Fratele fostului preşedinte algerian a fost arestat

Publicat:

Said Bouteflika, frate şi influent consilier al fostului preşedinte algerian demisionar Abdelaziz Bouteflika, a fost arestat sâmbătă, precum şi doi foşti responsabili cu rang înalt ai serviciilor de informaţii, potrivit unei surse din cadrul serviciilor de securitate, la o zi după noi manifestaţii masive împotriva puterii în Algeria, relatează AFP, scrie agerpres.

Said Bouteflika, 61 de ani, era considerat ca adevăratul “om forte” al palatului prezidenţial după accidentul vascular cerebral al cărui victimă a fost fratele său Abdelaziz în 2013. Din această poziţie, el a fost unul dintre demnitarii contestaţi de manifestanţi.


Citește și : Serghei Lavrov îl primește la Moscova pe omologul său din Venezuela

Algeria este din 22 februarie teatrul unor manifestaţii de amploare care cereau iniţial plecarea preşedintelui Abdelaziz Bouteflika – la putere de 20 de ani – care a demisionat în cele din urmă pe 2 aprilie de la conducerea acestei ţări producătoare de petrol. Protestatarii au cerut apoi să se pună capăt “sistemului” din fruntea ţării în întregul său.

Said Bouteflika nu a apărut în public după demisia fratelui său.

Sursa nu a precizat motivul arestării fratelui mai mic al fostului preşedinte, precum şi a generalului Mohamed Mediene zis ‘Toufik’, şef al serviciilor secrete algeriene timp de 25 de ani, şi a fostului coordonator al serviciilor de informaţii Athmane Tartag zis ‘Bachir’.

Nici poliţia, nici armata algeriană nu au putut fi contactate pentru a confirma oficial această informaţie, notează AFP.

Personajul numărul unu al vieţii politice după ce i-a întors spatele fostului preşedinte, al cărui fervent susţinător a fost în trecut, şeful de stat-major al armatei, generalul Ahmed Gaid Salah, avea relaţii conflictuale cu generalul ‘Toufik’.

La jumătatea lui aprilie, el l-a acuzat public de “conspiraţie” pentru obstrucţionarea soluţiilor de ieşire din criză şi i-a “lansat un ultim avertisment”.

Sub preşedinţia lui Abdelaziz Bouteflika, generalul Gaid Salah l-a împins pe ‘Toufik’ spre ieşire în septembrie 2015, apoi a contribuit la desfiinţarea serviciului său plasat sub tutela armatei, dar care era considerat ca un stat în stat.

Citește și : Cutremur de 5.8 grade pe Richter în Japonia

Generalul Tartag, prezentat de presa algeriană ca un apropiat al lui Said Bouteflika, a fost destituit imediat după demisia şefului statului.

Şi el fusese vizat indirect de acuzaţii ale şefului de stat-major care a denunţat o reuniune între “indivizi cunoscuţi (…) în vederea declanşării unei campanii media virulente contra armatei”.

Potrivit presei, l-a această întâlnire au participat generalul ‘Toufik’, generalul Tartag şi Said Bouteflika. Într-o declaraţie remisă mass-media, “Toufik” a negat însă că s-ar fi întâlnit cu generalul Tartag la această “pseudo-reuniune”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.