X

Gunn Marit Helgesen: Alegerile locale din Moldova, ‘bine organizate, în pofida circumstanţelor dificile’

Congresul autorităţilor locale şi regionale al Consiliului Europei a recunoscut alegerile locale din Moldova ca fiind “bine organizate, în pofida circumstanţelor dificile”.

După cum transmite Infotag, acest fapt se precizează în proiectul de concluzie a Congresului.

Şeful Misiunii Congresului, reprezentantul Norvegiei Gunn Marit Helgesen a spus că delegaţia a inclus 19 observatori din 13 ţări.

Citeşte şi: Vladimir Voronin ar fi fost internat în spital – Stiripesurse.md

În cadrul vizitei, până la ziua alegerilor, membrii Misiunii s-au întâlnit cu conducerea Ministerului Justiţiei, preşedintele Curţii Constituţionale şi preşedintele Comisiei Electorale Centrale. Delegaţia Congresului a mai avut întâlniri cu o serie de observatori, precum şi cu candidaţi şi reprezentanţi ai formaţiunilor politice.

“În ziua alegerilor, în localităţile din ţară am văzut o muncă calmă, ordonată şi transparentă, de la începutul votării până la numărarea voturilor, cu câteva probleme minore de procedură”, a spus şeful misiunii, Gunn Marit Helgesen.

Ea a salutat adoptarea noului Cod electoral, menţionând că documentul “a închis unele lacune legale identificate anterior şi a luat în considerare recomandările Congresului, în special în ceea ce priveşte finanţarea campaniei, candidaţii independenţi şi cotele de gen”.

Citeşte şi: Ce se mai aude despre televiziunile suspendate ale lui Șor și Plahotniuc

Proiectul de raport şi recomandările Congresului vor fi prezentate la cea de-a 46-a sesiune a Congresului autorităţilor locale şi regionale a Consiliului Europei din martie 2024.

Tags: alegericongresMoldovavot
Categorii: PoliticăȘtirile zilei