Fenomen social alarmant, propagat pe TikTok: Fetițe de vârstă fragedă folosesc creme anti-îmbătrânire și alte cosmetice pentru adulți

Publicat:

Fenomen social alarmant, propagat pe TikTok: Fetițe de vârstă fragedă folosesc creme anti-îmbătrânire și alte cosmetice pentru adulți

A fost botezată „cosmeticorexia”, noua obsesie a fetelor, chiar și a celor cu vârste sub zece ani, pentru îngrijirea pielii. Practic, rețelele de socializare sunt luate cu asalt de o ”armată’ de bebeluși influenceri sponsorizați care poartă machiaj și adoptă obiceiuri de îngrijire a pielii tipice adulților .

Noul fenomen social soseşte din SUA, dar a ajuns și în Italia, unde se pot vedea deja milioane de fete cu vârste între 6 și 11 ani folosind produse cosmetice și aplicând pe pielea feței zeci de produse care nu sunt potrivite pentru ele, de la seruri la produse de curățare exfoliante, sau de la măști la creme anti-îmbătrânire. Pe imternet au devenit deja virale o serie de conținuturi cu hashtag-ul #sephorakids, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Liderul de onoare al democraților atenționează despre „sfârșitul” PSDE

Dacă înainte fetițele își imitau mamele, folosindu-le fardurile în secret, astăzi, ele ca modele influencere și actrițe şi postează continuu conținut pe rețelele de socializare despre cum se aplică produsele de înfrumusețare pentru adulți, notează Rai News, potrivit Rador Radio România.

Generația Alpha (cei născuți între 2010 și 2024) pare a fi cea mai dependentă de frumusețe dintre toate.

Protagoniștii acestor tutoriale nu sunt doar săpunurile și măștile cu ambalaje colorate și utilizare distractivă, ci și cosmeticele mai elaborate care, dacă sunt folosite pe o piele mai tânără, pot provoca și probleme de sănătate.

Prin popularizarea rutinei de frumusețe a mini-influencerilor, TikTok le-a făcut pe multe fete să simtă nevoia de a face parte din același grup. În plus, conform Asociației Britanice a Dermatologilor, se pare că fetele și adolescenții adoptă rutine riguroase anti-îmbătrânire.

Ricuri de sănătate

Riscurile pentru sănătate: preadolescenții de astăzi folosesc mai multe produse cosmetice decât semenii lor de acum zece ani, cu consecințe negative asupra sănătății pielii. Riscurile pentru sănătatea pielii sunt diferite. Prin machiaj, pielea copiilor poate experimenta sensibilizare și iritație care, în general, nu apare la utilizarea produselor hipoalergenice.

Dermatita iritantă sau alergică poate să apară după folosirea machiajului, dar şi a produselor de ingrijire a pielii. Pielea poate deveni roșie, umflată, cu mâncărime și peeling. Reacțiile iritante apar din cauza efectului toxic al substanțelor chimice conținute în produsele cosmetice care nu sunt potrivite pentru pielea tânără și/sau foarte tânără.

Impactul psihologic: pe lângă riscurile pentru sănătatea pielei tinerilor, „cosmeticorexia” este îngrijorătoare şi din cauza repercusiunilor sale psihologice. Este ceva obișnuit ca fetiţele să se joace cu machiajul, încercând să-şi imite mamele. Riscul este atunci când o fac pentru a urmări un ideal de frumusețe perfectă și de neatins, deoarece în acest caz orice defect fizic le fac să se simtă neadecvate.

Cosmeticele și pielea copiilor

Cosmeticele sunt în mod normal concepute, formulate și testate luând în considerare caracteristicile pielii adulte. În cazul, de exemplu, al unui produs anti-îmbătrânire, este clar că acesta nu este conceput pentru un public prea tânăr și, prin urmare, nu ar trebui utilizat de aceste grupe de vârstă, explică Cinzia Ventrice, expertă în științe și tehnologii cosmetologice.

Citește și : Grosu anunță o nouă inițiativă legislativă după ultima decizie a CC

Fardurile conţin multe substanţe, cele mai des implicate fiind: ​​nichelul, cobaltul, parfumurile, bergamota, conservanţii(thiomersal, parabeni, kathon, imidazolidinuree etc.). Rutina de îngrijire a pielii a adolescenților și preadolescenţilor ar trebui să fie minimă. Persoanele foarte tinere, trebuie să folosească doar un produs delicat de curățare prin clătire și o cremă. sau un ser potrivit pentru piele, pe lângă protecția solară.

În fața „cosmeticorexiei”, rolul adulților în general, al școlii și al familiei, „este esențial pentru a educa fetele și adolescentele cu privire la importanța îngrijirii, care nu se limitează doar la machiaj ci prevede şi sănătatea fizică şi psihică. Mai ales când, avertizează psihologii, rutina de frumusețe este motivată de fricile și nesiguranța legate de imaginea corpului și de stima de sine.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Spania şi Argentina sunt ‘la cuţite’! La mijloc se află soţia premierului iberic

Spania şi Argentina sunt 'la cuţite'! La mijloc se află soţia premierului iberic Ministrul afacerilor externe spaniol Jose Manuel Albares a anunţat luni că l-a...

Un bărbat de 71 de ani a dispărut la Bălți

Un bărbat de 71 de ani a dispărut la Bălți Un bărbat de 71 de ani din Bălți este de negăsit. Poliția solicită sprijinul...

Ani grei de închisoare pentru un rus care a vrut să dea foc unor birouri militare

Ani grei de închisoare pentru un rus care a vrut să dea foc unor birouri militare O instanţă din Rusia l-a condamnat luni la 25...

Retragerea forţelor americane din Niger a început şi se va încheia cel târziu pe 15 septembrie

Retragerea forţelor americane din Niger a început şi se va încheia cel târziu pe 15 septembrie Retragerea forţelor americane din Niger, o cerinţă a regimului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.