Cu 31,7 milioane de pasageri în 2023, croazierele au vânt din pupa

Publicat:

Cu 31,7 milioane de pasageri în 2023, croazierele au vânt din pupa

Sectorul croazierelor are vânt din pupa, cu 31,7 milioane de pasageri în 2023, depăşind cu 7% nivelul înregistrat înainte de pandemie, şi se estimează că îşi va continua creşterea până la 35,7 milioane de călători în 2024, potrivit organizatorilor de croaziere, informează AFP, potrivit stiripesurse.ro.

“Am depăşit efectul Covid”, a declarat la o reuniune cu presa Marie-Caroline Laurent, directoarea generală pentru Europa la Asociaţia Internaţională a Liniilor de Croazieră (CLIA). Potrivit acestei Asociaţii, în 2027 croazierele ar urma să înregistreze 40 de milioane de pasageri.


Citeşte şi: Suspectul din cazul gravidei ucise este acuzat, deocamdată, de răpire, NU și de omor – Stiripesurse.md

Clientela din America de Nord este în creştere cu 17,5%, cu 18 milioane de pasageri, urmaţi de europeni, cu 8,2 milioane de pasageri (creştere cu 6,5%). În schimb, clientela asiatică a scăzut cu 37,7%, până la 2,3 milioane de pasageri.

Cu 31,7 milioane de pasageri în 2023, croazierele au vânt din pupa

Marie-Caroline Laurent a pus succesul croazierelor pe seama “produselor mai variate decât înainte”, odată cu dezvoltarea croazierelor de lux şi de aventură, precum şi pe o gamă de nave de mărimi diferite şi o “ofertă de preţuri care rămâne rezonabilă pentru vacanţele în familie”.

Vârsta medie a pasagerilor în croaziere este de 47 de ani şi 27% dintre ei au efectuat în 2023 prima lor croazieră. Aşa-numitul public de “familie” este în creştere şi 28% dintre pasageri au plecat în croazieră cu reprezentanţi din cel puţin trei generaţii.

În contextul acestei reveniri a atractivităţii croazierelor, se pune deseori problema turismului de masă în destinaţiile care primesc navele de croazieră. “Discutăm cu porturile şi cu autorităţile locale şi le cerem planul lor turistic”, spune Marie-Caroline Laurent, evocând cotele de călători care există deja în vigoare în Dubrovnik (Croaţia), Bergen (Norvegia) sau Insula Santorini, în Grecia. Intenţii similare sunt analizate în prezent la Barcelona (Spania) şi Lisabona (Portugalia).

Cu 31,7 milioane de pasageri în 2023, croazierele au vânt din pupa

Creşterea numărului de pasageri a fost însoţită de o creştere a numărului de nave de croazieră: 63 de nave au fost comandate pentru următorii cinci ani. Acestea se vor adăuga celor 350 de nave existente.

Aproximativ 34% din navele de croazieră numără “cel puţin 1.000 de paturi”, subliniază Marie-Caroline Laurent. Navele mai mari, de peste 4.000 de paturi, reprezintă în prezent 12% din flota navelor de croazieră şi prognozele arată spre o creştere până la 15% în 2028.

Pentru următorii cinci ani, construcţia de noi nave de croazieră reprezintă investiţii de 47 de miliarde de euro în Europa, dintre care 8,7 miliarde de euro în Franţa.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Parlamentul francez, de acord să investigheze abuzurile sexuale în cinematografie

Parlamentul francez, de acord să investigheze abuzurile sexuale în cinematografie Parlamentul francez a acceptat joi să creeze o comisie de anchetă pentru a investiga violenţa...

Acțiuni de contracarare a pescuitului ilicit în perioada de prohibiție pe râul Prut. Ce amenzi riscă oamenii

Acțiuni de contracarare a pescuitului ilicit în perioada de prohibiție pe râul Prut. Ce amenzi riscă oamenii Inspectorii de mediu din Cantemir, în colaborare cu...

Șoigu face anunțul: forțele ucrainene se retrag pe toată linia frontului din Ucraina

Șoigu face anunțul: forțele ucrainene se retrag pe toată linia frontului din Ucraina Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat vineri că trupele...

Atenție asupra pericolelor asociate aprinderii rugurilor, în special a celor care implică arderi de anvelope

Atenție asupra pericolelor asociate aprinderii rugurilor, în special a celor care implică arderi de anvelope În ajunul sărbătorii de Înviere, Inspectoratul pentru Protecția Mediului atrage...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.