FMI avertizează asupra creşterii riscurilor financiare pe plan mondial

Publicat:

FMI avertizează asupra creşterii riscurilor financiare pe plan mondial

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat asupra exuberanţei excesive a pieţelor, în condiţiile în care investitorii urmăresc cu atenţie deciziile băncilor centrale, care vor să reuşească “o aterizare uşoară” în cadrul bătăliei lor îndelungate contra inflaţiei, transmite Reuters.

În raportul semianual de stabilitate financiară publicat marţi, instituţia financiară internaţională observă că pieţele au devenit “extrem de optimiste”, comparativ cu momentul precedentului raport din octombrie, când investitorii încă îşi reveneau după turbulenţele din primăvară din sectorul bancar, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Maia Sandu salută decizia CC: ‘Uniți pentru Moldova Europeană vom reuși să îndeplinim obiectivul nostru comun’

Acum, riscurile de evoluţie negativă se atenuează, dar FMI avertizează contra reducerii vigilenţei, observând că valorile ridicate ale unor clase de active, tensiunile geopolitice şi creşterea nivelului datoriei ar putea să pună probleme dacă băncile centrale vor trebui să menţină mai mult timp dobânzile ridicate, pentru a contracara inflaţia.

“Încrederea într-o aterizare lină a economiei mondiale este în creştere. Totuşi, inflaţia globală rămâne ridicată şi ar putea duce la instabilitate”, se arată în raport.

Băncile centrale şi autorităţile ar trebuie să ia măsuri prudente, în contextul atenuării inflaţiei, şi să riposteze la “aşteptările mult prea optimiste privind ritmul dezinflaţiei şi al relaxării politicii monetare”, apreciază FMI.

“Riscul primordial îl reprezintă posibilitatea ca băncile centrale, în special în SUA, să nu înceapă de fapt reducerea dobânzilor”, susţine Fabio Natalucci, director adjunct la Departamentului FMI de pieţe montare şi de capital.

Citește și : Interesele comune ale Iranului şi Israelului

În timp ce riscurile sporesc, FMI a constatat o anume stabilizare a sectorului bancar de la turbulenţele din 2023, deşi avertizează că există “câteva bănci slabe pe plan mondial” care trebuie urmărite cu atenţie.

Per ansamblu, sistemul bancar pare bine plasat pentru a face faţă stresului anticipat din sectorul imobiliar comercial, afectat de diverse probleme. Totuşi, anumite firme cu expunere ridicată s-ar putea confrunta cu presiuni, deoarece scăderile de preţ în sectorul imobiliar comercial sunt cele mai semnificative din ultimele decenii şi până acum sunt parţial compensate de economia relativ solidă, a explicat Natalucci.

În raport, FMI a atras atenţia asupra atacurilor cibernetice ca risc la adresa stabilităţii financiare. FMI apreciază că riscul “unor pierderi extreme” a crescut, deoarece în ultimii ani firmele financiare s-au confruntat cu pierderi de la milioane de dolari la miliarde de dolari. Frecvenţa atacurilor cibernetice este în creştere, avertizează FMI.

Citeşte şi: Camera Reprezentanţilor va vota săptămâna aceasta proiecte separate de ajutoare pentru Ucraina şi Israel

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Gerard Depardieu, eliberat după ce a fost interogat pentru presupuse agresiuni sexuale

Gerard Depardieu, eliberat după ce a fost interogat pentru presupuse agresiuni sexuale Interogat de polițiștii francezi în legătură cu presupuse agresiuni sexuale asupra a două...

ANRE: La data de 2 mai vor fi examinate și propuse spre aprobare noile tarife la gaz

ANRE: La data de 2 mai vor fi examinate și propuse spre aprobare noile tarife la gaz Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a...

Regele Charles pare că e pe moarte: ‘Se simte rău! Starea sa de sănătate nu duce cu gândul la nimic bun!’

Regele Charles pare că e pe moarte: 'Se simte rău! Starea sa de sănătate nu duce cu gândul la nimic bun!' Nu este o atmosferă...

Trei cazuri noi de rujeolă, înregistrate în R. Moldova săptamâna trecută

Trei cazuri noi de rujeolă, înregistrate în R. Moldova săptamâna trecută În Republica Moldova, săptamâna trecută, au fost înregistrate încă trei cazuri de rujeolă în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.