CSM îl pune în ‘joc de glezne’ pe judecătorul Denis Guzun

Publicat:

CSM îl pune în ‘joc de glezne’ pe judecătorul Denis Guzun

Dosarul magistratului Denis Guzun vs Autoritatea Națională de Integritate (ANI) va fi redistribuit. Decizia intervine după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat cererea de demisie a judecătoarei Veronica Negru, care, alături de alți 20 de colegi ai săi, și-a anunțat plecarea de la Curtea de Apel Chișinău.

Astfel, chiar dacă a solicitat anterior accelerarea examinării cererii, Guzun va trebui să mai aștepte ce decizie va fi luată în privința celor aproape 3 milioane de lei, pe care ANI consideră că nu le poate justifica.


Citeşte şi: Parlamentul Republicii Moldova împlinește 33 de ani de activitate – Stiripesurse.md

Anticoruptie.md a dezvăluit că, la 21 de ani, Denis Guzun a fost implicat într-un accident de mașină, în urma căruia a decedat o femeie. Unii experții au constatat că impactul putea fi evitat dacă Guzun nu ar și depășit limita de viteză. Acesta a fost absolvit de pedeapsă de procurorii din Strășeni și judecătorul Ghenadie Morozan, iar victima a fost găsită vinovată.

CSM îl pune în ‘joc de glezne’ pe judecătorul Denis Guzun

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a anunțat încheierea procedurii de control a averii sale în mai 2021.  Inspectorul de integritate a constatat prezența unei diferențe substanțiale între venituri și avere. Era vorba despre cel mai mare decalaj identificat de către ANI, în mărime totală de aproximativ 3 milioane de lei. Suma depășea de 23.7 ori plafonul admis de lege, de 20 de salarii lunare pe economie. Instituția a sesizat Procuratura Generală și a dispus confiscarea averii.

Diferența substanțială a fost stabilită pentru anul 2018, anul în care tânărul judecător a achiziționat șapte bunuri mobile și imobile în capitală, în valoare totală de peste 3 milioane de lei, inclusiv două construcții nelocative din sectorul Buiucani al Chișinăului, casa de locuit cu terenul aferent și o construcție accesorie, teren pentru construcții și încă un autoturism de model BMW X5. Toate aceste bunuri, pe care judecătorul le deține în proprietate, ar avea „un caracter nejustificat”, fapt pentru care ANI a dispus confiscarea averii în valoare totală de aproximativ 3 milioane de lei.

De asemenea, Guzun ar fi inclus date false și eronate despre cadourile bănești în mărime de 2.200.000 de lei și 192.000 de lei, dar și mijloace financiare păstrate sub formă de economii, în cuantum de aproximativ 113.000 de euro. Deoarece, aceste încălcări au caracter penal, inspectorul de integritate a sesizat Procuratura Generală pentru inițierea unei cauze penale sub aspectul falsului în declarații.

CSM îl pune în ‘joc de glezne’ pe judecătorul Denis Guzun

La data de 9 iunie 2021, Autoritatea Națională de Integritate, a depus cerere de chemare în judecată împotriva lui Denis Guzun, cu privire la confiscarea averii nejustificate. Totodată, instituția a solicitat aplicarea măsurii de asigurare prin interzicerea vânzării, donării, gajării sau a altui mod de înstrănare a dreptului de proprietate asupra unor bunuri aflate în patrimoniul lui Denis Guzun și al membrilor familiei sale. Prin încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, din 30 iunie 2021, s-a respins cererea ANI, care ulterior a contestat actul.

Denis Guzun este fiul magistraților Ion și Maria Guzun și fin al fostului președinte al CSM, Dorel Musteață și a fost promovat în funcția de magistrat pe un termen de cinci ani, în noiembrie 2018. El a fost numit de CSM în funcție în pofida faptului că a acumulat la evaluarea profesională doar 77 de puncte dintr-o sută, fiind devansat de 10 contracandidați, care au obținut un punctaj mai mare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase De la independența sa acum peste treizeci de ani, Republica Moldova...

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului Săptămâna trecută, Parlamentul a fost gazda mai multor grupuri de elevi cu vârsta cuprinsă...

Ultima zi a recensământului populației

Ultima zi a recensământului populației Astăzi, 7 iulie, este ultima zi a recensământului populației. Conform datelor preliminare prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS), în...

În posturile vamale, fluxul de trafic a constituit 12 228 de perfectări pe sensurile de intrare/ieșire în/din Republica Moldova

În posturile vamale, fluxul de trafic a constituit 12 228 de perfectări pe sensurile de intrare/ieșire în/din Republica Moldova Perioada: ora 07:00, data 06.07.2024 până...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.