Comisia Europeană anunţă măsuri pentru reducerea sarcinii administrative care le revine fermierilor din UE

Publicat:

Comisia Europeană anunţă măsuri pentru reducerea sarcinii administrative care le revine fermierilor din UE

Comisia Europeană a trimis joi un document preşedinţiei belgiene în care prezintă primele acţiuni posibile menite să contribuie la reducerea sarcinii administrative care le revine fermierilor, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar

Documentul, care va fi discutat cu statele membre în cadrul Consiliului Agricultură din 26 februarie, prezintă o serie de acţiuni pe termen scurt şi mediu care pot fi întreprinse în vederea simplificării. Acesta va servi drept bază pentru discuţiile şi acţiunile comune cu ţările UE, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : George Simion nu-i rămâne dator lui Recean: ‘Vrem o singură ţară!’

Acţiunile enumerate în document iau în considerare contribuţiile administraţiilor naţionale, ale principalelor organizaţii agricole din UE şi ale Comisiei pentru agricultură a Parlamentului European. Documentul de simplificare răspunde angajamentului preşedintei von der Leyen asumat în cadrul Consiliului European din 1 februarie 2024.

“Modelul de performanţă al actualei politici agricole comune (PAC), bazat pe planurile strategice PAC decise şi puse în aplicare la nivel naţional, reprezintă deja un pas înainte în ceea ce priveşte simplificarea şi subsidiaritatea în comparaţie cu perioada anterioară. Statele membre joacă un rol esenţial în menţinerea sarcinii administrative pentru fermieri la un nivel limitat şi proporţional în vederea atingerii obiectivelor legislaţiei UE. Acesta este motivul pentru care orice exerciţiu de simplificare de succes trebuie realizat în strânsă cooperare cu administraţiile naţionale şi cu fermierii înşişi”, se menţionează în comunicat.

În acest context, Comisia va lansa în martie un sondaj online adresat direct fermierilor. Această consultare specifică va contribui la identificarea principalelor lor surse de îngrijorare şi la înţelegerea surselor de sarcină administrativă şi de complexitate care decurg din normele PAC, precum şi din alte norme ale UE pentru alimentaţie şi agricultură în UE, precum şi aplicarea lor la nivel naţional. Acest sondaj va oferi deja până în vară o imagine mai clară a principalelor obstacole administrative percepute şi cu care se confruntă fermierii. Rezultatele sale vor fi incluse într-o analiză mai detaliată care urmează să fie publicată în toamna anului 2024.

Pe lângă această colectare necesară de dovezi, Comisia propune măsuri pe termen scurt şi mediu care ar putea oferi un ajutor atât fermierilor, cât şi administraţiilor naţionale, care reprezintă primul punct de contact pentru fermieri şi sunt responsabile de gestionarea şi plata fondurilor UE.

În primul rând, Comisia propune simplificarea unora dintre cerinţele de condiţionalitate pe care fermierii din UE trebuie să le respecte. Setul de standarde de bază – denumite GAEC (bune condiţii agricole şi de mediu) – pe care toţi fermierii trebuie să le respecte pentru a primi sprijinul PAC s-a dovedit a fi dificil de pus în aplicare în anumite circumstanţe.

Comisia a luat deja măsuri prin acordarea, pentru 2024, a unei derogări parţiale de la normele privind terenurile lăsate în pârloagă, aşa-numita GAEC 8. În prezent, Comisia propune modificarea normelor privind primul standard (GAEC 1), care impune obligaţia de a menţine zonele cu păşuni permanente în UE stabile începând cu anul de referinţă 2018.

“În temeiul acestei cerinţe, foştilor crescători de animale cu pajişti mari forţaţi să treacă la producţia de culturi arabile din cauza perturbărilor pieţei în sectorul cărnii şi al produselor lactate li s-ar putea solicita să îşi reconvertească terenul arabil în pajişti permanente. Această obligaţie ar putea duce la pierderi de venituri pentru fermierii în cauză. Comisia propune modificarea acestor norme până la jumătatea lunii martie pentru a se asigura că schimbările structurale cauzate de reorientarea pieţei şi de reducerea efectivelor de animale sunt luate în considerare, asigurându-se că agricultorii nu sunt penalizaţi în activitatea lor şi contribuind la reducerea sarcinii, deoarece ar trebui reconvertite mai puţine suprafeţe în pajişti permanente”, se mai precizează în comunicat.

Comisia va revizui, de asemenea, practicile agricole care pot fi posibile în perioade sensibile atunci când se îndeplineşte obligaţia de a acoperi solurile în conformitate cu GAEC 6. De asemenea, Comisia încurajează toate părţile interesate să îşi împărtăşească opinia cu privire la sarcina administrativă care poate fi legată de Directiva privind nitraţii. Acest lucru se poate realiza prin intermediul consultării publice online deschise până la 8 martie 2024.

În al doilea rând, Comisia propune simplificarea metodologiei pentru anumite controale, cu scopul de a reduce numărul vizitelor la ferme efectuate de administraţiile naţionale cu până la 50%. Această măsură răspunde în mod direct solicitărilor din partea statelor membre. Comisia propune raţionalizarea şi clarificarea modului de evaluare a calităţii sistemului de monitorizare a suprafeţelor. Acesta din urmă este un sistem bazat pe analiza automatizată a imaginilor prin satelit din cadrul programului Copernicus, menit să reducă inspecţiile la ferme, să ajute fermierii să evite erorile şi să suporte sancţiuni, precum şi să faciliteze raportarea. Cu mai puţine vizite din partea administraţiei pentru a le gestiona, fermierii vor avea mai mult timp pentru a-şi dedica activitatea de bază.

În al treilea rând, Comisia propune clarificarea utilizării conceptului de forţă majoră şi a circumstanţelor excepţionale. Acest concept juridic permite ca fermierilor care nu îşi pot îndeplini toate cerinţele PAC din cauza unor evenimente excepţionale şi imprevizibile aflate în afara controlului lor (cum ar fi în cazul secetelor grave sau al inundaţiilor) să nu li se impună sancţiuni. Această clarificare va sprijini administraţiile naţionale în aplicarea acestei dispoziţii şi va asigura aplicarea uniformă a acesteia în întreaga Uniune. Acest lucru va îmbunătăţi, de asemenea, certitudinea obţinerii sprijinului PAC pentru fermierii afectaţi de astfel de evenimente nefericite. La un nivel mai general, Comisia va colabora cu statele membre pentru a stabili posibile modalităţi de raţionalizare a controalelor.

În documentul său, Comisia menţionează, de asemenea, măsuri suplimentare pe termen mediu care ar putea reduce sarcinile pentru fermieri, în special pentru fermierii mai mici, şi poate lua în considerare posibilitatea de a propune modificări în acest sens ale regulamentelor de bază privind PAC convenite de Parlamentul European şi de Consiliu în 2021.

Citeşte şi: Moscova acuză British Council de spionaj pentru Ucraina

O propunere prezentată poate fi scutirea fermelor mici cu o suprafaţă mai mică de 10 hectare de la controalele legate de respectarea cerinţelor de condiţionalitate (GAEC). Această derogare ar simplifica în mod semnificativ activitatea zilnică a micilor fermieri, care reprezintă 65 % din beneficiarii PAC, menţinând în acelaşi timp ambiţiile PAC în materie de mediu, deoarece fermele mici acoperă doar 9,6% din zonele care beneficiază de sprijin din partea PAC. În plus, în cazul în care regulamentele de bază ar fi modificate pe termen mediu, GAEC 8 privind terenurile lăsate în pârloagă, GAEC 7 privind rotaţia culturilor şi GAEC 6 privind acoperirea solului ar putea fi revizuite pentru a reduce şi mai mult sarcina pentru fermieri.

În paralel, Comisia va facilita schimbul de bune practici de simplificare de către statele membre între diferitele organisme relevante de cooperare (şi anume, grupuri de experţi, comitete şi altele).

Atunci când a analizat propunerile de simplificare, Comisia a luat în considerare efectele acestor propuneri asupra obiectivelor de mediu şi ambiţiei politicii agricole comune. Ele asigură, de asemenea, continuarea unui cadru legislativ stabil şi previzibil pentru fermierii din UE, bazat pe actuala PAC, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023

Pentru a răspunde în continuare actualei situaţii de criză din sectorul agricol, Comisia lucrează, de asemenea, la acţiuni de îmbunătăţire a poziţiei fermierilor în lanţul alimentar şi de protejare a acestora împotriva practicilor comerciale neloiale, care vor fi prezentate în curând. Având în vedere că fermierii sunt adesea veriga cea mai vulnerabilă din lanţul valoric alimentar, aceste acţiuni pot acoperi aspecte precum transparenţa pieţei, practicile comerciale din lanţul valoric, costurile de producţie sau controlul mai omogen al normelor existente privind produsele agricole importate.

“Comisia îşi menţine angajamentul deplin de a oferi soluţii pentru a reduce presiunea resimţită în prezent de agricultura noastră cu forţă de muncă, femei şi bărbaţi. Reducem sarcina administrativă a fermierilor noştri pentru a-i ajuta să garanteze securitatea alimentară a cetăţenilor europeni. Simplificarea politicilor noastre agricole reprezintă o prioritate constantă, atât la nivelul UE, cât şi la nivel naţional. Prin această serie de acţiuni, ne îndeplinim angajamentul pe care l-am asumat faţă de fermierii noştri de a accelera această discuţie. Aştept cu interes opiniile statelor noastre membre”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Număr record de ‘stres termic extrem’ în Europa

Număr record de 'stres termic extrem' în Europa Europa a cunoscut în 2023 un număr record de zile în care căldura a fost resimţită a...

O femeie de 72 de ani, cetățean străin, a fost atacată de un urs în România

O femeie de 72 de ani, cetățean străin, a fost atacată de un urs în România Un echipaj SMURD a fost solicitat să intervină în...

Alaiba despre creșterea producției industriale: „E devreme să batem din palme”

Alaiba despre creșterea producției industriale: „E devreme să batem din palme” Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, apreciază creșterea producției industriale cu 10% estimată...

Conflict cu focuri de armă în centrul capitalei:  După ce doi clienți ai unui local au refuzat să plătească nota

Conflict cu în centrul capitalei:  După ce doi clienți ai unui local au refuzat să plătească nota Conflict cu focuri de armă în centrul capitalei....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.