Depozitele agricultorilor sunt pline de cereale, dar prețul ‘lasă de dorit’

Publicat:

Producătorii spun depozitele lor sunt pline cu cereale. Chiar dacă au obținut producții mai bune față de anii precedenți, agricultorii se plâng că prețul de vânzare este prea mic. 

„Avem în gestiune 650 de hectare.


Cultivăm grâu, orz, floarea soarelui, porumb și rapiță. Anul acesta a fost un an nu pot să zic dificil dar foarte dificil, deoarece suntem într-o zonă unde precipitațiile ne înconjoară, precipitații am avut foarte puține.

Citește și : Rusia jură răzbunare pentru ‘atacul terorist’ ucrainean asupra podului din Crimeea

Eu am înființat un sistem de irigare. Cu părere de rău prețul lasă de dorit.

Chiar ieri prețul s-a dus în jos, dacă grâul se mai întreba cu 2,90 acum e 2,60”, realtează agricultorul Ion Barancean, transmite moldova1.md. 

„La noi în raionul Drochia, roada este la nivelul cuvenit în schimb prețurile ne șochează. La ziua de astăzi nu putem vinde.

Deocamdată producția stă în stoc și e cam greu cu comercializarea. Noi nu ne recuperăm cheltuielile care au fost suportate în acest an”, a adăugat agricultorul Ion Babără.

Totuși, autoritățile dau asigurări că vor susține agricultorii autohtoni.

„Conform datelor statistice noi în 2022 am însămânțat 358 mii de hectare cu grâu de toamnă. Roada a fost una conform așteptărilor agricultorilor. Am avut în mare majoritate a raioanelor din Republica Moldova ploi la timp.

Problema cu prețul este o problemă economică. În toamna anului 2022 au folosit motorină scumpă și îngrășăminte scumpe, din acest considerent s-a luat decizia la nivel de Guvern, la propunerea Ministerului Agriculturii să subvenționeze acciza la motorină și să subvenționeze parțial îngrășămintele”, a subliniat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

Citește și : Arcul Geodezic Struve, singurul monument din Moldova inclus în lista Patrimoniului UNESCO

Președintele Parlamentului, Igor Grosu declară că autoritățile vor face tot posibilul ca, chiar și acest blocaj de la Marea Neagră să-l transforme în oportunitate pentru Moldova.

Potrivit Ministerului Agriculturii, în 2023 producția de grâu se ridică la 1,5 milioane de tone, aproape dublu comparativ cu anul trecut.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Oscar: Franţa îşi modifică procedura de selecţie la categoria ‘cel mai bun lungmetraj internaţional’

Oscar: Franţa îşi modifică procedura de selecţie la categoria 'cel mai bun lungmetraj internaţional' Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) din Franţa a decis să modifice...

Epic Games spune că Apple blochează lansarea magazinului său de jocuri video în Europa

Epic Games spune că Apple blochează lansarea magazinului său de jocuri video în Europa Epic Games, producătorul jocului video ”Fortnite”, a declarat vineri că Apple...

Directorul financiar de la LVMH îndeamnă Europa să rămână unită în contextul disputelor comerciale

Directorul financiar de la LVMH îndeamnă Europa să rămână unită în contextul disputelor comerciale Ancheta demarată de China asupra coniacului european este o reacţie la...

VIDEO – Justin Bieber, spectacol incendiar la nunta miliardarilor în India

VIDEO - Justin Bieber, spectacol incendiar la nunta miliardarilor în India Justin Bieber a oferit un spectacol incendiar la nunta anului, care are loc în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.