Deputații BCS au părăsit plenul Parlamentului la prezentarea Raportului de activitate a CSE

Publicat:

Deputații BCS au părăsit plenul Parlamentului la prezentarea Raportului de activitate a CSE

Prim-ministrul Dorin Recean a prezentat în plenul Parlamentului Raportul de activitate a Comisiei pentru Situații Excepționale din perioada 22 octombrie 2021 – 30 decembrie 2023. Recean a subliniat că motivul principal al stării de urgență declarat în R. Moldova a fost agresiunea Federației Ruse în Ucraina, reducerea dramatică a volumelor de gaze către R. Moldova și folosirea energiei în calitate de armă. Recean a conchis că R. Moldova a ieșit din starea de urgență mai puternică, rezilientă și a reușit să își asigure mai multă independență energetică. 

În timp ce premierul își începuse discursul de la tribuna Parlamentului, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au părăsit sala de ședințe, potrivit deschide.md.


Citește și: Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară a noua oară. Câți deputați au votat ‘pentru’

Cei lași nu vor vrea să creadă sau le este frică, sau și mai rău și-au dorit să fie complice la ceea ce eu voi enunța imediat. Atenție! Federația Rusă a intenționat să își creeze prin utilizarea forței un coridor terestru ca să acceseze R. Moldova, a recurs la șantaj, la șantaj energetic, reducând considerabil livrările de gaze naturale către țara noastră cu scopul de a pune presiune pe Guvern și pe întreaga societate, a întreprins acțiuni de destabilizare a țării prin intermediul atacurilor cibernetice și a campaniilor de dezinformare, precum și prin acțiuni de perturbare a ordinii publice. De asemenea, Federația Rusă s-a implicat în procesele electorale din R. Moldova pentru a influența sau vicia rezultatul acestora”, a declarat Dorin Recean menționând că a citat un extras din Strategia Securității Naționale a R. Moldova, aprobată prin Hotărârea Parlamentului Nr.391 din 2023.

Premierul a menționat că o perioadă R. Moldova s-a confruntat cu multiple crize ce au pus o presiune enormă pe instituțiile statului, pe economie, dar mai ales pe cetățeni.

Începând cu 22 octombrie 2021, Parlamentul a adoptat 15 hotărâri privind declararea sau prelungirea stării de urgență. Astfel, până la 30 decembrie 2023, perioada cumulativă în care a fost instituită stare de urgență pe teritoriul țării a însumat 800 de zile.

Condițiile care au impus instituirea stării de urgență au derivat din trei cauze majore: criza energetică la nivel regional și național, războiul din Ucraina, cu toate consecințele acestuia și amenințările directe la securitatea Republicii Moldova.

Anume Federația Rusă este cea care a atacat țara vecină Ucraina și continuă până în ziua de astăzi să bombardeze casele oamenilor din Ucraina. Toate aceste acțiuni au reprezentat amenințări directe la securitatea R.Moldova”, a declarat Recean.

Citește și: Noua bombă teleghidată a Rusiei provoacă distrugeri şi victime grele pe frontul ucrainean (CNN)

Măsurile adoptate de către Comisia pentru Situații Excepționale pe perioada stării de urgență au vizat prevenirea, diminuarea sau lichidarea consecințelor factorilor care au impus declararea și prelungirea stării de urgență. Prevederile care rămân necesare în condițiile noilor realități au fost transpuse în legislație, iar cele cu caracter temporar fie au fost abrogate în timp, fie au expirat odată cu starea de urgență.

De menționat că, anterior, Parlamentul a adoptat un proiect de lege care stipula că, după expirarea perioade de urgență, Comisia Situații Excepționale este obligată să prezinte Parlamentului un raport despre activitățile și măsurile adoptate. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Achiziții de peste un milion de euro pentru securitatea frontierei de stat

Achiziții de peste un milion de euro pentru securitatea frontierei de stat Poliția de Frontieră va beneficia de o nouă achiziție de bunuri grație sprijinului...

Beijingul nu lasă loc de interpretări: ‘Indiferent care ar fi guvernul Taiwanului, există o singură Chină’

Beijingul nu lasă loc de interpretări: 'Indiferent care ar fi guvernul Taiwanului, există o singură Chină' Autorităţile chineze au afirmat luni, după preluarea funcţiei de...

Ucraina a doborât 29 de drone lansate de Rusia în timpul unui atac nocturn

Ucraina a doborât 29 de drone lansate de Rusia în timpul unui atac nocturn Forţele aeriene ale Ucrainei au anunţat luni că au doborât 29...

ATAC cu cuţitul într-o şcoală din China! Sunt morţi şi răniţi!

ATAC cu cuţitul într-o şcoală din China! Sunt morţi şi răniţi! Cel puțin două persoane au murit în urma unui atac produs într-o școală primară...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.