Familii ucrainene traversează Europa până la summitul de pace din Elveţia, pentru a pleda pentru prizonierii deţinuţi de Rusia

Publicat:

Familii ucrainene traversează Europa până la summitul de pace din Elveţia, pentru a pleda pentru prizonierii deţinuţi de Rusia

Svitlana Bilous a călătorit o jumătate de Europa, de la casa ei din Ucraina până la o staţiune de munte elveţiană, pentru a sta sâmbătă pe marginea unui summit internaţional pentru pace şi a povesti lumii despre soţul ei dispărut. În timpul evenimentelor, ea se va alătura unor zeci de rude ale soldaţilor ucraineni, fluturând bannere şi strigând lozinci şi încercând să conştientizeze lumea despre soldaţii care au dispărut pe câmpul de luptă. Mulţi nu ştiu dacă cei dragi au fost ucişi sau luaţi de Rusia ca prizonieri de război.

Rusia nu este invitată la summitul de la Buergenstock, lângă Lucerna, la care Ucraina îşi va prezenta planul de a pune capăt războiului început cu invadarea Moscovei în februarie 2022, potrivit stiripesurse.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Familiile doresc ca celelalte puteri mondiale de acolo să găsească modalităţi de a presa Moscova să ofere informaţii, să îmbunătăţească condiţiile de viaţă ale prizonierilor şi, cât mai curând posibil, să-i trimită acasă.

”Trebuie să fac tot ce îmi stă în putere pentru a-mi recupera soţul”, a declarat pentru Reuters Bilous, în vârstă de 34 de ani, din oraşul Harkov, din estul Ucrainei, în timp ce oficialii soseau înaintea summitului. Nu are informaţii despre el de când a dispărut în aprilie anul trecut, dar îşi păstrează speranţa că este în viaţă.

”Dorim acţiuni specifice privind întoarcerea prizonierilor de război (şi) admiterea Comitetului Internaţional al Crucii Roşii în toate locurile de detenţie”, a spus ea.

Oficialii ucraineni au declarat în februarie că aproximativ 8.000 de persoane – civili şi soldaţi – sunt în mâinile Rusiei.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) declară că încearcă să obţină informaţii despre soarta a 28.000 de persoane – soldaţi şi civili de ambele părţi – care şi-au pierdut contactul cu familiile.

Pe bannerele purtate de Bilous şi colegii protestatari scrie ”Opriţi Rusia să tortureze şi să ucidă prizonierii de război ucraineni” şi ”Rusia ascunde prizonierii de război ucraineni”.

Rusia a negat în repetate rânduri săvârşirea crimelor de război în Ucraina, inclusiv torturarea prizonierilor de război. Ea spune că forţele sale au grijă să respecte dreptul internaţional.

Cazurile în care soldaţii ruşi sunt presupuşi că au comis infracţiuni grave în Ucraina au fost şi continuă să fie urmărite de instanţele ruse, spune Moscova.

La Buergenstock, prizonierul de război ucrainean reîntors Illia Illiaşenko se va adresa unui eveniment paralel organizat de Societatea Ucraineană din Elveţia. Â

”Vrem să reamintim lumii că Rusia nu aderă la Convenţia de la Geneva atunci când are de-a face cu prizonierii de război ucraineni, care sunt ţinuţi în condiţii îngrozitoare”, a declarat unul dintre membrii consiliului societăţii, Saşa Volkov.

Rusia şi Ucraina sunt ambele semnatare ale Convenţiilor de la Geneva care acoperă tratamentul prizonierilor.

Volkov a spus că mulţi dintre prizonierii de război au fost ţinuţi în închisori obişnuite din Rusia, alături de criminali. Alţii erau ”în incdertitudine”, rudele fiind nesigure dacă sunt în viaţă sau morţi.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

După conferinţă, familiile vor călători la Geneva pentru a se întâlni cu oficialii din cadrul CICR.

Organizaţia globală a declarat că a primit ”informaţii îngrijorătoare despre tortură şi ucidere a prizonierilor de război” şi a cerut informaţii şi acces la orice prizonier deţinut.

”A nu şti ce s-a întâmplat cu o persoană dragă este chinuitor, iar aceste familii – toate familiile – au dreptul să ştie ce s-a întâmplat cu ruda lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al CICR Jason Straziuso.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Niciun american din lume NU mai are voie să folosească programele Kaspersky

Niciun american din lume NU mai are voie să folosească programele Kaspersky Washingtonul a anunţat joi interzicerea programelor antivirus ruseşti Kaspersky în SUA, precum şi...

Liderul extremei drepte franceze condamnă remarcile anti-extremism ale lui Mbappé

Liderul extremei drepte franceze condamnă remarcile anti-extremism ale lui Mbappé Liderul extremei drepte franceze, Jordan Bardella, l-a criticat pe fotbalistul Kylian Mbappé pentru îndemnul adresat...

Evenimentele Zilei de 21 iunie în Istorie

Evenimentele Zilei de 21 iunie în Istorie 21 iunie este a 172-a zi a calendarului gregorian și a 173-a zi în anii bisecți. În 21 (respectiv...

Horoscop 21 iunie 2024

Horoscop 21 iunie 2024 Săgetătorii obțin tot ce își doresc, Gemenii au parte de succes în carieră, potrivit stiripesurse. Horoscop 21 iunie 2024 pentru Berbec S-ar putea să...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.