Energocom, obligată să achiziţioneze tot necesarul de energie electrică fără licitaţie publică

Publicat:

Energocom, obligată să achiziţioneze tot necesarul de energie electrică fără licitaţie publică

SA Energocom (100% capital de stat) va fi obligată de Guvern ca pentru perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2024 să achiziţioneze tot necesarul de energie electrică, fără licitaţie publică, pentru a asigura cu curent electric întreaga ţară.

Aceasta prevede un proiect de hotărâre de Guvern promovat de Ministerul Energiei, în contextul în care din ianuarie 2024, urmează a fi anulată starea de urgenţă, potrivit Mold-street.com.


Citeşte şi: Platforma DA e indignată de jocurile politice ale PAS-ului

Achiziţii fără licitaţie, prin negocieri directe

Potrivit documentului, Energocom va achiziționa energie electrică “în baza negocierilor directe și/sau pe bursele de energie electrică și o vinde furnizorilor serviciului universal, de ultimă opțiune și operatorilor de sistem”.

Totodată se prevede că furnizorii serviciului universal, de ultimă opțiune și operatorii de sistem vor semna cu SA Energocom contracte-cadru de vânzare-cumpărare a energiei electrice.

Energocom, obligată să achiziţioneze tot necesarul de energie electrică fără licitaţie publică

Potrivit Ministerului Energiei această decizie are ca scop “asigurarea funcționării sigure, fiabile și eficiente a sistemului electroenergetic menită să garanteze furnizarea neîntreruptă a energiei electrice și satisfacerea cererilor de energie ale consumatorilor finali, precum și stabilirea unor măsuri menite să garanteze securitatea aprovizionării… și crearea unei previzibilități și stabilități pentru funcționarea economiei naționale”.

În acest sens Ministerul Energiei, subliniază şi faptul că în condițiile stării de urgență, de către Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) au fost luate mai multe decizii, “inclusiv unele și care se refereau la achizițiile de energie electrică, dat fiind faptul și a eșuării unor licitații organizate de către furnizorii serviciului universal și de ultimă opțiune”.

În ultimii doi ani, achizițiile de energie s-au realizat în mod centralizat 

Astfel, în ultimii doi ani, achizițiile de energie electrică s-au realizat în mod centralizat în baza obligației de serviciu public impuse Energocom prin Dispozițiile CSE, și prelungite periodic pe perioade scurte în contextul stării de urgență și prin derogare de la procedurile prevăzute în legislație.

Energocom, obligată să achiziţioneze tot necesarul de energie electrică fără licitaţie publică

“Respectiv, în contextul în care starea de urgență, prelungită prin Hotărârea Parlamentului 361/2023 urmează să expire și în mod firesc ar urma să fie reluate achizițiile de energie electrică în baza Procedurii de procurare a energiei electrice conform procedurii prenotate, există un risc pertinent de a avea o situație similară începutului anului 2022, ca la licitații să nu fie prezentate suficiente oferte ori la aceste licitații să fie oferite oferte de prețuri neaccesibile consumatorilor și care nu reflectă costurile reale de producere. Acest fapt poate duce la tergiversarea procedurilor de achiziție a energiei electrice, și conform practicii anterioare poate cauza un blocaj al pieței care ar putea pune în pericol securitatea energetică a țării și respectiv rezida în apariția unei eventuale situații excepționale, fapt inadmisibil atât din punct de vedere economic cât și social”, argumentează Ministerul Energiei.

Prin urmare, Ministerul Energiei consideră imperativă “aplicarea acestui mecanism tranzitoriu ajustat la situația actuală în condițiile unei instabilități a pieței, lipsei unor oferte competitive la un preț accesibil, până la momentul în care vor putea fi reluate achizițiile de energie electrică în baza Procedurii standarde, pe bază de licitații, organizarea și desfășurarea cărora necesită aproximativ 2 luni”.

Moldgres va rămâne principalul furnizor

Ministerul Energiei mai invocă şi un alt element important – prelungirea contractului de achiziție a energiei electrice dintre SA Energocom și Centrala termoelectrică Moldovenească (Молдавская ГРЭС – Moldgres) pentru anul 2024.

Energocom, obligată să achiziţioneze tot necesarul de energie electrică fără licitaţie publică

Potrivit instituţiei, în lipsa obligației de serviciu public impuse prin dispoziția CSE, Energocom “nu va dispune de un cadru legal pentru a încheia contracte cu furnizorii serviciului universal/operatorii de sistem, realizarea achizițiilor zilnice pentru acoperirea vârfurilor de sarcină, cât și nu va putea interveni pentru realizarea unor achiziții urgente în cazul în care SA „Молдавская ГРЭС” va fi în imposibilitate a realizării angajamentelor sale contractuale, ceea va pune în pericol continuitatea aprovizionării și asigurarea consumatorilor finali cu energie electrică la prețuri accesibile (situația lunii noiembrie 2022)”.

Se mai invocă şi faptul că prin impunerea obligației de serviciu public, Energocom, după caz, va avea posibilitatea achiziționări energiei la preț preferențial de la producătorii de energie electrică din România în baza Ordonanței de Urgență nr. 119/2022 aprobate de către Guvernul României (Mecanismul achizițiilor centralizate de energie electrică).

Citeşte şi: Dorin Recean spulberă speranţele fermierilor: ‘Guvernul nu trebuie să subvenționeze producerea de cereale’

“Prin urmare, ca rezultat al aprobării proiectului Hotărârii de Guvern, se va crea un mecanism legal prin care, SA „Energocom” va putea achiziționa cantitățile necesare de energie electrică pentru acoperirea necesităților consumatorilor finali totodată”, concluzionează Ministerul Energiei.

De notat că în ultimii doi ani şi ceva Energocom a devenit principalul cumpărător şi furnizor şi de gaze naturale, pe care ulterior le vinde la Moldovagaz.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

FOTO/ Un artefact arheologic vechi de circa 4 500 de ani a fost descoperit în raionul Slobozia

FOTO/ Un artefact arheologic vechi de circa 4 500 de ani a fost descoperit în raionul Slobozia Arheologii au descoperit un artefact rar din piatră...

Peste 1400 de refugiați și-au găsit de lucru în Republica Moldova. În ce domeniu activează cei mai mulți

Peste 1400 de refugiați și-au găsit de lucru în Republica Moldova. În ce domeniu activează cei mai mulți De la începutul războiului în Ucraina și...

Cel mai înalt munte din lume, cel mai poluat. Cel puţin 50 de tone de gunoaie îngheţate se află în ultimul popas al alpiniştilor

Cel mai înalt munte din lume, cel mai poluat. Cel puţin 50 de tone de gunoaie îngheţate se află în ultimul popas al alpiniştilor Cel...

Moștenitoarea Disney cere retragerea lui Biden de la președinție și întrerupe donațiile pentru democrați

Moștenitoarea Disney cere retragerea lui Biden de la președinție și întrerupe donațiile pentru democrați Abigail Disney spune că alegerea de a suspenda donațiile se bazează...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.