Evghenia Guțul, o portavoce perfectă a propagandei ruse

Publicat:

Evghenia Guțul, o portavoce perfectă a propagandei ruse

Pelerinajul efectuat de guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guțul, în Federația Rusă a avut ultimul act astăzi, înt-o așa-zisă conferință de presă la Chișinău, unde reprezentanta oligarhului fugar Ilan Șor s-a dovedit o portavoce perfectă a propagandei ruse. Instrumentalizarea elementelor criminale de către Kremlin și folosirea acestora împotriva statelor țintă a devenit o constantă a războiului hibrid lansat de Federația Ruse, pe fondul reimperializării accentuate a politicii externe promovate de Moscova față de fostele republici sovietice și nu numai.

Evghenia Guțul a declarat că autoritățile ruse ar fi pregătite să plătească locuitorilor din Găgăuzia pensii, dar și să le furnizeze gaze mai ieftine. Ignorând cele mai elementare reguli ale economiei de piață, Guțul a reiterat minciunile privind gazul ieftin, fabulații similare cu promisiunea construirii unui aeroport la Ceadîr-Lunga, potrivit deschide.md.


Citește și: Noua bombă teleghidată a Rusiei provoacă distrugeri şi victime grele pe frontul ucrainean (CNN)

Evghenia Guțul a mai declarat că a vorbit pe culoarele de la Soci cu Vladimir Putin și despre salariile, și despre pensiile găgăuzilor, care ar putea deschide, de la distanță, conturi în Rusia.

Lăsând la o parte aspectul comic al acestor declarații, pe fondul unei sesiuni foto unde apare alături de o persoană acuzată de crime de război (n.r.-Vladimir Putin), Evghenia Guțul lansează o serie de declarații care oglindesc perfect una din armele războiului hibrid dus de Moscova, și anume iluzia discriminării pozitivă a unor grupuri care ar fi loiale Kremlinului.

Această strategie divide et impera are un efect toxic în relațiile dintre găgăuzi și alte segmente ale populației din R. Moldova, existând pericolul creșterii animozităților interetnice. Moscova a folosit cu abilitate aceste conflicte artificiale și în alte regiuni, autoritățile de la Chișinău putând să învețe atât din propria experiență, cât și din experiența altor state afectate de războiul hibrid rus.

Răspunsul autorităților de la Chișinău nu s-a lăsat așteptat, ministrul Energiei, Victor Parlicov, declarând că „gazul nu se furnizează prin conferințe de presă sau pe regiuni”.

Guvernatoarea Evghenia Guțul a părăsit rapud conferința, sub protecția pazei personale, ignorând întrebările mass-media privind poziția sa față de invazia militară rusă ilegală declanșată împotiva Ucrainei.

Este un spectacol trist faptul că în ultimii ani persoane afiliate grupării criminale Șor au făcut multe promisiuni false locuitorilor din diferite regiuni ale R. Moldova, precum Orhei, Taraclia, Găgăuzia, fără a fi sancționate de electorat ori de autorități.

Lipsa unei reforme în domeniul justiției face practic imposibilă lupta eficientă împotriva acestui tip de propagandă, în pofida adoptării unor pachete legislative menite să combată astfel de operațiuni îndreptate populației R. Moldova.

Însoțită de președintele Parlamentului regional de la Comrat, Dumitru Constantinov, Evghenia Guțul a avut întrevederi cu mai mulți factori politici din Federația Rusă, precum președinta Consiliului Federației Ruse, Valentina Matvienko, unde aliata oligarhului fugar Ilan Șor a denunțat „presiuni” din partea Chișinăului și a solicitat sprijinul Rusiei.

„Drepturile găgăuzilor sunt încălcate de autoritățile centrale (…) Noi am fost prieteni cu Rusia ani la rând, vrem să avem aceste relații și în viitor, vrem să avem sprijinul Federației Ruse”, a declarat Evghenia Guțul, citată copios de mașina de propagandă rusă.

Răspunsul părții ruse nu s-a lăsat așteptat. „Dacă conducerea Găgăuziei este gata să colaboreze, noi vom acorda tot suportul necesar pentru a ne întări și lărgi legăturile și nimeni nu poate să ne interzică asta”, a declarat președinta Consiliului Federației Ruse, Valentina Matvienko, o aliată cunoscută a liderului rus Vladimir Putin.

Aceste declarații din partea exponenților Federației Ruse și slugărnicia guvernatoarei de la Comrat pot genera o imagine falsă pentru lumea din exterior, cu o Găgăuzie pe deplin controlată de elemente criminale.

Nume precum Serghei Anastasov, primarul orașului Comrat, ori al primarului orașului Ceadîr-Lunga, Anatoli Topal, ar trebui să fie mai cunoscute la nivelul întregii republici, datorită faptului că amândoi au reușit să învingă mașina de vot ilegală finanțată de fondurile unor oligarhi fugari.

Și la nivelul Adunării Populare de la Comrat (n.r.-Halk Toplușu) sunt deputați care pot fi parteneri de dialog pentru forțele politice pro-europene, cum este deputatul Alexandr Tarnavschi, un veteran al scenei politice regionale.

Citește și: Viktor Orban: Numele păcii este Donald Trump

Faptul că la ultimele alegeri prezidențiale, Maia Sandu a obținut doar 5,41% în regiunea găgăuză nu reflectă realitatea de pe teren, unde discursul politic anti-Chișinău este confiscat de o grupare radicală, finanțată copios pentru a servi interesele Federației Ruse.

Partidele politice pro-europene, de dreapta ori de stânga, nu au voie să abandoneze populația din Găgăuzia în ghetoul Ruski Mir. Populația majoritar românească și minoritățile etnice din R. Moldova au tot dreptul să trăiască într-un spațiu european, fără a purta războaie fratricide în numele unor idealuri care ne sunt străine!

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Microsoft va lansa următoarea ediţie a jocului ‘Call of Duty’ pe un serviciu de abonament

Microsoft va lansa următoarea ediţie a jocului 'Call of Duty' pe un serviciu de abonament Microsoft intenţionează să lanseze următoarea ediţie a jocului video ”Call...

Ultima modă în chirurgia estetică: keratopigmentarea

Ultima modă în chirurgia estetică: keratopigmentarea Specialiştii oftalmologi sunt extrem de îngrijoraţi de faptul că o procedură folosită în mod normal pentru eliminarea unor cicatrici...

Şerveţelul cu promisiunea de contract a lui Messi, vândut la licitaţie cu 762.400 de lire sterline

Şerveţelul cu promisiunea de contract a lui Messi, vândut la licitaţie cu 762.400 de lire sterline Şerveţelul pe care FC Barcelona s-a angajat să îl...

Un nou joc din seria Grand Theft Auto va fi lansat în 2025

Un nou joc din seria Grand Theft Auto va fi lansat în 2025 Take Two a anunţat că va lansa un nou joc din seria...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.