Gotabaya Rajapaksa este noul preşedinte în Sri Lanka

Publicat:

Noul preşedinte din Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, a depus luni jurământul, în urma scrutinului desfăşurat sâmbătă şi care a consfinţit revenirea la conducerea ţării a puternicului şi temutului clan Rajapaksa, relatează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

Ceremonia de depunere a jurământului a avut loc în faţa templului budist istoric Ruwanweliseya de la Anuradhapura, la 180 km nord-est de capitala Colombo.


Vezi şi: ATAC armat în curtea casei! 4 morţi şi 6 răniţi în California – VIDEO

Gotabaya Rajapaksa, candidatul Partidului Podujana (Partidul Poporului), a câştigat confortabil alegerile cu o majoritate de peste 1,3 milioane de voturi în faţa principalului rival, reprezentantul partidului la putere, Sajith Premadasa, potrivit rezultatelor definitive.

Ambii candidaţi şi-au axat campaniile pe tema securităţii în urma atentatelor cu bombă comise de Paştele catolic de grupări islamiste, soldate cu 269 de morţi şi care au zguduit profund întreaga ţară.

Gotabaya Rajapaksa, în vârstă de 70 de ani, fratele fostului preşedinte Mahinda Rajapaksa (2005-2015), a câştigat un scrutin marcat de un vot polarizat în funcţie de apartenenţa etnică şi religioasă a electorilor.

Noul preşedinte a primit voturile majorităţii etnice singaleze, în rândul căreia clanul său se bucură de o mare popularitate după ce a pus capăt în 2009 unui război civil de patru decenii cu rebelii separatişti tamili, cu preţul unei uriaşe băi de sânge.

Citeşte şi: Michael Bloomberg a ajuns la momentul pocăinţei: ‘Îmi cer iertare!’

Gotabaya Rajapaksa, supranumit ‘Terminator’, vizat de multiple acuzaţii de crime de război şi de corupţie, are o imagine de om forte pentru rolul avut sub preşedinţia fratelui său Mahinda, aşteptat să preia postul de prim-ministru.

Locotenent-colonel în retragere, Gotabaya a condus de facto reprimarea rebeliunii minorităţii tamile, apărători ai drepturilor omului estimând că 40.000 de civili tamili au murit în ultimele luni ale conflictului.

Alegerea sa în funcţia supremă consacră revenirea la putere a clanului Rajapaksa, care a guvernat Sri Lanka cu o mână de fier între 2005 şi 2015, când a fost învins la prezidenţiale de o coaliţie de opozanţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

De ce femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbaţii. Ce indică studiile

De ce femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbaţii. Ce indică studiile Studiile arată că, în medie, femeile au nevoie de aproximativ 11...

Este cafeaua decofeinizată periculoasă pentru sănătate sau nu?

Este cafeaua decofeinizată periculoasă pentru sănătate sau nu? Cafeaua decofeinizată, în general lipsită de cel puțin 97% din cofeină, reprezintă o alternativă gustoasă la cafeaua...

Viziunea Schengen despre o Europă fără frontiere e pusă la încercare în Germania

Viziunea Schengen despre o Europă fără frontiere e pusă la încercare în Germania Partidele de opoziție din Germania și membri ai coaliției guvernamentale cer mai multe...

VIDEO – După săritura cu prăjina ratată, Anthony Ammirati a primit o ofertă de la un site cu conţinut pentru adulţi

VIDEO - După săritura cu prăjina ratată, Anthony Ammirati a primit o ofertă de la un site cu conţinut pentru adulţi După ce încercarea sa...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.