Demiterea unui vicepremier ucrainean duce la anularea discuţiilor cu un ministru german sosit la Kiev

Publicat:

Demiterea unui vicepremier ucrainean duce la anularea discuţiilor cu un ministru german sosit la Kiev

Parlamentul ucrainean l-a destituit joi din funcţie pe viceprim-ministrul responsabil cu reconstrucţia ţării, ceea ce a dus la anularea întâlnirii acestuia cu ministrul german al dezvoltării, Svenja Schulze, care se deplasase la Kiev pentru această întâlnire, relatează DPA.

Schulze a mers la Kiev special pentru a pregăti conferinţa internaţională de reconstrucţie a Ucrainei, preconizată să aibă loc în iunie la Berlin, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

Oleksandr Kubrakov, în vârstă de 41 de ani, a fost ministru al infrastructurii din 2021 şi viceprim-ministru din 2022. Ministerul său a fost, de asemenea, responsabil pentru politica locală şi regională. El a fost totodată responsabil pentru logistica de apărare în actualul sistem de apărare al Ucrainei în războiul declanşat de Rusia.

Potrivit declaraţiilor din Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean), infrastructura şi administraţia locală ar putea fi din nou separate.

Kubrakov a scris într-o postare pe Facebook că premierul Denis Şmîhal şi grupul parlamentar al partidului prezidenţial “Slujitorul Poporului” nu au vorbit cu el despre aceste decizii.

Schulze şi-a exprimat dezamăgirea faţă de demiterea lui Kubrakov şi îngrijorarea cu privire la ceea ce ar putea însemna aceasta pentru viitoarea cooperare şi planurile pentru apropiata conferinţă de la Berlin.

Demiterea sa este “personal foarte, foarte regretabilă”, a spus ea. Kubrakov s-a angajat foarte mult în lupta împotriva corupţiei şi a avut mult succes în acest domeniu. “Şi împreună cu el am impulsionat lucrurile ca multe proiecte să meargă mai departe”, a afirmat ministrul german.

Schulze s-a întâlnit pentru scurt timp cu Kubrakov după ce a ajuns la Kiev, dar, din cauza întorsăturii surprinzătoare a evenimentelor, întâlnirea a fost întreruptă. El i-a făcut cadou ministrului german un colier cu un porumbel alb al păcii, pe care aceasta l-a purtat în timpul vizitei sale.

Joi, la Kiev circulau diverse speculaţii cu privire la posibilele motive ale demiterii surprinzătoare a lui Kubrakov. Unii politicieni susţin că dezvoltarea regională a fost neglijată în cadrul ministerului comasat şi supradimensionat.

“Este vorba doar despre o luptă internă în cadrul echipei lui Zelenski pentru posturi. Nici mai mult, nici mai puţin. Nu este nevoie să vorbim încă despre schimbări structurale”, a comentat pentru publicaţia ucraineană Novoie Vremea expertul Valeri Klociok, şeful Centrului de studii publice Veja din Kiev.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

Kubrakov, care s-a numărat într-un timp printre persoanele apropiate preşedintelui ucrainean, începuse în ultimul timp să-şi facă propriul joc şi aspira la funcţia de prim-ministru, ceea ce nu intra în planurile lui Andrii Iermak, şeful cancelariei prezidenţiale, considerat “eminenţa cenuşie” a administraţiei de la Kiev, potrivit ziarului citat.

Volodimir Zelenski însuşi anunţase la sfârşitul lunii martie că ar putea avea loc o remaniere în structurile de conducere ale statului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Oficialii de la Roma analizează punerea sub sechestru a activelor subsidiarei UniCredit din Rusia

Oficialii de la Roma analizează punerea sub sechestru a activelor subsidiarei UniCredit din Rusia Ministrul italian de Externe şi alţi oficiali se vor întâlni luni...

Filat vrea să știe câte resurse au fost alocate pentru cetățeni de guvernarea PAS

Filat vrea să știe câte resurse au fost alocate pentru cetățeni de guvernarea PAS Fostul premier și liderul liberal-democraților, Vlad Filat, vrea să știe câte...

Mâine are loc cea de-a 8-a reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova-UE

Mâine are loc cea de-a 8-a reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova-UE Cea de-a opta reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea...

Noul preşedinte al Taiwanului a depus jurământul

Noul preşedinte al Taiwanului a depus jurământul Noul preşedinte al Taiwanului, Lai Ching-te, a depus luni jurământul la palatul prezidenţial din Taipei, alături de vicepreşedinta...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.