Comisia Europeană le răspunde ferm catalanilor: ‘Respectăm ordinea constituţională a Spaniei’

Publicat:

Comisia Europeană a respins joi cererea de mediere între autorităţile de la Madrid şi separatiştii catalani, aceştia din urmă acuzând în aceeaşi zi Uniunea Europeană că refuză să recunoască sprijinul pe care-l oferă guvernului central spaniol şi că aprobă tacit ‘acţiunile represive’ ale acestuia, relatează agenţiile AFP şi EFE. 

‘Respectăm ordinea juridică şi constituţională a Spaniei’, a declarat în conferinţa de presă zilnică Alexander Winternstein, purtător de cuvânt al executivului comunitar. El a reiterat că aceasta este ‘poziţia oficială’ a Comisiei – exprimată de altfel constant în ultimele săptămâni – şi a refuzat să intre într-o ‘analiză speculativă’ despre o mediere a executivului comunitar cerută anterior de primarul Barcelonei, Ada Colau.


Tot joi, un înalt responsabil catalan a acuzat Uniunea Europeană că aprobă tacit atitudinea intransigentă a guvernului de la Madrid, care a interzis referendumul de independenţă a Cataloniei şi a luat măsuri severe, precum arestarea unor oficiali sau confiscarea buletinelor de vot.

‘Ceea ce se întâmplă în Spania este o gravă atingere adusă structurilor democratice’, a susţinut la Bruxelles în timpul unei conferinţe de presă Raul Romeva, responsabil pentru relaţiile externe în guvernul regional catalan. ‘Să nu ridici vocea, să nu ceri un dialog politic, cum pare că s-a întâmplat până în prezent, nu înseamnă neutralitate. Aceasta este percepută de Statul spaniol drept o aprobare a acţiunilor represive’, a completat oficialul catalan.

‘Percheziţiile în (sediile) mass-media, acţiunile penale angajate împotriva a peste 800 de primari, hărţuirea jurnaliştilor şi a organizaţiilor civice, precum şi a unor oameni simpli, toate acestea au provocat un şoc fără precedent’, a mai spus Raul Romeva.

Totuşi, autorităţile catalane sunt hotărâte să organizeze duminică un referendum privind independenţa Cataloniei, consultare declarată ilegală de justiţia spaniolă. Guvernul central de la Madrid este decis să împiedice desfăşurarea referendumului, chiar dacă aceasta înseamnă blocarea accesului în secţiile de votare de către forţele de ordine.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.