Houthi anunţă că pot reconsidera atacurile în Marea Roşie dacă Israelul pune capăt ‘agresiunii’

Publicat:

Houthi anunţă că pot reconsidera atacurile în Marea Roşie dacă Israelul pune capăt ‘agresiunii’

Houthi din Yemen au anunţat marţi că îşi pot reconsidera atacurile cu rachete şi drone asupra transporturilor internaţionale în Marea Roşie doar după ce Israelul îşi va pune capăt “agresiunii” în Fâşia Gaza, informează Reuters.

Întrebat dacă ei vor opri atacurile dacă se ajunge la un acord de încetare a focului, purtătorul de cuvânt al houthi, Mohammed Abdulsalam, a declarat pentru Reuters că situaţia va fi reevaluată dacă asediul Gazei se încheie şi ajutorul umanitar va fi liber să intre, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : America este principalul furnizor al Europei de ţiţei, motorină şi gaze naturale lichefiate

“Nu se va opri nicio operaţiune care ajută poporul palestinian, cu excepţia cazului în care agresiunea israeliană asupra Gazei şi asediul încetează”, a spus el.

Riscurile pentru transportul maritim au escaladat din cauza atacurilor repetate ale houthi în Marea Roşie şi Strâmtoarea Bab al-Mandab, începând din noiembrie, în ceea ce rebelii din Yemen descriu drept acte de solidaritate cu palestinienii împotriva Israelului în războiul din Gaza.

Forţele americane şi britanice au răspuns cu mai multe lovituri aeriene asupra instalaţiilor houthi, dar până acum nu au reuşit să oprească atacurile.

Cea mai mare linie maritimă globală de containere Maersk şi-a anunţat marţi clienţii că ar trebui să fie pregătiţi ca perturbările din Marea Roşie să dureze până în a doua jumătate a anului, şi să includă timpi de tranzit mai lungi în planificarea lanţului lor de aprovizionare.

Marinarii au semnat acorduri pentru a primi salariu dublu la intrarea în zonele cu risc ridicat şi să aibă dreptul de a refuza să navigheze pe navele ce trec prin Marea Roşie.

Galaxy Maritime Ltd, proprietarul înregistrat în Regatul Unit al navei Galaxy Leader, care a fost deturnată de houthi la 19 noiembrie împreună cu cei 25 de membri ai echipajului, a declarat marţi că marinarii din Bulgaria, Ucraina, Mexic, România şi Filipine “nu au absolut nimic de-a face cu conflictul din Orientul Mijlociu”.

Arsenio Dominguez, secretarul general al Organizaţiei Maritime Internaţionale (OMI) a ONU, a cerut “acţiuni colective pentru a întări siguranţa celor de pe mare” şi pentru eliberarea Galaxy Leader.

“Atacarea transporturilor maritime internaţionale este, în primul rând, atacarea navigatorilor”, a spus el la o reuniune a OMI.

Houthi, care controlează regiunile cele mai populate din Yemen, au trimis oficialilor de transport maritim şi asiguratorilor o notificare oficială cu privire la ceea ce ei au numit o interdicţie a navelor legate de Israel, SUA şi Marea Britanie de a naviga în mările înconjurătoare.

Citește și : Rusia a ocupat peste 300 de kilometri pătraţi din Ucraina în 2024

Guvernul oficial recunoscut al Yemenului a declarat, într-o scrisoare difuzată pe 15 februarie către ţările membre OMI, că “a avertizat despre pericolul miliţiei houthi”, adăugând că gruparea “a continuat să implanteze aleatoriu mine marine”, folosind de asemenea bărci cu drone şi rachete.

Soarta navei de marfă abandonate Rubymar este neclară după ce a fost lovită de o rachetă a houthi la 18 februarie în sudul Mării Roşii şi din ea se scurgea combustibil. Vasul rămasese scufundat parţial.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Îți place să pleci hai-hui în lume? Destinațiile perfecte pentru o primă călătorie ‘solo’

Îți place să pleci hai-hui în lume? Destinațiile perfecte pentru o primă călătorie 'solo' Călătoria de unul singur poate fi o experiență plină de satisfacții,...

ULTIMA ORĂ/ Rezultate preliminare la alegerile locale noi și parțiale din 19 mai

ULTIMA ORĂ/ Rezultate preliminare la alegerile locale noi și parțiale din 19 mai Comisia Electorală Centrală a prezentat rezultatele preliminare ale alegerilor locale noi și...

Oficial american: Trimiterea de instructori militari în Ucraina se va întâmpla la un moment dat

Oficial american: Trimiterea de instructori militari în Ucraina se va întâmpla la un moment dat Lipsa de forță de luptă cu care se confruntă Ucraina...

Inspectoratul pentru protecția mediului din Republica Moldova se confruntă cu insuficiență de cadre

Inspectoratul pentru protecția mediului din Republica Moldova se confruntă cu insuficiență de cadre În prezent, în toată țara activează peste 200 de inspectori de mediu,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.