Europenizarea Republicii Moldova va reprezenta un magnet pentru cetățenii din stânga Nistrului

Publicat:

Europenizarea Republicii Moldova va reprezenta un magnet pentru cetățenii din stânga Nistrului

Republica Moldova trebuie să studieze cazul Ciprului care a aderat la Uniunea Europeană în pofida unui conflict teritorial. O spune expertul în domeniul securității, Andrei Curăraru, potrivit căruia diferendul transnistrean nu ar trebui să împiedice europenizarea Republicii Moldova. Potrivit expertului, modernizarea și europenizarea malului drept al Nistrului va atrage și cetățenii din stânga Nistrului care-și vor dori un nivel mai ridicat de trai. În același context, liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, spune că în curând Republica Moldova va obține un răspuns clar privind o eventuală începere a negocierilor de aderare, notează IPN.

Citeşte şi: Liderul PLDM din Bălți îndeamnă la boicotarea alegerilor – Stiripesurse.md


Liderul CUB, Igor Munteanu, spune că decizia Uniunii Europene de a oferi Republicii Moldova și Ucrainei statut de țări candidate la aderare reprezintă o opțiune geopolitică, determinată de războiul de agresiune al Rusiei. Potrivit politicianului, decizia de începere a negocierilor de aderare va fi una politică, determinată de opțiunile fiecărui stat membru.

„Deja am văzut niște semnale proaste care sper că nu se răsfrângă și asupra Republicii Moldova. Mă refer la declarația faimoasă a lui Victor Orban care a spus că are nevoie de timp pentru reflecție în cazul Ucrainei. În ce măsură acest lucru ne va ocoli? În ce măsură alte state au pretenții justificate sau mai puțin justificate vom vedea foarte curând. Faptul că la Chișinău vin președinți de state e un lucru pozitiv, pentru că trebuie să ne angajăm într-o muncă asiduă ca să menținem interesul pentru Republica Moldova. În 2022 am fost urcați într-un tren construit ca răspuns la invazia militară rusească. Și nu trebuie să uităm asta. Dacă ne punem niște medalii la piept, nu ne ajută. Este clar că a fost o opțiune geopolitică”, a spus liderul CUB, Igor Munteanu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Anterior, președintele Maia Sandu a menționat că Republica Moldova ar putea adera la Uniunea Europeană în doi pași. Inițial, fără regiunea transnistreană.  Expertul în domeniul securității, Andrei Curăraru, spune că Republica Moldova poate prelua experiența Ciprului în acest sens.

Europenizarea Republicii Moldova va reprezenta un magnet pentru cetățenii din stânga Nistrului

„Noi nu putem folosi regiunea transnistreană ca pretext pentru a nu ne moderniza și europeniza. Vedem că Charles Michel și Ursula von der Leyen au menționat ambii exemplul Ciprului pe care trebuie să-l studiem. În cazul Ciprului, la negocieri au fost primiți ca observatori turcii ciprioți, ei au refuzat să aplice planul Uniunii Europene, de aceea legislația europeană nu se aplică în partea turcă a Ciprului. Însă cetățenii care recunosc autoritățile cipriote grecești au pașaport european. Un astfel de precedent trebuie utilizat la maximum. Europenizarea Republicii Moldova va reprezenta un magnet care va atrage și cetățenii din stânga Nistrului, pentru că un stat european este un stat cu un salariu mediu mai înalt, cu o stabilitate mai înaltă a monedei, cu oportunități de călătorie, muncă, studii. Cred că exact asta vor și cetățenii din stânga Nistrului”, a spus expertul în domeniul securității, Andrei Curăraru.

La 8 noiembrie, Comisia Europeană a recomandat țărilor membre să inițieze negocierile privind aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la blocul comunitar. Decizia finală va fi luată în timpul reuniunii Consiliul European care va avea loc în perioada 14-15 decembrie la Bruxelles.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Céline Dion ar putea cânta la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris

Céline Dion ar putea cânta la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris Céline Dion se află la Paris, cu trei zile înainte...

Cursul valutar oficial al BNM pentru 25 iulie 2024

Cursul valutar oficial al BNM pentru 25 iulie 2024 Ratele oficiale de schimb valutar pentru ziua de 25 iulie 2024, comunicate de către Banca Națională a Moldovei: Valuta Cod Abr Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7599 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5856 Coroana...

Natalia Munteanu, căpitanul echipei naționale de fotbal feminin, s-a transferat la clubul de fotbal Fenerbahce

Natalia Munteanu, căpitanul echipei naționale de fotbal feminin, s-a transferat la clubul de fotbal Fenerbahce Natalia Munteanu, portarul echipei naționale de fotbal feminin a Republicii...

Hackeri ucraineni au perturbat serviciile bancare online, telefonia mobilă şi internetul din Rusia

Hackeri ucraineni au perturbat serviciile bancare online, telefonia mobilă şi internetul din Rusia Informaticieni experţi din serviciile de informaţii militare ucrainene au perturbat marţi sistemele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.