Este cafeaua decofeinizată periculoasă pentru sănătate sau nu?

Publicat:

Este cafeaua decofeinizată periculoasă pentru sănătate sau nu?

Cafeaua decofeinizată, în general lipsită de cel puțin 97% din cofeină, reprezintă o alternativă gustoasă la cafeaua obișnuită – care poate da efecte nedorite, precum nervozitate, anxietate și probleme de somn. Cu toate acestea, unele organizații din domeniul sănătății și-au exprimat îngrijorarea cu privire la o substanță chimică utilizată în procesul de decofeinizare, deoarece aceasta poate crește riscul apariției unor tipuri de cancer, scrie The New York Times.

Iată ce spun experții despre cafeaua decofeinizată, potrivit stiripesurse.


Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

Există mai multe metode de preparare a cafelei decofeinizate, însă două metode comune utilizează clorura de metilen sau acetatul de etil pentru a extrage și dizolva cofeina din boabele de cafea.

Una dintre metode pune boabele de cafea în contact direct cu substanțele chimice. Procesul începe cu aburirea boabelor de cafea verzi, neprăjite, pentru a le umfla și a le deschide porii, a explicat Tonya Kuhl, președinta departamentului de inginerie chimică de la Universitatea Davis din California.

Apoi, boabele sunt clătite în clorură de metilen sau acetat de etil pentru a le elimina cofeina, a spus Dr. Kuhl.

Boabele sunt apoi aburite din nou și spălate pentru a elimina substanțele chimice reziduale, a explicat Eric Brenner, director adjunct al Centrului pentru cercetare și educație în domeniul cafelei de la Universitatea Texas A&M. Ulterior, boabele de cafea sunt prăjite. Produsul final nu are, de obicei, același gust ca o ceașcă obișnuită de cafea, dar „atunci când este bine făcut, există foarte puține diferențe”, a mai spus Dr. Kuhl.

Sunt periculoase substanțele chimice utilizate pentru decofeinizare?

Pe scurt, răspunsul este nu, spun experții, cel puțin nu în cantitatea la care sunteți expus atunci când consumați cafeaua decofeinizată.

Cu toate acestea, persoanele care sunt expuse la substanțe chimice precum clorura de metilen la niveluri mai ridicate – cum ar fi lucrătorii care o folosesc pentru înlăturarea vopselei sau degresarea metalelor – ar putea avea un risc crescut de cancer hepatic și pulmonar și de afectare a sistemului nervos central.

În aprilie, Agenția pentru Protecția Mediului din SUA a impus o interdicție asupra utilizării clorurii de metilen. Cu toate acestea, substanța chimică poate fi utilizată în continuare pentru decafeinizarea cafelei, deoarece alimentele și băuturile sunt reglementate în primul rând de Food and Drug Administration (FDA), care a stabilit că boabele de cafea decafeinizată nu trebuie să conțină mai mult de 0,001% din substanța chimică.

Aceasta înseamnă că ar fi practic imposibil să beți suficientă cafea decofeinizată pentru a vă expune la niveluri periculoase de clorură de metilen, a afirmat Dr. Kuhl.

Acetatul de etil, cealaltă substanță chimică utilizată pentru decafeinizarea cafelei, nu este, de asemenea, prea îngrijorătoare, potrivit lui Brenner. Acetatul de etil se găsește în mod natural în unele fructe, cum ar fi kiwi și guava, și este utilizat în produse precum lac de unghii și cerneală de tipar. Dar nu există dovezi că ar putea crește riscul de cancer.

Cu toate acestea, expunerea la acetat de etil prin inhalare, ingestie sau contact cu pielea poate irita ochii, pielea sau gâtul, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Însă această substanță chimică nu reprezintă o amenințare la adresa sănătății în cazul consumului de cafea, au mai declarat experții.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

După ce boabele de cafea sunt decofeinizate, pot rămâne urme de substanțe chimice, a precizat Dr. Kuhl. Dar după ce boabele sunt prăjite, substanțele chimice se evaporă aproape în întregime: Boabele de cafea sunt de obicei prăjite la temperaturi cuprinse între 356 și 464 de grade Fahrenheit, iar clorura de metilen și acetatul de etil fierb la aproximativ 104 și 171 de grade Fahrenheit.

„În opinia mea, nu există niciun pericol pentru sănătate asociat cu consumul de cafea decofeinizată”, a conchis Dr. Kuhl.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Planeta Saturn a ‘lansat’ o cometă în afara sistemului solar. Obiectul călătorește cu viteze de peste 10.000 de km/h

Planeta Saturn a 'lansat' o cometă în afara sistemului solar. Obiectul călătorește cu viteze de peste 10.000 de km/h Astronomii cred că au descoperit o...

De ce femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbaţii. Ce indică studiile

De ce femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbaţii. Ce indică studiile Studiile arată că, în medie, femeile au nevoie de aproximativ 11...

Viziunea Schengen despre o Europă fără frontiere e pusă la încercare în Germania

Viziunea Schengen despre o Europă fără frontiere e pusă la încercare în Germania Partidele de opoziție din Germania și membri ai coaliției guvernamentale cer mai multe...

VIDEO – După săritura cu prăjina ratată, Anthony Ammirati a primit o ofertă de la un site cu conţinut pentru adulţi

VIDEO - După săritura cu prăjina ratată, Anthony Ammirati a primit o ofertă de la un site cu conţinut pentru adulţi După ce încercarea sa...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.