Finlanda își întărește securitatea: va găzdui o nouă unitate de comandament terestru şi trupe ale NATO

Publicat:

Finlanda își întărește securitatea: va găzdui o nouă unitate de comandament terestru şi trupe ale NATO

Finlanda va găzdui o nouă unitate de comandament terestru a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), potrivit unui anunț făcut vineri de ministrul finlandez al apărării Antti Hakkanen ,în urma unui summit al alianţei la Bruxelles, informează Reuters, citată de Agerpres.

Ca răspuns la invazia declanşată de Rusia vecină împotriva Ucrainei, Finlanda s-a raliat NATO anul trecut, după decenii de nealiniere militară, potrivit stiripesurse.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

„Mă bucur să anunţ că astăzi toate statele membre ale NATO şi-au dat consimţământul politic pentru obiectivele-cheie ale Finlandei în integrarea ei în NATO. Finlanda va găzdui un centru de comandament al NATO şi vor fi prezente forţe terestre în Finlanda”, a spus Hakkanen.

Ministrul finlandez al apărării a precizat că acest comandament finlandez al NATO va avea sarcina să conducă operaţiuni de război terestru în nordul Europei şi în Scandinavia, dar a refuzat să dezvăluie locaţia exactă a comandamentului sau cât de numeroase vor fi trupele NATO desfăşurate în Finlanda, spunând că se lucrează încă la planurile detaliate.

„Securitatea Finlandei şi în acelaşi timp securitatea Europei de Nord se întăresc”

Conform noii structuri de comandament a NATO, toate statele nordice vor fi subordonate Comandamentului Aliat pentru Transformare de la Norfolk, în SUA, orientat spre apărarea nord-atlantică, în timp ce noile state membre Finlanda şi Suedia rămân sub Comandamentul Întrunit al Forţelor Aliate de la Brunssum, în Olanda, a precizat Hakkanen.

„Cu aceste decizii, securitatea Finlandei şi în acelaşi timp securitatea Europei de Nord se întăresc şi de aceasta beneficiază în mod semnificativ securitatea întregii alianţei”, a mai spus ministrul finlandez.

Putin: „Noi nu aveam trupe acolo, acum vom avea”

Amintim că Vladimir Putin a amenințat recent că va staționa din nou trupe în apropierea graniței cu Finlanda.

Până de curând, relaţiile dintre cele două state, care se învecinează pe o lungime de peste 1.300 de kilometri, erau „pur şi simplu perfecte”, din punctul de vedere al lui Vladimir Putin. Acum, însă, de când nordicii se bucură de protecția aliaților din NATO, preşedintele rus ameninţă că va desfăşura trupe la graniţă, relata, în aprilie, Politico.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

„În general, am avut relații ideale cu Finlanda. Pur și simplu perfecte. Nu aveam nicio pretenție una față de cealaltă, în special teritorială, ca să nu mai vorbim de alte domenii. Nici măcar nu aveam trupe, am îndepărtat toate trupele de acolo, de la granița ruso-finlandeză. Chiar și așa, Finlanda a aderat la NATO. Asta au decis. Noi nu aveam trupe acolo, acum vom avea”, a spus Vladimir Putin într-un interviu acordat luna trecută agenției de presă de stat RIA.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Niciun american din lume NU mai are voie să folosească programele Kaspersky

Niciun american din lume NU mai are voie să folosească programele Kaspersky Washingtonul a anunţat joi interzicerea programelor antivirus ruseşti Kaspersky în SUA, precum şi...

Liderul extremei drepte franceze condamnă remarcile anti-extremism ale lui Mbappé

Liderul extremei drepte franceze condamnă remarcile anti-extremism ale lui Mbappé Liderul extremei drepte franceze, Jordan Bardella, l-a criticat pe fotbalistul Kylian Mbappé pentru îndemnul adresat...

Evenimentele Zilei de 21 iunie în Istorie

Evenimentele Zilei de 21 iunie în Istorie 21 iunie este a 172-a zi a calendarului gregorian și a 173-a zi în anii bisecți. În 21 (respectiv...

Horoscop 21 iunie 2024

Horoscop 21 iunie 2024 Săgetătorii obțin tot ce își doresc, Gemenii au parte de succes în carieră, potrivit stiripesurse. Horoscop 21 iunie 2024 pentru Berbec S-ar putea să...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.