Un emisar ONU va conduce comisia care va elabora noua Constituţie a Sirie

Publicat:

Emisarul special al Naţiunilor Unite pentru Siria, Staffan de Mistura, va conduce o comisie constituţională ce va fi înfiinţată la conferinţa de pace ce va avea loc la începutul acestei săptămâni la Soci, în Rusia, transmite Reuters, preluând o ştire a agenţiei ruse Interfax, care citează documente oficiale, potrivit agerpres.

Rusia găzduieşte, luni şi marţi, un Congres al dialogului naţional sirian, de la care speră că vor rezulta negocieri pentru elaborarea unei noi Constituţii pentru Siria.


Citeşte şi: ‘Geniul stabil’ de la Casa Albă spune ce face în pat

Conferinţa de la Soci, organizată cu sprijinul Turciei şi al Iranului, vizează să reunească reprezentanţi ai guvernului şi ai rebelilor sirieni.

Kurzii au declarat că nu vor participa la reuniunea de la Soci, ‘din cauza situaţiei din Afrin’, enclava kurdă din nordul Siriei unde Turcia a lansat săptămâna trecută o ofensivă.

Opoziţia siriană anunţase deja sâmbătă că va boicota congresul, la finalul unei runde de negocieri cu regimul de la Damasc, desfăşurate la Viena sub egida ONU.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a anunţat sâmbătă că îl va trimite pe emisarul său special pentru Siria, Staffan de Mistura, la congresul de la Soci, în Rusia, în pofida boicotului declarat de opoziţia siriană.

Secretarul general ‘este încrezător în faptul că (viitorul) congres de la Soci va fi o contribuţie importantă’ pentru relansarea negocierilor de pace de la Geneva sub egida ONU, a declarat purtătorul său de cuvânt, Stéphane Dujarric, într-un comunicat citat de AFP.

Citeşte şi: Poliţia indoneziană a arestat mai mulţi travestiţi şi i-a obigat să se îmbrace în haine bărbăteşti

După o nouă rundă de negocieri fără progrese în direcţia păcii, mediate de ONU la Viena, Antonio Guterres a luat în calcul asigurările prezentate de Moscova, potrivit cărora rezultatul congresului de la Soci ‘va fi adus drept contribuţie, la Geneva, la negocierile siriene sub egida Naţiunilor Unite’, a precizat purtătorul de cuvânt.

Prin urmare, Guterres ‘a decis să accepte invitaţia Federaţiei Ruse de a trimite un reprezentant la congresul de la Soci’.

‘Faptul că unii reprezentanţi ai procesului în desfăşurare în Siria nu participă este puţin probabil să împiedice congresul să meargă mai departe şi nu îl poate sabota’, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.