În vizită în Irak, Guterres face apel la ‘întreruperea ciclurilor de instabilitate’

Publicat:

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel miercuri, la Bagdad, la “întreruperea ciclurilor de instabilitate” şi angajarea pe calea “prosperităţii şi libertăţii”, cu ocazia unei vizite de “solidaritate”, prima pe care o efectuează în Irak în ultimii şase ani, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Deplasarea lui Guterres survine într-un moment în care Irakul marchează în acest an două decenii de la căderea regimului lui Saddam Hussein, înlăturat de o coaliţie internaţională condusă de SUA şi desfăşurată în martie 2003.


Citește și : TRAGEDIE feroviară în Grecia! Un şef de gară a fost ARESTAT!

“Sunt aici pentru o vizită de solidaritate, pentru a sublinia angajamentul Naţiunilor Unite de a susţine Irakul în consolidarea instituţiilor de democratice (…) şi a drepturilor omului pentru toţi irakienii”, a declarat Guterres într-o conferinţă de presă miercuri, alături de premierul Mohammed Shia Al-Sudani.

Evocând mai multe dosare presante, în special impactul schimbărilor climatice, Gutteres a salutat eforturile premierului de a “aborda cele mai urgente provocări”, în special “lupta împotriva corupţiei, îmbunătăţirea serviciilor publice şi diversificarea economică, pentru a reduce şomajul”.

Dispunând de bogăţii imense de hidrocarburi, Irakul obţine 90% din încasările sale din petrol, iar rezervele sale valutare au depăşit 100 de miliarde de dolari. Însă după decenii de conflicte, ţara suferă în continuare de infrastructuri dezastruoase şi de o corupţie endemică.

Probleme pe care manifestanţii le-au denunţat în 2019, în cadrul unei mişcări de contestare ample şi inedite care respingea de asemenea influenţa facţiunilor armate şi şomajul în rândul tinerilor.

Irakul este afectat totodată de o instabilitate politică cronică: premierul actual a fost numit la finalul lui 2022 după un an de negocieri între marile partide şiite şi confruntări sângeroase la Bagdad în august.

Guterres, a cărui precedentă vizită în Irak datează din primăvara lui 2017, şi-a exprimat totuşi “speranţa” că ţara “va întrerupe ciclurile de instabilitate şi fragilitate” pentru a se angaja pe calea “prosperităţii, libertăţii şi păcii”.

Şeful ONU a salutat rolul “central” al Irakului pentru “stabilitatea regională” şi “angajamentul guvernului pentru ca dialogul şi diplomaţia să progreseze”.

Guterres mai are întâlniri cu reprezentanţi ai grupurilor pentru apărarea drepturilor femeilor şi tinerilor.

Citește și : Armata rusă susţine că a respins un atac ‘masiv’ cu drone în Crimeea

Joi, el va vizita o tabără pentru persoane strămutate din nordul ţării, după care se va deplasa la Erbil pentru a se întâlni cu reprezentanţii guvernului regional al Kurdistanului irakian.

Antonio Guterres va merge apoi în Qatar, în special pentru summitul ţărilor cel mai puţin dezvoltate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.