Conducte abandonate în Marea Nordului otrăvesc oceanele cu mercur, plumb radioactiv și plutoniu

Publicat:

Conducte abandonate în Marea Nordului otrăvesc oceanele cu mercur, plumb radioactiv și plutoniu

Conductele de petrol și gaze lăsate să se deterioreze în Marea Nordului ar putea elibera volume mari de substanțe toxice precum mercur, plumb radioactiv și poloniul-210, un element folosit de ruși în otrăvirea dezertorului Alexander Litvinenko, avertizează oamenii de știință.

Mercurul, un element extrem de toxic, apare în mod natural în petrol și gaze. Se lipește de interiorul conductelor și se acumulează în timp, fiind eliberat în mare când conducta se corodează, arată The Guardian.


O parte din metil mercur, forma cea mai toxică a metalului, este eliberată de conductele dezafectate. Convenția internațională Minamata privind mercurul afirmă că niveluri ridicate din acest element ajung în delfini, balene și foci și poate duce la “eșecuri reproductive, modificări comportamentale și chiar moarte“, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și : George Simion nu-i rămâne dator lui Recean: ‘Vrem o singură ţară!’

Păsările marine și peștii mari prădători precum tonul și peștele-sabie sunt, de asemenea,  vulnerabili.

Lhiam Paton, un cercetător de la Institutul de Chimie Analitică de la Universitatea din Graz, care a tras un semnal de alarmă cu privire la poluarea cu mercur, a declarat pentru The Guardian și Watershed Investigations că “chiar și o mică creștere a nivelurilor de mercur în mare are un impact dramatic asupra animalelor din vârful lanțului trofic“.

Există aproximativ 27.000 km de conducte de gaze în Marea Nordului, iar oamenii de știință estimează că nivelul de metal toxic în mare ar putea crește de la 3% până la 160% față de nivelurile existente. În unele țări, precum Australia, companiile sunt obligate să le îndepărteze atunci când puțul de petrol încetează să mai funcționeze. Dar în Marea Nordului companiile au voie să le lase să se deterioreze.

Conductele lăsate pe fundul mării ar putea reține cantități considerabile de mercur care așteaptă să fie eliberate în mediul marin local dacă acestea sunt lăsate să se corodeze”, a declarat Paton. „Nu există niciun mod de a prezice impactul acestuia în acest moment, dar știm că bioacumularea mercurului în cadrul lanțului trofic marin este deja dramatică și o creștere a concentrațiilor de mercur oceanic va veni doar cu dezavantaje”, a continuat acesta.

Efectele asupra vieții sălbatice și a lanțului trofic vor depinde de forma de mercur eliberată din conductele care se descompun, unele forme fiind mult mai puțin susceptibile să fie preluate de viața marină decât altele. Potrivit dr. Darren Koppel, cercetător la Australian Institute of Marine Science, este puțin probabil ca tot mercurul eliberat dintr-o conductă corodată să ajungă în apa mării.

Arpoximativ 1,3 kilometri de conducte subacvatice de petrol și gaze

Mercurul nu este singura substanță care îi îngrijorează pe oamenii de știință. Dr. Tom Cresswell de la Organizația Australiei pentru Știință și Tehnologie Nucleară cercetează, de asemenea, impactul materialelor radioactive natural ocurente, care sunt prezente în unele rezervoare de petrol și gaze sub fundul mării. Aceste elemente naturale precum radiul dizolvat pot fi extrase odată cu petrolul și gazele, acumulându-se sub formă de depuneri în interiorul conductelor subacvatice.

Radiul se va degrada fizic în plumb radioactiv (210Pb) și poloniu (210Po), care ar putea fi preluate de organismele marine și ar putea reprezenta un pericol radiologic pentru aceste organisme”, a spus Cresswell.

Hugo Tagholm, director executiv al Oceana UK, a descris problema drept “încă un exemplu al prejudiciilor extreme pe care dezvoltările petroliere și de gaze le cauzează vieții sălbatice marine. Mercurul este un metal toxic care se acumulează în creierele animalelor – ducând la leziuni în întregul sistem nervos – și poate fi fatal”.

În ianuarie, Autoritatea de Tranziție a Mării Nordului a anunțat că au fost oferite 24 de noi licențe pentru petrol și gaze companiilor precum Shell, Equinor, BP, Total și Neo în ultima rundă de licențiere.

Citeşte şi: Moscova acuză British Council de spionaj pentru Ucraina

Ricky Thomson, manager de dezafectare Offshore Energies UK, a declarat că industria își asumă întreaga responsabilitate pentru îndeplinirea obligațiilor sale în conformitate cu reglementările naționale și internaționale și că toate programele de dezafectare iau în considerare impactul asupra mediului înainte de a avea loc operațiunile.

La nivel mondial, aproximativ 1,3 milioane de km de conducte de petrol și gaze sunt instalate în prezent.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Propaganda rusă promovează ‘la greu’ o teorie a conspiraţiei privind moartea lui Raisi

Propaganda rusă promovează 'la greu' o teorie a conspiraţiei privind moartea lui Raisi Luni dimineață, autoritățile iraniene au confirmat moartea președintelui țării, Ebrahim Raisi, în...

Nina Costiuc s-ar fi aflat la volanul maşinii care s-a răsturnat la Ciocana

Nina Costiuc s-ar fi aflat la volanul maşinii care s-a răsturnat la Ciocana Primăriţa din Budești, Nina Costiuc, ar fi fost șoferița care a avut...

Operațiunea „Motociclistul”: sute de motocicliști amendați

Operațiunea „Motociclistul”: sute de motocicliști amendați Sute de motocicliști au fost sancționați de la începutul operațiunii „Motociclistul” – 8 aprilie. Citește și: Consilierii PAS cer atragerea...

Un elev de liceu a vrut să se sinucidă

Un elev de liceu a vrut să se sinucidă Un minor de 17 ani a fost transportat la spital, după ce acum câteva zile ar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.