Iordania, Egiptul și ONU condamnă operațiunile din Jenin, în vreme ce oficialii israelieni se căznesc să caute o justificare

Publicat:

Amman-ul cere încetarea operațiunilor armatei israeliene (IDF) înainte ca situația să devină „explozivă”, Cairo deplânge escaladarea agresiunii împotriva palestinienilor, iar coordonatorul ONU al operațiunilor umanitare se declară „alarmat” de amploarea campaniei.

 

Iordania și Egiptul au condamnat operațiunea majoră a Israelului, survenită luni în orașul Jenin, din Cisiordania, și în taberele aferente de refugiați, avertizând că asemenea acțiuni agresive ar putea agrava o situație și așa instabilă, scrie THE TIMES OF ISRAEL, potrivit RADOR.


Coordonatorul operațiunilor umanitare ale ONU s-a declarat și el „alarmat” de atac, iar diplomaților israelieni li s-a spus să explice prin diverse mesaje de ce a intrat armata și în ce scop. Potrivit estimărilor, în această operațiune, lansată în zorii zile de luni, au fost implicați peste 1000 de soldați ai Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), intervenția fiind cea mai amplă din ultimii ani, într-o perioadă când tensiunile sunt crescânde în urma unei serii de atacuri teroriste lansate de palestinienii din Jenin.

Potrivit declarațiilor unor oficiali palestinieni din sectorul sănătății, în cursul atacurilor și ciocnirilor cu forțele israeliene, opt oameni au murit și cel puțin 27 de persoane au fost rănite, dintre care unele se află în stare gravă.

În cursul aceleiași operațiuni, un soldat israelian a fost ușor rănit. Potrivit surselor IDF, un soldat a fost lovit de o grenadă provenită tot din partea forțelor israeliene.

Iordania a dat publicității o declarație în care condamnă „agresiunea israeliană”, cerând totodată comunității internaționale să exercite presiuni asupra Israelului pentru a-l convinge să-și înceteze operațiunea înainte ca situația să devină „explozivă”.

Potrivit Ministerului de Externe al Iordaniei, ministrul iordanian de externe, Ayman Safadi, a discutat cu Hussein Al-Sheikh, un fruntaș al Autorității Palestinene, el condamnând operațiunea și considerând că ea „reprezintă o escaladare periculoasă, care ar putea declanșa noi valuri de violențe”.

Safadi a mai adăugat  că „repetatele atacuri israeliene asupra unor orașe palestiniene nu vor duce decât la o sporire a tensiunilor, și așa alimentate de măsurile israeliene ilegale care subminează soluția a două state și care îndepărtează șansa păcii la nivel general”.

Șeful diplomației iordaniene a cerut totodată Israelului să se angajeze în negocieri în vederea punerii în aplicare a soluției vizând coexistența a două state.

Ministerul de Externe al Egiptului a dat publicității o declarație în care își manifestă „dezaprobarea față de agresiunea israeliană asupra unor orașe palestiniene și asupra unor civili nevinovați”.

Ministerul a avertizat în legătură cu „gravul pericol” reprezentat de ceea ce, în opinia sa, ar fi escaladarea volențelor îndreptate împotriva palestinienilor. Ministerul a cerut comunității internaționale „să pună capăt acestor încălcări și să asigure protecția palestinienilor, ale căror suferințe cresc pe zi ce trece”.

Coordonatoarea din partea ONU a operațiunilor umanitare destinate Cisiordaniei și Fâșiei Gaza, Lynn Hastings, s-a declarat alarmată în contul său de pe Twitter de amploarea operațiunii, subliniind că „atacurile aeriene au vizat tabere de refugiați aglomerate”. „Trebuie asigurat accesul la toate persoanele rănite”, a spus dna Hastings, ea adăugând că biroul său „își mobilizează partenerii ca să asigure o asistență”.

Un oficial din partea Ministerului israelian de Externe, care a cerut să nu fie numit, a declarat pentru Times of Israel că diplomați din întreaga lume transmit mesaje legate de operațiunea din Jenin, dorind ca astfel să clarifice anumite lucruri.

Potrivit declarațiilor aceluiași oficial, diplomații subliniază că tabăra de refugiați din Jenin a devenit un „fief al activității teroriste” și că ea adăpostește mulți dintre autorii atacurilor teroriste îndreptate atât împotriva civililor, cât și împotriva forțelor de securitate.

Delegația Israelului la UE a transmis pe Twitter că, „în inima Jeninului, înconjurat de școli și de centre medicale, se află o infrastructură aparținând teroriștilor și care servește ca arsenal  și ca un centru de coordonare al atacurilor asupra civililor israelieni”.

„Israelul ”acționează împotriva elementelor teroriste care afectează stabilitatea și securitatea regiunii și care slăbesc totodată Autoritatea Palestiniană”, continuă mesajul. „Statul Israel nu tolerează atacurile teroriste îndreptate împotriva cetățenilor săi și acționează hotărât pentru a îndepărta asemenea pericole”.

În ultimul an și jumătate, tensiunile dintre israelieni și palestinieniii din Cisiordania au fost mari, armata (israeliană) lansând raiduri de noapte în urma unor serii de atacuri teroriste soldate cu morți, lansate de palestinieni.

De la începutul acestui an, atacurile palestnienilor în Israel și în Cisiordania s-au soldat cu 24 de morți.

Potrivit unui studiu efectuat de The Times of Israel, în aceeași perioadă, 143 de palestinieni din Cisiordania au murit, majoritatea în cursul unor ciocniri cu forțele de securitate sau în urma lansării atacurilor, dar unii erau oameni nevinovați, iar alții au murit în circumstanțe neclare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.