Fenomen rar pe litoralul românesc: Marea Neagră a devenit ‘Marea Roșie’ – Ce spun biologii

Publicat:

Apa din Marea Neagră a căpătat o nuanță roșie, fenomen destul de rar întâlnit. De obicei este vorba despre alge, dar se pare că acum este o altă cauză.

Marea Neagră s-a îmbrăcat în nuanțe de roșu, un fenomen care a atras atenția biologilor și cercetătorilor. Această colorare neobișnuită a apei a ridicat întrebări despre cauzele din spatele acestei transformări, potrivit capital.ro.


Citește și : George Simion nu-i rămâne dator lui Recean: ‘Vrem o singură ţară!’

Specialiștii de la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Marină din Constanța au o primă ipoteză. Se pare că argila roșiatică prezentă pe fundul mării a fost adusă la suprafață în timpul lucrărilor de lărgire a plajelor, declanșând acest spectacol natural, potrivit stiripesurse.ro.

Biologii au demarat deja operațiuni de colectare a probelor din apă pentru a determina cauza exactă a acestei colorări neașteptate. Ei suspectează că argila roșiatică ar putea fi principalul vinovat pentru transformarea culorii mării.

Acest fenomen din Marea Neagră nu pare să fie rezultatul poluării

Potrivit biologului Adrian Bîlbă, acest fenomen din Marea Neagră nu pare să fie rezultatul poluării, ci mai degrabă o consecință a depunerii sedimentelor argiloase pe fundul mării în urma lucrărilor de extindere a plajelor.

Argila roșie, atunci când ajunge în apă, poate modifica aspectul coloristic al mării, fără a implica riscuri majore pentru mediu.

„Marea Neagră are câteodată și o culoare mai deosebită, roșiatică și de regulă este o explozie algă. De data asta, în condițiile de temperaturi foarte scăzute este puțin probabil să avem de-a face cu o astfel de dezvoltare.

În urma lucrărilor de extindere costieră, de extindere a plajelor s-a depus un sediment argilos, iar această argilă roșie generează o colorare, o oarecare modificare a aspectului coloristic al mării, fără să aibă vreo implicare deosebită”, a spus Adrian Bîlbă, biolog.

Cu toate acestea, preocuparea principală a cercetătorilor este impactul pe care acest sediment îl poate avea asupra ecosistemului marin.

Există temeri că argila roșiatică ar putea perturba circulația sistemelor biologice și ar putea chiar afecta anumite zone de dezvoltare a organismelor marine, cum ar fi algele și alte creaturi acvatice.

 

 

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Germania a pus sub acuzare șase cetățeni străini care plănuiau atacuri teroriste în Europa de Vest

Germania a pus sub acuzare șase cetățeni străini care plănuiau atacuri teroriste în Europa de Vest Șase cetățeni străini au fost puși sub acuzare în...

Politica agricolă comunitară a fost revizuită în Parlamentul European

Politica agricolă comunitară a fost revizuită în Parlamentul European Parlamentul European a aprobat, astăzi, revizuirea Regulamentului privind planurile strategice PAC și a Regulamentului orizontal...

O palestiniancă a atacat cu un cuțit un militar israelian în Cisiordania. Femeia de 20 de ani a fost împușcată

O palestiniancă a atacat cu un cuțit un militar israelian în Cisiordania. Femeia de 20 de ani a fost împușcată O palestiniancă a atacat cu...

Scholz cere măsuri împotriva spionilor chinezi din Germania

Scholz cere măsuri împotriva spionilor chinezi din Germania Cancelarul german Olaf Scholz a declarat miercuri că acuzațiile conform cărora asistentul unui proeminent politician de extremă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.