Europenizarea Republicii Moldova va reprezenta un magnet pentru cetățenii din stânga Nistrului

Publicat:

Europenizarea Republicii Moldova va reprezenta un magnet pentru cetățenii din stânga Nistrului

Republica Moldova trebuie să studieze cazul Ciprului care a aderat la Uniunea Europeană în pofida unui conflict teritorial. O spune expertul în domeniul securității, Andrei Curăraru, potrivit căruia diferendul transnistrean nu ar trebui să împiedice europenizarea Republicii Moldova. Potrivit expertului, modernizarea și europenizarea malului drept al Nistrului va atrage și cetățenii din stânga Nistrului care-și vor dori un nivel mai ridicat de trai. În același context, liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, spune că în curând Republica Moldova va obține un răspuns clar privind o eventuală începere a negocierilor de aderare, notează IPN.

Citeşte şi: Liderul PLDM din Bălți îndeamnă la boicotarea alegerilor – Stiripesurse.md


Liderul CUB, Igor Munteanu, spune că decizia Uniunii Europene de a oferi Republicii Moldova și Ucrainei statut de țări candidate la aderare reprezintă o opțiune geopolitică, determinată de războiul de agresiune al Rusiei. Potrivit politicianului, decizia de începere a negocierilor de aderare va fi una politică, determinată de opțiunile fiecărui stat membru.

„Deja am văzut niște semnale proaste care sper că nu se răsfrângă și asupra Republicii Moldova. Mă refer la declarația faimoasă a lui Victor Orban care a spus că are nevoie de timp pentru reflecție în cazul Ucrainei. În ce măsură acest lucru ne va ocoli? În ce măsură alte state au pretenții justificate sau mai puțin justificate vom vedea foarte curând. Faptul că la Chișinău vin președinți de state e un lucru pozitiv, pentru că trebuie să ne angajăm într-o muncă asiduă ca să menținem interesul pentru Republica Moldova. În 2022 am fost urcați într-un tren construit ca răspuns la invazia militară rusească. Și nu trebuie să uităm asta. Dacă ne punem niște medalii la piept, nu ne ajută. Este clar că a fost o opțiune geopolitică”, a spus liderul CUB, Igor Munteanu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Anterior, președintele Maia Sandu a menționat că Republica Moldova ar putea adera la Uniunea Europeană în doi pași. Inițial, fără regiunea transnistreană.  Expertul în domeniul securității, Andrei Curăraru, spune că Republica Moldova poate prelua experiența Ciprului în acest sens.

Europenizarea Republicii Moldova va reprezenta un magnet pentru cetățenii din stânga Nistrului

„Noi nu putem folosi regiunea transnistreană ca pretext pentru a nu ne moderniza și europeniza. Vedem că Charles Michel și Ursula von der Leyen au menționat ambii exemplul Ciprului pe care trebuie să-l studiem. În cazul Ciprului, la negocieri au fost primiți ca observatori turcii ciprioți, ei au refuzat să aplice planul Uniunii Europene, de aceea legislația europeană nu se aplică în partea turcă a Ciprului. Însă cetățenii care recunosc autoritățile cipriote grecești au pașaport european. Un astfel de precedent trebuie utilizat la maximum. Europenizarea Republicii Moldova va reprezenta un magnet care va atrage și cetățenii din stânga Nistrului, pentru că un stat european este un stat cu un salariu mediu mai înalt, cu o stabilitate mai înaltă a monedei, cu oportunități de călătorie, muncă, studii. Cred că exact asta vor și cetățenii din stânga Nistrului”, a spus expertul în domeniul securității, Andrei Curăraru.

La 8 noiembrie, Comisia Europeană a recomandat țărilor membre să inițieze negocierile privind aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la blocul comunitar. Decizia finală va fi luată în timpul reuniunii Consiliul European care va avea loc în perioada 14-15 decembrie la Bruxelles.

CITESTE SI

România va adopta o rezoluție privind perspectiva europeană a R. Moldova

România va adopta o rezoluție privind perspectiva europeană a R. Moldova Parlamentul României va dezbate și adopta, în ședința de astăzi, 28 noiembrie, o rezoluție...

Igor Dodon vrea să renunțe la mandatul său din CMC

Igor Dodon vrea să renunțe la mandatul său din CMC Fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, nu exclude că va renunța la mandatul său...

Un bărbat din Fălești a fost condamnat la închisoare

Un bărbat din Fălești a fost condamnat la închisoare Un bărbat de 55 de ani a fost condamnat la închisoare pentru un an și jumătate,...

Membrii CSM vor fi aleși până în primăvara lui 2024

Membrii CSM vor fi aleși până în primăvara lui 2024 Toți membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) vor fi aleși până la începutul primăverii 2024....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.