Două artiste arestate au fost adăugate pe lista de ‘terorişti şi extremişti’ întocmită de autorităţile ruse

Publicat:

Două artiste arestate au fost adăugate pe lista de ‘terorişti şi extremişti’ întocmită de autorităţile ruse

Artistele Evghenia Bercovici şi Svetlana Petriciuk, care se află în detenţie provizorie de un an din cauza uneia dintre piesele lor de teatru, au fost adăugate pe lista de “terorişti şi extremişti” întocmită de autorităţile ruse.

Rusia este angajată de ani de zile, şi într-o măsură sporită de la ofensiva împotriva Ucrainei lansată în februarie 2022, în reprimarea vocilor considerate critice la adresa Kremlinului, notează AFP, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Maia Sandu salută decizia CC: ‘Uniți pentru Moldova Europeană vom reuși să îndeplinim obiectivul nostru comun’

Regizoarea Evghenia Bercovici, în vârstă de 39 de ani, şi dramaturga Svetlana Petriciuk, în vârstă de 44 de ani, figurează de luni sub numerele 2464 şi 9901 pe lista de “terorişti şi extremişti” a serviciului federal rus de monitorizare financiară Rosfinmonitoring, a constatat AFP.

Cele două fuseseră arestate la 5 mai 2023 pentru “justificarea terorismului”, o infracţiune pasibilă de şapte ani de închisoare. Ele îşi aşteaptă de atunci procesul în detenţie provizorie.

Acuzaţia se referă la un spectacol din 2020 care spunea povestea unor rusoaice care au fost recrutate pe internet de islamişti din Siria pentru a le deveni soţii.

Piesa a avut succes la critică şi la public şi a câştigat chiar două “Măşti de Aur” în 2022, principalul premiu teatral din Rusia.

Cotidianul rus Kommersant a relatat în ianuarie că o nouă expertiză lingvistică a susţinut că spectacolul “a justificat terorismul”, deoarece a prezentat o “imagine romantică a teroristului”.

Întrebat de AFP despre adăugarea artistelor pe lista “teroriştilor şi extremiştilor” înainte de orice condamnare, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marţi că “organele aflate la originea acestei decizii au acţionat în cadrul legii”.

Citește și : Interesele comune ale Iranului şi Israelului

Rusia a inclus pe listă numeroase personalităţi, precum opozanţii ruşi Garry Kasparov, fostul campion la şah aflat în exil, şi Aleksei Navalnîi, care a murit în martie într-o închisoare din Rusia, dar şi “mişcarea internaţională LGBT”.

Evghenia Bercovici, mamă a doi copii minori, publicase poezii împotriva ofensivei în Ucraina, lansată în februarie 2022, evocând în special suferinţa oraşelor ucrainene, devastate de asaltul rusesc.

Citeşte şi: Camera Reprezentanţilor va vota săptămâna aceasta proiecte separate de ajutoare pentru Ucraina şi Israel

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Maia Sandu, întrevedere la Bruxelles cu Charles Michel

Președinta Maia Sandu, care efectuează o vizită de lucru la Bruxelles, anunță că a avut o întrevedere cu președintele Consiliului European, Charles Michel. Potrivit șefei...

Expert : Proiectul ‘Moldova europeană’ poate să devină un banner de unitate națională

Expert ASIST Analytics: Proiectul 'Moldova europeană' poate să devină un banner de unitate națională „Proiectul „Moldova europeană” poate să devină un banner de unitate națională....

Belgia cumpără 23 de clădiri de birouri de la Comisia Europeană pentru aproape un miliard de euro

Belgia cumpără 23 de clădiri de birouri de la Comisia Europeană pentru aproape un miliard de euro Comisia Europeană, care intenţionează să îşi reducă spaţiul...

Fermierii polonezi suspendă blocarea frontierei cu Ucraina

Fermierii polonezi suspendă blocarea frontierei cu Ucraina Fermierii polonezi au anulat luni protestul de la ultimul punct de trecere a frontierei cu Ucraina, ridicând astfel...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.