Incendiu criminal la casa fostei preşedinte a Băncii Centrale a Ucrainei

Publicat:

Un incendiu provocat de o mână criminală a mistuit marţi casa fostei preşedinte a Băncii Centrale a Ucrainei, Valeria Gontareva, care a denunţat un act de teroare, în timp ce Uniunea Europeană şi-a exprimat îngrijorarea, relatează AFP şi agenţii de presă ucrainene, potrivit agerpres.

Amplasată într-o localitate situată la aproximativ 20 km nord de Kiev, casa Valeriei Gontareva a ‘ars complet’ după ce o sticlă cu o substanţă inflamabilă a fost aruncată în direcţia imobilului peste gard marţi dimineaţă, a relatat ea agenţiei de presă Interfax-Ukraina de la Londra, unde locuieşte în prezent.


Citește și : Tineri din toată lumea fac cea mai mare grevă globală pentru protejarea mediului

‘Teroarea continuă’, a spus Gontareva, care a suferit o intervenţie chirurgicală după ce a fost lovită de o maşină în centrul Londrei în luna august. La începutul lunii septembrie, o maşină aparţinând nurorii sale, pe care o cheamă tot Valeria Gontareva, a fost incendiată la Kiev.

‘Recenta serie de aparente atacuri împotriva persoanei şi bunurilor’ Valeriei Gontareva ‘este inacceptabilă’, a declarat pe Twitter reprezentanţa Comisiei Europene în Ucraina, cerând autorităţilor ‘să-i aducă în faţa justiţiei’ pe cei vinovaţi ‘fără întârziere’.

Preşedintele Volodimir Zelenski a denunţat şi el într-un comunicat o ‘crimă brutală’.

Apropiată de fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, Gontareva a fost numită la conducerea Băncii Centrale a Ucrainei în 2014, la puţin timp după începerea conflictului cu separatiştii proruşi în Donbas, ceea ce a declanşat o gravă criză economică în ţară.

Apreciată de Occident pentru reformarea şi asanarea sectorului bancar ucrainean, Valeria Gontareva şi-a părăsit postul în 2018. Ea a fost acuzată de detractori că nu a făcut suficient împotriva devalorizării monedei naţionale.

Aflată în conflict cu oligarhul Igor Kolomoiski, ea afirmă că a primit în trecut ameninţări din partea acestuia. Gontareva îl acuză pe oligarh de sifonarea a 5,5 miliarde de dolari de la prima bancă a ţării PrivatBank, ceea ce a dus la naţionalizarea acesteia într-un moment când banca era în prag de colaps în 2016.

Citește și : Columbia a fost afectată de peste 2.200 de incendii de pădure, cele mai multe în ultimii 20 douăzeci de ani

Igor Kolomoiski, revenit în Ucraina anul acesta după ce a stat mai mult timp în străinătate, este considerat un apropiat al preşedintelui Zelenski.

Oligarhul, care încearcă să invalideze naţionalizarea PrivatBank, a apreciat vineri că o ‘fereastră bună de oportunităţi’ există pentru un ‘acord amiabil’ după ce s-a întâlnit cu şeful statului şi cu premierul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.