CJUE interzice testele psihologice pentru determinarea orientării sexuale a solicitanţilor de azil

Publicat:

Oficiali ungari în domeniul imigraţiei nu ar fi trebuit să supună un solicitant de azil nigerian la teste psihologice pentru a determina dacă acesta spune adevărul că este homosexual, a decis joi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), relatează Reuters, potrivit agerpres.

Curtea de Justiţie a UE, care a interzis efectiv utilizarea testelor pentru stabilirea orientării sexuale, considerând-o drept o invazie a ‘celor mai intime aspecte’ ale vieţii, a constatat că bărbatul neidentificat din Nigeria nu ar fi trebuit supus testelor care au inclus desenarea imaginii unei persoane în ploaie şi testul petelor de cerneală Rorschach.


Citeşte şi: Un tren de pasageri A DERAIAT în Italia. Cel puţin trei oameni au murit 

Bărbatul a depus o cerere prin care solicita statut de refugiat în oraşul ungar Szeged în aprilie 2015. La acea vreme, Ungaria începea să se confrunte cu o creştere a numărului de migranţi ilegali din Africa şi din Orientul Mijlociu care traversau graniţa din Serbia.

Nigerianul şi-a motivat solicitarea pe baza faptului că, fiind homosexual, s-a confruntat cu persecuţii în ţara sa natală.

‘Un astfel de test reprezintă o intervenţie disproporţionată în viaţa privată a solicitantului de azil’, se arată în hotărârea CJUE. Judecătorii din Luxemburg au menţionat că executivul european contestă fiabilitatea acestor teste.

Citeşte şi: Patru americani au murit în atacul talibanilor din Kabul

Pe baza testelor, psihologul desemnat de statul ungar a concluzionat că nigerianul nu era homosexual,
iar cererea sa de azil a fost respinsă.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a afirmat că se poate solicita opinia unui expert, însă acest lucru trebuie să se facă prin respectarea drepturilor omului şi nu ar trebui să se bazeze pe o singură hotărâre judecătorească.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.