Edward Snowden transmite un avertisment tuturor israelienilor

Publicat:

Edward Snowden i-a avertizat pe israelieni în legătură cu excesele unui guvern intrusiv şi ale unor întreprinderi private din domeniul supravegherii, în cadrul unei conferinţe organizate într-o ţară care se declară a fi pe primul loc în ce priveşte tehnologiile înalte aplicate în domeniul securităţii, relatează miercuri AFP, potrivit agerpres.

Marţi seara, avertizorul de integritate a evocat performanţele tehnologice israeliene şi a subliniat pericolele grave reprezentate, în opinia sa, de acceptarea prea uşoară a unei supravegheri guvernamentale excesive în numele cerinţelor în materie de securitate.


Citeşte şi: Democraţii preiau controlul în Camera Reprezentanţilor, dar republicanii îşi păstrează majoritatea în Senatul american

”Când oamenii se lasă terorizaţi de cineva înarmat doar cu un cuţit, sau când societatea noastră este reorganizată în favoarea puterii statului (…), atunci ei încetează să fie cetăţeni şi devin subiecţi”, a avertizat Snowden, care s-a exprimat dintr-un loc neprecizat din Moscova, unde el s-a refugiat.

Edward Snowden (35 de ani) a vorbit de asemenea despre NSO Group, firmă cu sediul în Israel cunoscută pentru sistemul său informatic de spionaj Pegasus care, potrivit unor experţi independenţi, a servit unor ţări unde situaţia drepturilor omului este considerată a fi una rea.

”Întreprinderile de acest fel se extind din ce în ce mai mult în lume”, a afirmat Snowden.

Membrii unei comisiei internaţionale care anchetează dispariţia a 43 de studenţi în Mexic în 2014, dar şi jurnalişti, apărători ai drepturilor omului sau avocaţi au fost ţinta sistemului informatic de spionaj vândut guvernului mexican, potrivit unor cercetători independenţi experţi în securitate informatică.

NSO afirmă la rândul său că sistemul serveşte doar la efectuarea de anchete şi la combaterea infracţionalităţii şi a terorismului.

Citeşte şi: SUA: Femeile au fost decisive pentru victoriile democraţilor pentru Camera Reprezentanţilor

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, laudă în mod constant reuşitele ţării sale în domeniul luptei împotriva terorismului şi rolul serviciilor israeliene pentru a dejuca atentate în lume.

Edward Snowden, fost consultant al NSA (National Security Agency), a dezvăluit în 2013 existenţa unui sistem de supraveghere mondială a comunicaţiilor şi a internetului. El trăieşte în exil. SUA l-au inculpat pentru spionaj şi furt de secrete de stat, ceea nu îl împiedică să afirme că-şi iubeşte ţara şi vrea să se întoarcă acasă.

În cadrul evenimentului organizat la Tel Aviv de agenţia de relaţii publice OH! Orenstein Hoshen, Snowden şi-a justificat decizia din 2013 invocând necesitatea de a-şi asuma riscuri, deoarece ”lumea va fi aşa cum ne-o facem”. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.