Frontex ajută la asigurarea securității frontierei de stat

Publicat:

Frontex ajută la asigurarea securității frontierei de stat

La punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe a fost lansat procesul de autorizare a traversării frontierei de stat de către ofițerii Frontex.

În acest sens a fost semnat Memorandumul de înțelegere privind mecanismele de soluționare a plângerilor legate de acțiunile desfășurate de Frontex în R. Moldova, transmite Știri.md.


Citeşte şi: Ultimele veşti despre moldovenii blocați în Egipt – Stiripesurse.md

Activitățile date au avut loc în cadrul vizitei de lucru a delegației Frontex în R. Moldova, în perioada 15 – 17 octombrie.

Delegația Agenției a fost condusă de directorul executiv Hans Leijtens, însoțit de către ofițerul coordonator, Direcția răspuns operațional, Ionuț Osiac și ofițerul pentru cooperare internațională, Direcția cooperare internațională și europeană a Frontex, Marcin Daniszewski.

Frontex ajută la asigurarea securității frontierei de stat

Întrevederile bilaterale au derulat la sediul Inspectoratului General, la Ministerul Afacerilor Interne, precum și în zona de competență a Sectorului Poliției de Frontieră Tudora, inclusiv la punctul de trecere a frontierei comun Palanca-Maiaki-Udobnoe.

Cu ocazia acestor activități, echipa Poliției de Frontieră, condusă de șeful adjunct de Inspectorat General Diana Salcuțan, a prezentat structura instituției, atribuțiile conferite de lege și progresele înregistrate de R. Moldova în domeniul securizării și controlului frontierelor.

Totodată, cele două delegații au analizat acțiunile comune desfășurate până în prezent la frontiera de stat, cât și au subliniat importanța cooperării în lupta împotriva migrației ilegale și a altor infracționalității transfrontaliere.

La Ministerul Afacerilor Interne a fost semnat Memorandumul de înțelegere privind mecanismele de soluționare a plângerilor legate de acțiunile desfășurate de Frontex în R. Moldova în baza „Acordului de Statut între Uniunea Europeană și Republica Moldova privind activitățile operaționale desfășurate de către Agenția Frontex în Republica Moldova”.

Scopul și domeniul de aplicare al acestui Memorandum este de a asigura cooperarea bilaterală cu referință la cele două mecanisme de reclamații coexistente și de a face schimb de informații cu privire la acuzațiile de încălcare a drepturilor fundamentale în timpul tuturor activităților operaționale ale Agenției pe teritoriul Republicii Moldova.

Frontex ajută la asigurarea securității frontierei de stat

„Astăzi mai facem încă un pas spre consolidarea eforturilor între toți actorii implicați în securitatea frontierelor atât naționali cât și internaționali, care este imperativă. Prin încredințarea dreptului de a autoriza traversarea frontierei de stat de către ofițerii Frontex, noi reiterăm cu fermitate încrederea existentă între Republica Moldova și Uniunea Europeană.” a menționat Diana Salcuțan.

La trecerea frontierei moldo-ucrainene, reprezentanții Agenției au urmărit îndeaproape procedurile de control și supraveghere, realizate în comun de către polițiștii de frontieră și ofițerii Frontex, precum și echipamentele speciale folosite de personalul aflat în serviciu.

De asemenea, la PTF Palanca-Maiaki-Udobnoe a avut loc ședința trilaterală între conducerea Poliției de Frontieră, Frontex și Serviciului Grăniceresc de Stat al Ucrainei, unde s-a discutat procesul de autorizare a trecerii frontierei de stat de către ofițerii Agenției, pe teritoriul Republicii Moldova, cât și aspecte privind controlul comun operat de autoritățile de frontieră și vamale moldo-ucrainene.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de persoane au încercat să treacă ilegal frontiera cu R.Moldova, în ultimele 72 de ore

Zeci de persoane au încercat să treacă ilegal frontiera cu R.Moldova, în ultimele 72 de ore În ultimele 72 de ore, polițiștii de frontieră din...

Moldova va fi reprezentată de 26 de sportivi la Jocurile Olimpice de la Paris

Moldova va fi reprezentată de 26 de sportivi la Jocurile Olimpice de la Paris În acest an, reprezentanții echipei olimpice naționale vor concura în 10...

14 localități ruse de la graniță restricționează accesul populației din cauza bombardamentelor ucrainene

14 localități ruse de la graniță restricționează accesul populației din cauza bombardamentelor ucrainene Regiunea rusă Belgorod va restricţiona, începând din 23 iulie, accesul în 14...

Vasile Tarlev: Vom găsi soluții să aducem investiții în țară

Vasile Tarlev: Vom găsi soluții să aducem investiții în țară Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vasile Tarlev, a subliniat, pe canalul său de Telegram, importanța...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.