Chişinăul trimite la Bruxelles contribuția la raportul de extindere a UE

Publicat:

Chişinăul trimite la Bruxelles contribuția la raportul de extindere a UE

R. Moldova transmite astăzi la Bruxelles contribuția la pachetul de extindere a Comisiei Europene pentru 2024. Anunțul a fost făcut de secretarul de presă al Guvernului, Daniel Vodă.

Documentul reflectă progresele înregistrate de către autorități la recomandările din pachetul de extindere din anul 2023 și realizarea criteriilor de aderare la UE în perioada iunie 2023 până martie 2024, transmite TV8.


Citeşte şi: Crearea blocului „Victoria” este o trădare de patrie – Stiripesurse.md

Contribuția urmează a fi transmisă în două părți. Prima parte va transmisă în luna aprilie, iar a doua în luna septembrie.

Chişinăul trimite la Bruxelles contribuția la raportul de extindere a UE

Astfel, progresele raportate de instituțiile naționale vor fi evaluate de către Comisia Europeană pentru R. Moldova din pachetul de extindere și va fi publicat în toamna acestui an.

În decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu R. Moldova și au invitat Consiliul să adopte cadrul de negociere, după finalizarea etapelor relevante prevăzute în raportul Comisiei.

Consiliul a salutat progresele substanțiale înregistrate de R. Moldova în atingerea obiectivelor care stau la baza statutului său de țară candidată, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei și al desfășurării de atacuri hibride împotriva R. Moldova înseși.

Chişinăul trimite la Bruxelles contribuția la raportul de extindere a UE

Consiliul a recunoscut, de asemenea, că R. Moldova a demonstrat un angajament clar față de procesul său de reformă. Pentru a continua să înainteze pe calea aderării, progresele durabile și tangibile în materie de reforme, în special în domeniul statului de drept, al justiției și al drepturilor fundamentale, sunt de o importanță crucială pentru R. Moldova.

De asemenea, Consiliul a încurajat R. Moldova să continue să acționeze pentru o reformă profundă a justiției, inclusiv a procesului de verificare, și să consolideze instituțiile relevante în lupta împotriva corupției.

În acest sens, R. Moldova trebuie să obțină un bilanț solid de anchete și condamnări, inclusiv în cazuri de nivel înalt.

Chişinăul trimite la Bruxelles contribuția la raportul de extindere a UE

Consiliul a subliniat importanța continuării reformelor economice transformatoare, a cooperării sectoriale și a integrării R. Moldova pe piața internă a UE pentru realizarea de noi progrese în reformele din sectorul economic și financiar.

Acestea ar trebui realizate pe baza acordului de asociere UE-R. Moldova și a acordului de liber schimb aprofundat și cuprinzător dintre UE, Georgia, R. Moldova și, respectiv, Ucraina.

În cadrul Consiliului European din 23 iunie 2022, liderii UE au acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE. În acest context, ei au invitat Comisia Europeană să transmită Consiliului un raport cu privire la îndeplinirea condițiilor prevăzute în avizul Comisiei privind cererea de aderare a Republicii Moldova.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un lot de produse cosmetice de contrabandă urma să ajungă în Moldova

Un lot de produse cosmetice de contrabandă urma să ajungă în Moldova Un lot de produse cosmetice de contrabandă urma să ajungă pe piața...

Mai mulți străini nu au fost lăsați să intre în țară

Mai mulți străini nu au fost lăsați să intre în țară În ultimele 24 de ore, polițiștii de frontieră au emis refuz de intrare pe...

Terifiant! Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard

Terifiant! Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard Un bărbat a fost transportat la spital în urma unei agresiuni grave într-o parcare din...

Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Gheorghe

Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Gheorghe Creștinii ortodocși de stil vechi îl prăznuiesc astăzi pe marele mucenic Sfântul Gheorghe. Citește și:...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.