Crăciunul 2023, umbrit de război la Betleem şi sărbătorit în Ucraina pentru prima dată la 25 decembrie

Publicat:

Crăciunul 2023, umbrit de război la Betleem şi sărbătorit în Ucraina pentru prima dată la 25 decembrie

Sărbătorile de Crăciun din Betleem au fost umbrite de “ciocnirea armelor” din Gaza, după cum a deplâns papa Francisc, în timp ce ucrainenii au sărbătorit Naşterea Domnului pentru prima dată pe 25 decembrie, în ton cu Occidentul şi sfidând Rusia, relatează France Presse.

Luni, aşa cum face în fiecare an la slujba de Crăciun, în tradiţionalul său discurs “Urbi et Orbi” (Către oraş şi lume), transmis în întreaga lume, liderul celor 1,3 miliarde de catolici l-a invocat pe “Prinţul Păcii” – Isus Cristos – pentru a trece în revistă principalele conflicte şi surse de tensiune – teritoriile palestiniene, Siria, Yemen, Liban etc, potrivit stiripesurse.ro.


Citeşte şi: Mii de polițiști vor fi mobilizați de Anul Nou în Berlin

Bastion al creştinismului, oraşul Betleem – unde, potrivit tradiţiei, s-a născut Iisus Hristos – din Cisiordania ocupată, a fost pustiu de pelerini în acest an şi majoritatea sărbătorilor de Crăciun au fost anulate din cauza luptelor din Fâşia Gaza.

În faţa Bazilicii Naşterii, o operă de artă care evocă tragedia din Gaza a fost instalată în locul scenei Naşterii şi al colosalului brad de Crăciun: Maria şi Iosif, statui gri în mijlocul unui amalgam de moloz şi tablă, în spatele sârmei ghimpate.

Războiul dintre Hamas şi Israel a fost declanşat la 7 octombrie, când comandouri Hamas au atacat teritoriul israelian, ucigând aproximativ 1.140 de persoane, majoritatea civili, potrivit autorităţilor israeliene.

Ca represalii, Israelul a jurat să “anihileze” această mişcare palestiniană, bombardând Fâşia Gaza, unde au murit 20.674 de persoane, majoritatea civili, potrivit guvernului Hamas.

Crăciunul 2023, umbrit de război la Betleem şi sărbătorit în Ucraina pentru prima dată la 25 decembrie

Crăciunul, sărbătorit pentru prima dată în Ucraina pe 25 decembrie

La aproape doi ani de la începutul invaziei Rusiei în ţara lor, ortodocşii ucraineni au participat duminică seara la slujbe religioase pentru a sărbători Crăciunul pe 25 decembrie, în acelaşi timp cu restul lumii occidentale, pentru prima dată în istoria lor şi în semn de sfidare faţă de Moscova.

“Ne rugăm pentru sfârşitul războiului. Ne rugăm pentru victorie”, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski. “Pentru pace, pentru dreptate”, a continuat el în faţa unei mănăstiri maiestuoase care l-a găzduit pe primatul Bisericii Ortodoxe Ucrainene dependente de Moscova până la sfârşitul anului 2022.

Este pentru prima dată în istoria modernă a Ucrainei când credincioşii ortodocşi vor sărbători Crăciunul în sincron cu catolicii, precum şi cu ortodocşii greci, români şi bulgari, pe 25 decembrie, şi nu pe 7 ianuarie din calendarul civil, aşa cum era tradiţia până acum.

Citeşte şi: Uniunea Europeană poate face R. Moldova mai puternică

Biserica Ortodoxă Rusă a păstrat vechiul calendar iulian, decalat cu 13 zile, pentru sărbătorile religioase.

În iulie, Volodimir Zelenski a oficializat mutarea sărbătorilor de Crăciun de la 7 ianuarie la 25 decembrie, una din seria de măsuri luate de Ucraina pentru a se distanţa de Rusia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Bărbat spânzurat în propria locuință

Bărbat spânzurat în propria locuință Un bărbat a decedat după ce s-ar fi spânzurat în propria locuință. Descoperirea macabră a avut loc în după-amiaza zilei...

Chișinăul și Bucureștiul își consolidează eforturile pentru combaterea dezinformării

Chișinăul și Bucureștiul își consolidează eforturile pentru combaterea dezinformării Chișinăul și Bucureștiul își consolidează eforturile pentru combaterea dezinformării. Acest aspect a fost abordat, astăzi,  de...

Acces egal pentru femei și bărbați la bunuri și servicii

Acces egal pentru femei și bărbați la bunuri și servicii Prevederile din legislația națională care vizează accesul egal pentru femei și bărbați la bunuri și...

Sute de persoane au aplicat la Școala administratorilor de bloc

Sute de persoane au aplicat la Școala administratorilor de bloc Până la această oră,  250 de persoane au aplicat la Școala administratorilor de bloc lansată...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.