Ierusalim : O expoziţie de fotografie oferă trei perspective divergente asupra Holocaustului

Publicat:

O expoziţie de fotografie inaugurată miercuri la Memorialul Victimelor Holocaustului din Ierusalim juxtapune imagini care îl glorifică pe Hitler cu fotografii emoţionante făcute în ghetourile evreieşti şi fotografii care înfăţişează momentul eliberării din lagărele morţii, informează AFP.

Această expoziţie găzduită de Yad Vashem şi intitulată ”Flash mémoriel” oferă trei perspective divergente asupra Holocaustului: cea a naziştilor, a victimelor, care sunt evreii, şi a soldaţilor din forţele aliate, conform agerpres.


”Documentarea vizuală a Holocaustului a modelat maniera în care îl percepem şi îl analizăm, afectând felul în care se înscrie în memoria colectivă”, explică Vivian Uria, directoarea diviziei muzeale de la Yad Vashem.

Citește și : Milos Zeman reales ca președinte al Cehiei

”Aparatul fotografic şi forţa sa manipulatoare au o foarte mare putere de influenţă”, a subliniat aceasta.

Expoziţia cuprinde 1.500 de fotografii şi filme, decupaje din presă, afişe şi aparate foto şi este împărţită în mai multe secţiuni consacrate unor perioade şi teme diferite: fotografii dinaintea războiului, gloria conducătorilor şi valorile naziste sau imagini cu evrei dezumanizaţi.

O altă serie de fotografii ilustrează viaţa în ghetourile evreieşti create de nazişti în Polonia după ocuparea acestei ţări în 1939. Imaginile au fost surprinse de fotografii oficiali germani pentru a arăta cum evreii contribuiau la efortul de război german şi cum erau ”reeducaţi” prin muncă.

Expoziţia conţine şi fotografii private făcute de soldaţi şi civili germani care oferă o perspectivă mai autentică asupra felului în care se desfăşura viaţa în aceste enclave.

”Vrem să arătăm suferinţele, ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în ghetouri: mizeria, foametea, bolile, moartea”, explică Vivian Uria.

Estetica ororii

Evreii constrânşi să coopereze cu ocupanţii nemţi au făcut de asemenea fotografii pentru a le demonstra germanilor utilitatea muncii lor în ghetouri şi pentru a încerca să evite să fie deportaţi în lagărele morţii.

Ultima secţiune prezintă fotografii şi filme cu soldaţi sovietici, americani şi britanici în momentul în care i-au eliberat pe cei din lagăre, la finele celui de Al Doilea Război Mondial.

”Îmi aduc aminte de film în momentul în care a fost turnat, o săptămână după sosirea ruşilor (pentru a elibera prizonierii de la Auschwitz), aveam deja 11 ani”, povesteşte Tomy Shacham, un supravieţuitor care a participat la inaugurarea expoziţiei.

Aceste imagini au fost folosite drept probe în timpul proceselor intentate criminalilor de război nazişti şi au fost difuzate în Germania pentru a arăta amploarea ororilor comise, precizează Vivian Uria.

”Vrem să arătăm cum lucrurile au început cu estetica pentru ca în ultima fază să se îndrepte către oroare”, a spus curatoarea.

Expoziţia constituie de asemenea o provocare lansată fotografilor contemporani, un îndemn de reflecţie asupra muncii lor.

”Având în vedere gradul mare de răspândire a fotografiei în zilele noastre, întrebarea este să ştii cum să o foloseşti”, subliniează Vivian Uria.

Este important să te gândeşti mereu la responsabilitatea fotografului, la perspectiva sa, la poziţia sa morală şi la faptul că trebuie să îşi dea seama de impactul fotogafiilor sale”, mai spune aceasta.

Pentru Daniel Uziel, responsabil de colecţia de fotografii de la Yad Vashem şi consilier istoric al expoziţiei, aceasta nu este ”consacrată fotografiei în timpul Holocaustului, ci mai degrabă utilizării fotografiei în timpul acestei perioade”.

”Chiar şi astăzi, şi poate mai mult decât în trecut, trebuie să priveşti cu un ochi critic fotografiile”, spune Uziel, subliniind că războiul care face ravagii în Siria din 2011 a permis apariţia unor manipulări.

Din punctul lui de vedere, ”nicio fotografie nu este inocentă”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.