De ce pleacă preoții de „sub poala” lui Vladimir și ce semnifică îndemnul Mitropolitului „la pocăință”. Opinia experților

Publicat:

De ce pleacă preoții de „sub poala” lui Vladimir și ce semnifică îndemnul Mitropolitului „la pocăință”. Opinia experților

Ce înseamnă, de fapt, ultimul îndemn al Mitropolitului Chișinăului și Întregii Moldove Vladimir pentru preoții care au plecat la Mitropolia Basarabiei și pe care i-a chemat să „se pocăiască”. Experții au păreri împărțite la acest subiect. Apelul Mitropolitului Vladimir „nu reprezintă doar o simplă expresie de dorință de reconciliere”, a declarat pentru știripesurse.md expertul în politici publice și de securitate, Andrei Curăraru.  

Citește și: Octavian Țicu: ,,Anul 2023 ar fi putut fi un an istoric, dar a devenit un an al dezamăgirilor”


Faptul că Mitropolitul Vladimir i-a îndemnat pe preoții care au părăsit Mitropolia Moldovei „să se pocăiască” și să se reîntoarcă „în sânul Bisericii Ortodoxe din Moldova” ar putea „fi perceput ca un pas premergător unor eventuale sancțiuni mai severe împotriva celor care nu se supun autorității Mitropoliei”, mai spune expertul.

Totodată, pentru Curăraru rămâne deschisă întrebarea dacă Mitropolitul înțelege „complexitatea situației și necesitatea unei redefiniri a identității și direcției bisericii în noul context geopolitic și realității războiului din statul vecin”.

„Relația complexă și ambivalentă cu Moscova, caracterizată de presiuni politice și ideologice din partea Federației Ruse, influențează în mod semnificativ deciziile și strategiile Mitropoliei Moldovei. Pe de o parte, insatisfacția față de sprijinul autorităților bisericești de la Moscovei pentru războiul din Ucraina a determinat pierderea enoriașilor. Pe de altă parte, Mitropolia rămâne legată de sistemul rus din considerente personale, ținem minte investigațiile jurnalistice despre trecutul și viața personală a Mitropolitului, dar, de ce nu, și de securitate sau presiuni politice – autoritățile ruse activează în regiune cu mânușile scoase și fără scrupule”, consideră expertul.

Semn că slăbește sprijinul Moscovei pentru Mitropolia Moldovei?

De ce pleacă preoții de „sub poala” lui Vladimir și ce semnifică îndemnul Mitropolitului „la pocăință”. Opinia experților

De cealaltă parte, experta WatchDog specializată în sociologie și politica externă rusă în spațiul post-sovietic, Tatiana Kojokari, a comentat pentru știripesurse.md că „lucrurile se văd exact cum se văd fără vreo corelație cu alte evenimente”. Potrivit expertei, îndemnul Mitropolitului Vladimir este nu altceva decât un „semn de slăbire a sprijinului Moscovei față de Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove”.

„Mitropolitul Vladimir se confruntă cu o situație dificilă acasă încercând să evite o schismă bisericească în interiorul Mitropoliei Chișinăului, o presiune din partea unor preoți pro-ruși din cadrul Mitropoliei de a acționa mai dur față de cei care părăsesc Mitropolia Chișinăului și o lipsă de implicare a Patriarhiei Moscovei fiind interesată de situația din Ucraina”, consideră experta, care mai constată că, în momentul de față, Mitropolitul Vladimir „nu se află în poziția de a se asocia cu vreun partid sau lider politic pentru că asta nu îi va aduce decât și mai multă critică din partea Mitropoliei Basarabiei și enoriașilor”.

„Apelul Mitropolitului este mai degrabă simbolic și pacifist – un ultim resort de a opri fenomenul de neoprit al migrării preoților dintr-o structura bisericeasca în cealaltă. Din păcate Mitropolitul Vladimir nu are alte pârghii de acțiune la momentul de față și tot ce îi rămâne este să facă îndemn frățesc invocând canoanele bisericești”, a comentat experta.

De ce pleacă preoții de „sub poala” lui Vladimir și ce semnifică îndemnul Mitropolitului „la pocăință”. Opinia experților

Precizăm că, pe parcursul ultimilor ani, zeci de preoți au părăsit Mitropolia Moldovei, care se află sub conducerea Patriarhiei ruse și au trecut la Mitropolia Basarabiei, care face parte din cadrul Bisericii Ortodoxe Române. Majoritatea celor care au decis să renunțe la Mitropolia lui Vladimir au condamnat sprijinul exprimat de Patriarhia Moscovei pentru invazia barbară a Rusiei în Ucraina vecină.

Lucrurile au degradat constant în biserica rusă de la începutul invaziei armate în Ucraina. La sfârșitul lunii martie curent, Patriarhul Kiril a emis un act sinodal prin care agresiunea Rusiei asupra Ucrainei a fost calificată drept „război sfânt” și „eliberare națională”.

Într-un raport al Consiliului Atlantic se menționează că acest decret reflectă o „angajare profundă față de politica Kremlinului, conturând și mai mult liniile dintre stat și biserică”. Această poziție a fost criticată pentru faptul că prezintă conflictul în termeni religioși, „ceea ce complică și escaladează conflictul geopolitic”.

Între timp, sute de preoți care au lansat declarații împotriva războiului barbar din Ucraina au fost persecutați și nu li s-a mai permis să țină slujbe religioase.

Ultimul caz de acest gen l-a vizat pe preotul ortodox rus, Dmitri Safronov, care a ținut slujba de comemorare a regretatului lider al opoziției ruse Alexei Navalnîi. Părintele a  fost suspendat din funcțiile clericale timp de trei ani, fără să fi fost anunțate motivele clare pentru s-a luat această decizie.

Anterior, Parlamentul European condamnat, într-o rezoluție, rolul Patriarhului Chiril de la Moscova, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, de a furniza o acoperire teologică pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, textul rezoluției laudă curajul celor 300 de preoți ai Bisericii Ortodoxe Ruse care au semnat o scrisoare prin care condamnă agresiunea, deplângând calvarul poporului ucrainean și solicitând „oprirea războiului”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

500.000 de dolari costă un pachet exclusiv pentru Jocurile Olimpice 2024 de la Paris. Serviciile incluse în acest preț

500.000 de dolari costă un pachet exclusiv pentru Jocurile Olimpice 2024 de la Paris. Serviciile incluse în acest preț Cei mai bogaţi oameni din lume...

FOTO/ Soluţii arhitecturale pentru noul sediu al Companiei „Teleradio-Moldova”. Vezi cum va arăta noul sediu

FOTO/ Soluţii arhitecturale pentru noul sediu al Companiei „Teleradio-Moldova”. Vezi cum va arăta noul sediu Compania Teleradio Moldova (TRM) a desemnat câștigătorul concursului de proiecte...

Maia Sandu, mesaj de Paști: ‘Să trăim Paștele cu bucurie și iubire. Și cu speranță că binele învinge’

Maia Sandu, mesaj de Paști: 'Să trăim Paștele cu bucurie și iubire. Și cu speranță că binele învinge' Creștinii ortodocși din țara noastră și din...

Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale Indicele global al preţurilor produselor alimentare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.