Sandu, întrevedere cu comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară

Maia Sandu, întrevedere cu comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară Președinta Maia Sandu a avut astăzi o întrevedere cu Stella Kyriakides, comisara europeană pentru...

Mitropolitul Vladimir s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la Chișinău

Mitropolitul Vladimir s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la Chișinău Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove, subordonată Patriarhiei Rusiei, a anunțat vineri că l-a primit în vizită...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.