Pe fondul luptelor cu trupele federale irakiene, Parlamentul kurd amână cu opt luni alegerile legislative

Publicat:

Parlamentul Kurdistanului irakian a votat marţi în favoarea amânării cu opt luni a alegerilor legislative ce erau prevăzute să aibă loc la 1 noiembrie şi urmează să anunţe în viitorul apropiat noua dată a alegerilor prezidenţiale ce trebuiau să aibă loc în aceeaşi zi, informează AFP. 

Acest vot intervine la o lună după organizarea unui referendum pentru independenţă care a provocat o criză fără precedent între Erbil şi autorităţile federale.


Recent, Bagdadul a desfăşurat trupe în numeroase zone ce se aflau de ani de zile sub controlul combatanţilor kurzi peshmerga.

‘Parlamentul Kurdistanului a decis în timpul sesiunii sale să amâne cu opt luni alegerile parlamentare din regiunea autonomă’, a declarat pentru AFP Bahzad Zebari, deputat din partea Uniunii Islamice a Kurdistanului.

La rândul său, Farsat Sofi, deputat din partea Partidului Democrat al Kurdistanului (PDK al lui Massoud Barzani), a declarat pentru AFP că ‘parlamentul va decide data alegerilor’ legislative şi prezidenţiale.

Totodată, a adăugat Zebari, ‘parlamentul a decis să îngheţe activităţile Preşedinţiei Kurdistanului’.

Această instanţă îi reuneşte pe preşedintele kurd Masoud Barzani, liderul partidului Democrat al Kurdistanului (PDK), pe vicepreşedintele său Kosrat Rassoul, membru al Uniunii Patriotice a Kurdistanului (UPK), rivalul istoric al PDK, precum şi pe şeful cabinetului prezidenţial Fouad Hussein.

Mandatul lui Barzani, primul şi unicul preşedinte ales al regiunii autonome din nordul Irakului, a expirat în 2013. El a fost prelungit cu doi ani, apoi a continuat în haosul creat de ascensiunea fulgerătoare a grupării Stat Islamic (SI) în 2014.

Îngheţarea activităţilor Preşedinţiei şi faptul că mandatul său nu a fost prelungit încă o dată de parlament pun capăt prerogativelor lui Barzani.

În conformitate cu textele de lege din Kurdistan, el este cel care a decis calendarul alegerilor generale din 1 noiembrie. Nu va mai fi cazul, după votul de marţi, au explicat mai mulţi parlamentari, care subliniază că de acum parlamentul este cel care va anunţa noul calendar electoral.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.