Festivalul internațional de poezie „Grigore Vieru” – la Chișinău, Sângerei și la Iași

Publicat:

Festivalul internațional de poezie „Grigore Vieru” – la Chișinău, Sângerei și la Iași

Ediția a XVI-a a Festivalului internațional de poezie „Grigore Vieru” va fi organizat în perioada 28-31 mai în trei localități – la Chișinău, Sângerei (Republica Moldova) și la Iași (Romania). Pe parcursul evenimentelor din cadrul Festivalului vor fi prezentate opt cărți dedicate vieții și operei lui Grigore Vieru, apărute recent, și un volum de versuri ale poetului traduse în limba ucraineană, transmite IPN.

La Chișinău, Festivalul va fi deschis pe 28 mai, ora 10.00, cu un recital poetic și depunere de flori la bustul poetului Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”.


Cu ocazia evenimentului, la Chișinău vor veni poeții Doina Uricariu (SUA), Daniel Corbu, Valentin Talpalaru, Liviu Apetroaie (Iași), criticii și istoricii literari Theodor Codreanu (Huși), Daniel Cristea-Enache (București), Diana Vrabie (Iași), scriitorii Olguța Creangă Caia (Târgu Neamț), Sava Bogasiu (Buzău) și alte personalități importante.

Citește și: Cercetători moldoveni vor implementa, împreună cu colegi din România, zeci de proiecte științifice

Începând cu ora 11.30, va avea loc Medalionul literar-artistic „Și sufletul e poezie”, la Filiala Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” din incinta Teatrului „Licurici”. La ora 14.30, la Academia de Științe a Moldovei, se va ține simpozionul științific cu genericul: „Poetica dragostei-dor în creația lui Grigore Vieru”. Prima zi se va încheia la ora 18.00, la Centrul de Cultură și Artă „Ginta Latină” cu spectacolul „Variații pe tema poeziei „Cu ochi albaștri”: In memoriam Grigore Vieru” și Gala Premiilor Festivalului, la care vor participa interpreții Radu Dolgan, Cristofor Aldea Teodorovici, Orchestra municipală de Cameră Camerata Chișinău, actorul Nicolae Jelescu.

Pe 29 mai, Festivalul va poposi la Sângerei, în Casa Raională de Cultură „Nicolae Iorga”, unde la ora 12.00 va avea loc spectacolul „Grigore Vieru – Verbul de lumină” cu participarea elevilor, formațiilor artistice din raionul Sângerei.

La Iași, în zilele de 30-31 mai, se vor desfășura mai multe evenimente deosebite. Printre acestea, conferința „Grigore Vieru, poet și tribun al spațiului românesc”, spectacolul „Scrisoare din Basarabia” dedicat poetului Grigore Vieru, cu participarea Corului Marii Uniri, actorului Nicolae Jelescu și a muzicianului Vali Boghean cu orchestra sa. De asemenea, va fi organizată conferința: „Religiozitatea poeziei lui Grigore Vieru” și alte evenimente remarcabile.

Festivalul internațional de poezie „Grigore Vieru” este organizat de Centrul Cultural-Științific „Grigore Vieru” Chișinău și Asociația culturală „Feedback” Iași, în parteneriat cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Primăria municipiului Chișinău, Primăria municipiului Iași, Academia de Științe a Moldovei, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Ateneul Național din Iași, Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași, Centrul de Cultură și Artă „Ginta Latină” Chișinău, Consiliul raional Sângerei, Liceul de creativitate și inventică „Prometeu Protalent”, Liceul de Limbi Moderne și Management, Grădinița nr. 25 „Floricica”, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” Chișinău, Compania Inamstro și vinăria Purcari.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Arabia Saudită va găzdui prima ediţie a Jocurilor Olimpice de Esports

Arabia Saudită va găzdui prima ediţie a Jocurilor Olimpice de Esports Arabia Saudită, putere în ascensiune în sportul mondial, a fost aleasă vineri să găzduiască...

Racheta Falcon 9 a companiei SpaceX suferă o defecţiune rară în spaţiu; misiunea Starlink, în pericol

Racheta Falcon 9 a companiei SpaceX suferă o defecţiune rară în spaţiu; misiunea Starlink, în pericol Motorul celui de-a doua trepte a rachetei Falcon 9...

Genomul 3D al unui mamut lânos, reconstruit de oamenii de ştiinţă

Genomul 3D al unui mamut lânos, reconstruit de oamenii de ştiinţă Pielea unui mamut lânos siberian a fost expusă la condiţii atât de glaciale, în...

Taxa de intrare în Veneţia va creşte în 2025, în încercarea de reducere a aglomeraţiei

Taxa de intrare în Veneţia va creşte în 2025, în încercarea de reducere a aglomeraţiei Sistemul experimental de plată introdus pentru turişti de oraşul italian...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.