Găgăuzia este o „enigmă” pentru Sturza, iar bașcana – nu-i „bună nici de mobilă”

Publicat:

Găgăuzia este o „enigmă” pentru Sturza, iar bașcana – nu-i „bună nici de mobilă”

Fostul premier al R. Moldova, Ion Sturza consideră că Unitatea Teritorial Autonomă (UTA) Găgăuzia rămâne veriga slabă a Republicii Moldova, transmite agenția IPN.

Citește și: Rosselhoznadzor dă undă verde producătorilor agricoli din UTA Găgăuzia


Fostul premier se arată nedumerit de alegerea cetățenilor din autonomia găgăuză, iar faptul cum a reușit fugarul Ilan Șor să preia conducerea autonomiei, iar o persoană complet necunoscută – Evghenia Guțul, să primească vot de încredere din partea cetățenilor, rămâne o enigmă.

„Găgăuzia este veriga noastră slabă. Pe mine mă pune în gardă nu faptul că acolo conduce Șor sau „mobila” lui, ci atmosfera din societatea găgăuză. Cum a fost posibil ca elitele locale – bune, rele, loiale, mai puțin loiale, să fie date la o parte și să vină fugarul Șor și să pună o doamnă care nu-i bună nici de mobilă. E necărturară, nu vreau s-o supăr. De aceea, îmi pun întrebarea: cât de sănătoasă este societatea acolo? Cât de sănătoasă este autonomia găgăuză din punctul de vedere al înțelegerii ce se întâmplă în lume? Pe perioada sovietică elitele găgăuze erau antisovietice, considerau că sovieticii nu le dădeau acces la cultura și limba lor. Astăzi au tot, au cultură, au autonomie, și-n același timp ei nu visează la Rusia, ci la Uniunea Sovietică”, a spus ex-premierul Ion Sturza în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

Ion Sturza spune că guvernarea de la Chișinău ar trebui să crească lideri locali în autonomia găgăuză, care nu vor acționa în detrimentul intereselor Republicii Moldova.

„Nu ne-a plăcut de niciunul dintre foștii bașcani, dar niciunul n-a fost de așa speță. Cum a fost posibil să se strecoare cineva care le-a promis cosmodrom, acum le promite cartele MIR? Toate astea sunt aberații, iar oamenii înghit, deși nimic din cele promise nu vine. Pentru mine Găgăuzia este o enigmă. Am vorbit cu unii lideri de acolo și ei înțeleg că Șor îi folosește, iar domnișoara nu are nicio capacitate. Noi ar trebui să ne facem agenții noștri de influență acolo, ca să aducem alți lideri acolo, care chiar dacă sunt cu ambiții, dar nu sunt antinaționali”, a mai spus Ion Sturza.

Candidata Partidului Șor, scos în afara legii, Evghenia Guțul, a fost aleasă bașcan al Unității Teritorial Autonome Găgăuziei la alegerile din mai 2023, obținând peste 52% din voturile alegătorilor autonomiei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un deputat de la Kiev ne dă fiori reci: ‘Moldova ar putea fi următoarea ţintă a Rusiei’

Un deputat de la Kiev ne dă fiori reci: 'Moldova ar putea fi următoarea ţintă a Rusiei' Singurul drum pentru Ucraina și Rep. Moldova este Uniunea...

Achiziții de peste un milion de euro pentru securitatea frontierei de stat

Achiziții de peste un milion de euro pentru securitatea frontierei de stat Poliția de Frontieră va beneficia de o nouă achiziție de bunuri grație sprijinului...

Beijingul nu lasă loc de interpretări: ‘Indiferent care ar fi guvernul Taiwanului, există o singură Chină’

Beijingul nu lasă loc de interpretări: 'Indiferent care ar fi guvernul Taiwanului, există o singură Chină' Autorităţile chineze au afirmat luni, după preluarea funcţiei de...

Ucraina a doborât 29 de drone lansate de Rusia în timpul unui atac nocturn

Ucraina a doborât 29 de drone lansate de Rusia în timpul unui atac nocturn Forţele aeriene ale Ucrainei au anunţat luni că au doborât 29...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.