Hackerii iranieni îşi fac de cap prin sistemele informatice israeliene

Publicat:

Un grup iranian de piraţi informatici exploatează o breşă critică descoperită recent la un foarte mic software extrem de răspândit în întreaga lume pentru a ataca ţinte guvernamentale în Israel, potrivit unei companii de securitate cibernetică israeliană, care afirmă că a blocat atacurile, informează joi AFP, potrivit agerpres.

Un grup de piraţi cibernetici asociat regimului iranian şi numit Charming Kitten sau APT 35 a profitat de vulnerabilitatea prezentă în Log4j pentru a întreprinde atacuri împotriva a şapte ţinte în Israel, printre care site-uri guvernamentale, a anunţat compania israeliană Check Point Software Technologies.


Citeşte şi: Facebook recunoaşte că ‘fact-checking-ul’ este un sistem de cenzură şi ei decid modul şi numărul distribuirilor – Black News

“Check Point a blocat aceste atacuri, pentru că noi am fost martori ale unor comunicări între un server utilizat de acest grup şi ţinte în Israel”, a precizat societatea miercuri, într-un comunicat.

În unele versiuni ale Log4j, reluate în foarte multe software-uri, o breşă permite preluarea foarte uşor a controlului asupra aparatului care îl găzduieşte. Piratul poate atunci să înceapă să încerce să circule în reţeaua informatică a victimei şi să implanteze acolo viruşi şi instrumente de spionaj.

Începând din 2010, Iranul pe de o parte, Israelul şi SUA pe de altă parte, se acuză în mod regulat de atacuri cibernetice.

În ultimele săptămâni, mai multe site-uri israeliene au fost ţinta unor atacuri informatice, imputate de experţi Iranului, inamicul înveterat al statului israelian, notează AFP.

La începutul lui noiembrie, grupul “Black Shadow”, prezentat de specialişti ca fiind legat de Iran, a difuzat datele a numeroşi utilizatori de pe un site de întâlniri LGBTQ, iar în octombrie Israelul a anunţat că a fost “pentru prima dată” în istoria sa ţinta unui atac cibernetic “major” cu un software rău intenţionat (ransomware), împotriva unui spital public.

Citeşte şi: Coreea de Nord continuă să organizeze execuţii publice, însă acum o face mai ‘cu perdea’ – Black News

La rândul său, Teheranul a acuzat recent Washingtonul şi statul israelian de un atac cibernetic ce a perturbat sistemul său de distribuţie de carburant.

Săptămâna trecută, Israelul a anunţat că a întreprins un exerciţiu inedit de zece zile, prin care era simulat un atac internaţional asupra sistemelor sale financiare. Zece ţări, printre care SUA, Germania, Italia sau Emiratele Arabe Unite, au luat parte la acest “joc de război” virtual, menit să consolideze cooperarea internaţională împotriva piraţilor informatici.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.