Franţa expulzează doi diplomaţi azeri după ce Azerbaidjanul a declarat ‘persona non-grata’ doi diplomaţi francezi

Publicat:

Franţa expulzează doi diplomaţi azeri după ce Azerbaidjanul a declarat ‘persona non-grata’ doi diplomaţi francezi

Franţa a decis să expulzeze doi diplomaţi azeri ca “măsură de reciprocitate”, după decizia de marţi a Baku de a declara “persona non grata” doi diplomaţi francezi, a anunţat miercuri Ministerul Afacerilor Externe francez, informează AFP.

Parisul “respinge categoric acuzaţiile prezentate de Azerbaidjan pentru a-şi justifica decizia” privind diplomaţii francezi, acuzaţi, fără alte detalii, de activităţi “incompatibile cu statutul lor”, potrivit comunicatului, potrivit stiripesurse.ro.


Citeşte şi: Mii de polițiști vor fi mobilizați de Anul Nou în Berlin

Ambasadoarea Azerbaidjanului în Franţa a fost convocată la Ministerul de Externe francez “pentru a i se comunica aceste elemente”, a precizat diplomaţia franceză.

Marţi, Baku a exprimat într-un comunicat “un protest ferm împotriva actelor a doi angajaţi ai ambasadei Franţei incompatibile cu statutul lor diplomatic”, dându-le 48 de ore pentru a părăsi ţara.

În ultimele luni, Baku a acuzat Parisul că “destabilizează” Caucazul oferind ajutor Armeniei, rivala Azerbaidjanului. Franţa este un susţinător istoric al Armeniei.

În noiembrie, preşedintele azer Ilham Aliev a acuzat Parisul că favorizează “noi războaie” prin înarmarea Erevanului.

Armenia şi Azerbaidjanul au relaţii extrem de conflictuale, în special din cauza Nagorno-Karabah, teritoriu separatist pe care Baku l-a recucerit în septembrie.

Cele două ţări vecine s-au înfruntat în două războaie pentru control asupra acestei enclave, unul între 1988 şi 1944 şi altul în toamna lui 2020.

Baku şi Erevan au anunţat recent că doresc să îşi normalizeze relaţiile şi au dat asigurări că un acord de pace ar putea fi semnat în viitorul apropiat, însă negocierile nu avansează.

Citeşte şi: Uniunea Europeană poate face R. Moldova mai puternică

Franţa, care găzduieşte o importantă diasporă armeană, s-a implicat în ultimele luni în medierea dintre aceste două foste republici sovietice şi, de asemenea, şi-a exprimat sprijinul de neclintit pentru Armenia.

În acest context, preşedintele azer Ilham Aliev a refuzat să se deplaseze în octombrie la un summit european în Grenada (Spania) şi să participe la o reuniune cu preşedintele francez Emmanuel Macron, afirmând că acesta are poziţii părtinitoare în favoarea armenilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase De la independența sa acum peste treizeci de ani, Republica Moldova...

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului Săptămâna trecută, Parlamentul a fost gazda mai multor grupuri de elevi cu vârsta cuprinsă...

Ultima zi a recensământului populației

Ultima zi a recensământului populației Astăzi, 7 iulie, este ultima zi a recensământului populației. Conform datelor preliminare prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS), în...

În posturile vamale, fluxul de trafic a constituit 12 228 de perfectări pe sensurile de intrare/ieșire în/din Republica Moldova

În posturile vamale, fluxul de trafic a constituit 12 228 de perfectări pe sensurile de intrare/ieșire în/din Republica Moldova Perioada: ora 07:00, data 06.07.2024 până...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.