Creștinii catolici sărbătoresc Paștile în această duminică

Publicat:

Creștinii catolici sărbătoresc Paștile în această duminică

Creștinii catolici sărbătoresc Paștile în această duminică, 31 martie. Episcopul diecezan al Episcopiei Romano-Catolică de Chișinău, Anton Coșa, contactat de IPN, a transmis cu ocazia sfintelor sărbători ale Învierii Lui Cristos tuturor creștinilor catolici și romano-catolici din țară un gând de binecuvântare.

„Doresc fiecăruia să poată simți sărbătoarea atât în exterior, cât și în interior, prin apropierea de sfintele spovedi și apoi de sfânta împărtășanie. Fie ca bucuria această să nu rămână numai în noi, să o putem oferi și altora și prin fapte bune să oferim oamenilor un motiv de a fi mai buni. Cristos a Înviat! Adevărat a Înviat!ˮ, a menționat episcopul, potrivit jurnal.md.


Citește și: Cel mai mare criminal în serie din România, eliberat: ‘Călăul de boschetari’ a ucis cu pietre 11 oameni

Celebrările pascale au început joi seara cu liturghia de la ora 18.00 – „In Coena Dominiˮ (Sfânta Liturghie a Cinei Domnului). Cu această ocazie, opt tineri au fost admiși pentru prima dată la Sfânta Împărtășanie. Vineri, în unica zi când nu se face liturghie, este marcată Moartea Lui Isus, prin citirea pătimirilor din Sfânta Evanghelie după Ioan, urmată de Adorarea Sfintei Cruci, întrucât două săptămâni în urmă crucile au fost acoperite toate cu o pânză violetă. Este descoperită crucea, vin oamenii să se plece în fața crucii Lui Isus, Crucea Mântuitoare, după care are loc și al treilea moment – împărtășania credincioșilor care au venit la biserică.

Sâmbătă seara se are loc vegherea pascală, care începe la ora 20.00 cu aprinderea și binecuvântarea focului în curtea bisericii. De la acest foc se aprinde lumânarea pascală, iar de la lumânarea pascală își vor aprinde lumânările lor credincioșii prezenți.

Urmează proclamarea Învierii Lui Isus printr-un cânt vechi al bisericii, Preconiul pascal, după care va continua cu Liturghia cuvântului, vor fi citite cinci texte din Sfânta Scriptură din Vechiul și Noul Testament, iar după o scurtă predică va urma botezul unui adult care s-a pregătit de un an și va fi introdus în biserică prin botez, iar pentru aceasta se va face și ritul sfințirii apei, după care se va continua cu liturghia Euharistică în mod normal, așa cum este în fiecare duminică, iar la sfârșit cu o procesiune prin copia bisericii se va proclama învierea lui Cristos prin cântare. Și după acest moment va urma binecuvântarea alimentelor pascale.

Duminică la Catedrala Romano-Catolică „Providența Divină” din Chișinău vor fi oficiate patru liturghii. La ora 9.00 serviciul divin va avea loc în limba poloneză, la ora 10.30 – în limba rusă, la 12.00 – în limba română și seara, la ora 18.00 – din nou în limba rusă.

Citește și:  Un al nouălea suspect în atentatul de la Moscova a fost arestat în Rusia

După Duminica Învierii, toată Săptămâna Luminată vor fi celebrate liturghii ale Învierii Domnului, în fiecare zi dimineața la ora 10.00 și seara la ora 18.00, până la Duminica viitoare, Duminica Tomii.

Creștinii ortodocși vor sărbători Paștile în acest an pe 5 mai.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Europenii rămân uniţi în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina(sondaj)

Europenii rămân uniţi în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina (sondaj) Europenii rămân solidari cu Ucraina în faţa invaziei ruse şi sunt, în general, în...

Armata rusă a ocupat un cartier întreg din Ceasov Iar

Armata rusă a ocupat un cartier întreg din Ceasov Iar Ministerul rus al Apărării a revendicat miercuri într-un comunicat capturarea unui prim cartier din Ceasov...

AP OSCE salută progresele înregistrate de Republica Moldova

AP OSCE salută progresele înregistrate de Republica Moldova Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE) salută agenda ambițioasă și fără...

Horror! O femeie a fost ÎNGHIŢITĂ de un piton uriaş

O femeie a fost ÎNGHIŢITĂ de un piton uriaş Rămăşiţele unei femei dispărute au fost găsite în stomacul unui piton, care o înghiţise în întregime,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.